Kompakta un ērta māja jaunam cilvēkam

© Gatis Gierts F64

Restorāna kluba Domini Canes līdzīpašnieks, SIA Nexustehnika un SIA Nexusidejas valdes priekšsēdētājs Jānis Turks pirms pieciem gadiem ķērās pie svētīga darba – pats saviem spēkiem uzcēla māju un iekopa vienu hektāru lielo teritoriju ap to.

"Vectēvs gadus piecpadsmit iepriekš Jūrmalas pievārtē nopirka māju kopā ar nelielu zemes gabaliņu, lai būtu kur pavadīt vasaras. Braucot pie viņa ciemos, man šī vieta arvien vairāk iepatikās, jo te ģeogrāfisku īpatnību dēļ reti līst lietus, vasarā vienmēr ir saule, aizvējš, jo zemes gabalu no vienas puses ieskauj priežu mežs, no otras – bērzu un citu koku rinda. Tā kā visu laiku esmu gribējis dzīvot ārpus Rīgas, nolēmu iegādāties zemes gabalu blakus vectēva īpašumam, lai uzceltu sev vasaras māju," stāsta Jānis Turks un piemetina, ka viņš sevi nevarot iedomāties dzīvojam daudzstāvu ēkas dzīvoklī, kas liedz iespēju pēc darba dienas basām kājām brist pa zālīti, rosīties pa dārzu un siltumnīcu, izkurināt netālu esošo pirti. "Es uzaugu Mārupē, kur vecākiem ir māja, tāpēc kopš bērnības esmu radis strādāt gan dārzā, gan darīt to, kas nepieciešams, lai uzturētu kārtībā māju."

Jaunbūvei un teritorijas labiekārtošanai kredītu neesot ņēmis, bet ieguldījis tik, cik varējis atļauties. "Es rīkojos tāpat kā vecāki, jo arī viņi tērē to, kas ir pašu nopelnīts, neaizņemas no bankām. Protams, vilinājums ir liels, piemēram, es būtu varējis uzcelt lielāku māju, bet tagad redzu, ar ko tas var beigties. Starp maniem draugiem ir tādi, kam radās grūtības ar kredītu atmaksu, tāpēc vajadzēja atvadīties gan no mājas, gan mašīnas."

Savu māju Jānis Turks esot pats projektējis un pats uzbūvējis, paretam piepalīdzot vienam meistaram. Sākumā bijusi iecere tajā apmesties tikai vasarās un nedēļas nogalēs, bet, pārlaidis pirmo nakti svaigi uzceltajā mājā, sapratis, ka tā kļūs par viņa pastāvīgo dzīvesvietu. "Savulaik nodarbojos ar celtniecību – biju būvdarbu vadītājs, bet, tuvojoties ekonomiskajai krīzei, vajadzēja pievērsties citai darbības jomai," atklāj Jānis. Nelielās, ar šindeļu jumtu nosegtās stāvbūves septiņdesmit trīs kvadrātmetros ietilpināta plaša dzīvojamā istaba, kas apvienota ar virtuvi, pirmajā stāvā un guļamistaba otrajā stāvā. Pirmajā stāvā atrodas arī vannas istaba un garderobe. Mājas priekšā Jāņa iekoptajās dobēs zaļo un zied puķes, košumkrūmi un koki (rododendri, čužas, bārbeles, akācijas, nokarenie vītoli). Mazliet tālāk jau krietni sasparojušies viņa stādītie augļu kociņi – ābele, ķirsis un bumbiere. Savukārt ērto nojumi ar galdu un krēsliem mājas saimnieks nesen saņēmis dāvanā savā trīsdesmitajā dzimšanas dienā.

Jaunais vīrietis ne tikai pats savām rokām ir uzbūvējis māju, pirti, bruģējis celiņus, stādījis augļu kokus, rododendrus un puķes, bet arī šuvis aizkarus savam miteklim. "Nopirku audumu un nodomāju – kāpēc lai pats neuzmeistarotu aizkarus?! Nekas cits neatlika kā doties uz veikalu pēc šujmašīnas," nosmej Jānis, sēžot ratos, ko atvedis no radu mājām Nītaurē un pa gabaliņam vien salicis kopā un restaurējis. Blakus sēž mājas sargs Šokolādis, bet kadrā nav ticis vecākais suns.

"Man ir ļoti daudz draugu, tāpēc nedēļas nogalēs ir pilna māja ar ciemiņiem. Tiesa, kopš dzīvoju šeit, negribas nekur doties prom izklaidēties, jo ir tik daudz ko darīt. Bet ne jau tikai tādēļ palieku mājās. Man šeit ļoti patīk, es labi jūtos gan strādājot, gan atpūšoties," stāsta jaunais vīrietis un piebilst, ka draugi, nevarēdami viņu aizvilināt prom no mājām, esot uzdāvinājuši diskobumbu un prožektorus, lai dzīvojamā telpā viņš varētu ierīkot diskozāles imitāciju. Pirmajā stāvā uz grīdas segts linolejs, uz sienām – ģipškartons, uz kura līmētas dabīgās tapetes no salmiem.

Pērnruden tapusī pirts ne reizi vien jau esot izmēģināta. Tā kalpojot ne tikai kā gara uzmešanas un pēršanās vieta, bet pirts priekšistabu atvēlot ciemiņiem, kad tie paliek pa nakti. Aiz ēkas novietots liels batuts fiziskām aktivitātēm, savukārt pirts priekšā atrodas galds un krēsli, kas rosina uz laiskāku atpūtu.

Pirts būvei Jānis izmantojis apsi (lāvām) un liepu (sienu apdarei). "Pirms septiņiem gadiem būvēju pirti vecākiem, gūstot pirmās iemaņas un pieļaujot arī dažas kļūdas, piemēram, nebiju pareizi "salicis" gaisa plūsmas, tāpēc pirtī ir neciešami karsts," atzīst Jānis un secina, ka, ceļot savu karsētavu, no reiz pieļautajām kļūdām esot izvairījies.

Svarīgākais