Prom no standarta!

© Kaspars Krafts F64

Raimonds un Anete Šiferi kopā ar meitiņu Patrīciju otro gadu mīt pašu pārplānotā un iekārtotā divu istabu dzīvoklī 602. sērijas tipveida blokmājā Imantā.

Liekot lietā savas mēbeļu un interjera dizainera zināšanas, Raimonds 49 kvadrātmetrus plašo mājokli pārvērtis līdz nepazīšanai, nebaidīdamies eksperimentēt un realizēt idejas, kuru iemiesošanai nebija gatavi daži no viņa klientiem.

"Šis ir parasts daudzstāvu blokmājas tipveida dzīvoklis, kādos dzīvo daudzi mūsu draugi, paziņas un radi. Tas iepriekš piederēja Anetes vecākiem, bet vēlāk kļuva par mūsu īpašumu. Kad apprecējāmies, bija doma pārcelties uz kādu no jauno māju projektiem, taču negribējām uzņemties tik lielas kredītsaistības. Nolēmām dzīvokli pārplānot, izremontēt un iekārtot tā, lai pazustu tipveida mitekļa sajūta," stāsta Raimonds Šifers, kurš, būdams mēbeļu un interjera dizainers, uzņēmās telpu pārplānošanu un mēbeļu skiču zīmēšanu. "Mazliet vajadzēja palauzīt galvu. Sākotnēji dzīvoklī bija divi plaši koridori un caurstaigājamas istabas, kas šķita nepraktiski. Atteicāmies no koridora, kas no priekšnama veda uz virtuvi, tā vietā izbūvējot ietilpīgu sienas skapi ar bīdāmām durvīm (no koridora puses) un ledusskapi, cepeškrāsni un skapi no virtuves puses. Savukārt vannas istabu apvienojām ar tualeti, tā par vienām samazinot durvju skaitu."

Mājokļa remonts, kurā ietilpa gan sienu nojaukšana, gan palikušo apmešana, līdzināšana un krāsošana, gan durvju ailu veidošana, lamināta ieklāšana, flīzēšana, ģipškartona konstrukciju veidošana un vēl daudz citu darbu, esot ildzis vienu vasaru. Jaunā ģimene priecājas, ka viņiem esot paveicies ar meistariem, kas strādājuši ātri un kvalitatīvi. "Zināšanas par interjera dizainu patiesībā man sarežģīja uzdevumu, jo daudzas idejas, kas realizētas klientu mājokļos, gribējās iemiesot arī savās mājās. Vai arī uzdrošināties un iedzīvināt, cituprāt, trakas idejas. Piemēram, sienas koridorā un dzīvojamā istabā nokrāsot tumši brūnas."

ATVĒRTAIS PLĀNOJUMS. Sienu, kas iepriekš atdalīja virtuvi no dzīvojamās istabas, nenojauca (tam būtu nepieciešama papildu atļauja), bet tajā izveidoja paplatinātu ailu. Savukārt durvju ailu nebija iespējams paplatināt, kā gribējās ģimenei, jo ap durvīm bija metāla kārba, kas to traucēja izdarīt. 602. sērijas namos pārbūve ir diezgan sarežģīta, jo visur ir dzelsbetona konstrukcijas. Lai telpā iegūtu pēc iespējas vairāk vizuālā plašuma, virtuves daļā ledusskapis, cepeškrāsns un skapis paslēpti sienā. Īpašnieki arī atteikušies no daudziem atvērtiem plauktiem un maziem skapīšiem (tas sadrumstalotu vidi), priekšroku dodot vienam ietilpīgam skapim ar paceļamām durvīm. Virtuves iekārta un televizora galdiņš izgatavoti mēbeļu ražošanas uzņēmumā "Skābardis", zemais kafijas galdiņš iegādāts mēbeļu veikalā Asko. Lai atbrīvotos no tipveida dzīvokļa gaisotnes, no ķiegeļflīzēm izveidota mūra imitācijas siena.

PIESĀTINĀTĀ KRĀSĀ. "Nav nekāda īpaša pamatojuma, kāpēc izdomāju koridora sienas krāsot tumši brūnas. Tas notika tāpat, kā izvēlamies valkāt baltu vai gluži pretēji – melnu T kreklu. Dabā nav nepareizu jeb nepievilcīgu krāsu, ir nepareizs to lietojums," nosmej Raimonds un piebilst, ja ir piesātināts sienas krāsas tonis, plakne kļūst pašpietiekama, tā nav īpaši jārotā vai ar kaut ko (plauktiem, skapjiem) jāpiesedz. Pie sienas piestiprinātas vairākas meitiņas Patrīcijas fotogrāfijas, kurās viņa iemūžināta pusgada vecumā. Raimonds šos sienas dekorus izgatavojis pats – izprintējis uz putukartona planšetēm un piestiprinājis pie plaknes. Kumodes iegādātas Jysk.

ĢIMENE. Veidojot savu dzīvestelpu, Raimonds un Anete Šiferi gādājuši, lai divu istabu mājoklī justos labi gan viņi, gan abu meitiņa Patrīcija. Kad gadu un septiņus mēnešus vecā atvasīte paaugsies, viņas rīcībā nonākšot vecāku guļamistaba, kas tiks pārkārtota, bet Raimonds un Anete pārcelšoties uz dzīvojamo istabu.

JAUNEKLĪGI. Lai guļamistaba būtu gaišāka un šķistu plašāka, paplašināta logu aila, bet radiators pārcelts pie citas sienas. Tagad tas atrodas zem darba virsmas blakus kumodei. Abas šīs mēbeles meistarotas "Skābardī", to dizainu pieskaņojot jau iepriekš iegādātajai koka gultai un naktsskapīšiem, bet drēbju skapis ar bīdāmām melna stikla durvīm – Ripo. Uz spilgti sarkanās sienas – Raimonda zīmējums stencila tehnikā.

SENATNĪGUMA EFEKTS. Dzīvojamajā istabā senatnīguma efekts panākts ar koka siju, garu solu, kādu parasti pie galda likuši mūsu senči, un antīko pulksteni, kas mantots no Anetes vecmāmiņas. Galdu ar matētā stikla virsmu un solu Raimonds darinājis pats, bet krēsli ir Rīgas krēslu fabrikas ražojums. Iespaidīgā izmēra dīvāns (tas esot trīs metrus garš!) esot igauņu uzņēmuma Softtrend meistarots, savukārt gaismekļi nākuši no IKEA (stāvlampa) un "Grīziņkalna stikla" (griestu lampa virs galda). "Negribējām telpu pieblīvēt ar mēbelēm, bet tās, kuras iegādājāmies, izvēlējāmies ar tīrām, lakoniskām formām, bez cakām un atvērtiem plauktiem," dzīvokļa interjera koncepciju skaidro Raimonds un piebilst, ka jaunas vēsmas telpu iekārtojumā panākot ar spilgtu detaļu (dīvāna spilveni, stikla vāzes u.c.) rotācijas palīdzību.

ĒRTI. Apvienojot nelielo vannas istabu ar tualeti, iegūta daudz plašāka telpa. "Tā kā vannas istabā neuzturamies ilgi, apdarei var droši izmantot spilgtas krāsas," uzskata dzīvokļa saimnieks, rādot sarkanā un melnā krāsā ieturēto telpu. Raimonds esot sevišķi apmierināts ar metāla imitācijas flīzēm uz apsildāmās grīdas, kas neesot izplatīts risinājums. Flīzes – no "K-Rauta", Torman un "Būvniecības ABC". Vannas istabā ir arī melns, ietilpīgs skapis, kurā iemontēta izlietne. "Santehniku – vannu, izlietni un tualetes podu iegādājāmies "Komfortā", skapīti uztaisīja "Skābardī", bet par spoguli parūpējos pats, izejmateriālu nopirku "Rīgas stiklā".".

VAIRĀKIEM GADIEM. Mazā Patrīcija gluži kā princesīte guļ vietējā ražotnē BFDF taisītajā gultiņā. To iespējams transformēt – padarīt garāku, tāpēc gultiņa kalpos vairākus gadus.

Svarīgākais