Dzīvoklis ar skandināviskiem akcentiem

© Jānis Saliņš F64

Izglītības un zinātnes ministrijas referente Lana Šmite un Swedbank projektu vadītājs Kristaps Amsils ir pāris jau vairākus gadus.

Pašā karstākajā nekustamā īpašuma tirgus buma punktā viņi iegādājās divu istabu dzīvokli ķieģeļu "hruščovkā" Pārdaugavā. Gada laikā jaunie cilvēki savu īpašumu ir pārvērtuši līdz nepazīšanai.

STILS

Lanas un Kristapa miteklis ir piecdesmit kvadrātmetru liels, tajā ir dzīvojamā istaba, guļamistaba, vannasistaba un virtuve. Visas telpas ir rindiņā cita aiz citas. "Mēs plānojumu nemainījām, jo nav pārāk daudz iespēju to darīt, taču pamatīgu remontu gan veicām. Mājokli gribējām iekārtot atbilstoši savai gaumei," uzsver dzīvokļa saimniece un piemetina, ka daudz vērtīgu padomu esot devusi viņas māsa, kura studējot arhitektūru, interesējoties par dizainu un esot cilvēks ar labu gaumi. "Sākumā bija doma dzīvokli iekārtot 60. gadu stilistikā, jo ap šo laiku ēka ir celta, bet remontam iztērējām vairāk, nekā bija plānots, tāpēc pietrūka līdzekļu šīs idejas realizēšanai." Uz grīdas segti ozolkoka dēļi, kas vispirms noklāti ar eļļu un pēc tam vaskoti, sienas – apmestas (Lanai esot iebildumi pret ģipškartonu). Mēbeles (dīvāns, galdiņš, atpūtas krēsls) un citi interjera priekšmeti (lampas, paklājs) ir noIKEA. "Vispirms visas lietas aplūkojām internetā, tad braucām uz Varšavu, visu apskatījām klātienē un pieņēmām lēmumu, ko gribam un ko ne."

NEPATĪK PUSTOŅI

"Es esmu par tīrām krāsām, nevis pustoņiem, tāpēc dzīvokļa iekārtojumā dominē baltā un melnā krāsa, kā arī vēl pāris citas spilgtākas krāsas," savu attieksmi pret būtisku mājokļa iekārtošanas faktoru pauž dzīvokļa saimniece. Plaukts, skapis un galdiņš iegādāts IKEA.

"Kad nolēmām pirkt divistabu dzīvokli, pēc tiem bija tik liels pieprasījums, ka dabūjām piedalīties vairāksolīšanā, jo šo mitekli bijām iekārojuši trīs," atceras Lana. "Mēs gribējām dzīvot Pārdaugavā, lai varētu ērtāk nokļūt līdz Dobelei un Engurei, kur ir vecāku mājas.".

PRIEKŠNAMS

Nelielo telpas daļu nedrīkstēja pieblīvēt ar masīvām mēbelēm, jo tad būtu grūti tām tikt garām. Tāpēc IKEA noskatījuši no metāla izliektu trauslu pakaramo un neliela apjoma plauktu apaviem.

"Arī mums ir tendence apaugt ar mantām. Tad es rīkojos diezgan nežēlīgi – lietas, kuras vairs nelietojam, izmetu. Izjūtu lielu pretestību pret paradumu brīvās virsmas nokraut ar dažādiem priekšmetiem, jo tas rada haosa sajūtu," strikti nosaka Lana.

STENSILI

Mūsdienās stensilu māksla jau vairs nav tikai ielu kultūras sastāvdaļa, bet tiek izmantota arī kā interjera un dizaina elements. Šie trafaretveida zīmējumi dzīvojamām telpām piešķir interesantāku un neformālāku izskatu. "Pirms pāris gadiem māsa stāstīja, ka stensili kļuvuši aktuāli mājokļu interjeros. Lai siena neizskatītos tukša, to uzskatījām par labu risinājumu." Lana iesmejas, atceroties meistaru reakciju, kad viņiem likuši vienu sienu dzīvojamā istabā nokrāsot melnu. "Meistari atteicās to darīt, jo būšot galīgi garām. Mēs no savas ieceres negribējām atteikties, tāpēc sienu nokrāsojām paši. Izmantojām ekoloģiski tīras krāsas.

Visu rakstu lasiet 15. septembra izdevumā Māja.