Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Divu kultūru citāti

© F64

Ar fizisko ķermeni Latvijā, ar domām un sajūtām Indijā – tā lakoniski varētu raksturot ziedu salona Floristic Studio vadītājas Baibas Rudzātes mitekli kādā no Rīgas centra daudzstāvu namiem.

No Ogres uz Rīgu Baibu esot atvedis bizness. "Diendienā mērot ceļu no vienas pilsētas uz otru turp un atpakaļ bija pārāk laikietilpīgi un arī finansiāli neizdevīgi. Meklējot mājvietu Rīgā, man bija vairāki apsvērumi. Pirmkārt, miteklim vajadzēja būt tuvu pilsētas centram, lai es kājām varētu nokļūt līdz darbam un kultūras objektiem. Otrkārt, dzīvokli gribēju īrēt pirmskara laika mūra mājā, kas ir pamatīgi būvētas un, galvenais, ar augstiem griestiem. Treškārt, vajadzēja būt saprātīgai īres maksai," uzskaita floriste un atklāj, ka vienistabas dzīvokli esot atradusi ar draugu palīdzību. "Jau pirmoreiz ienākot tajā, to pieņēmu kā savu."

Nekādus lielus remontdarbus Baiba neesot veikusi, vienīgi uz griestiem, kas bijuši laikazoba sagrauzti, uzlīmējusi tapetes un tās nokrāsojusi sev tīkamajā zili pelēkajā tonī. "Esmu saglabājusi arī vairākas mēbeles, kas kalpojušas iepriekšējiem saimniekiem. Tās man šķita pieņemamas, turklāt nebiju gatava ieguldīt līdzekļus mājokļa interjerā, jo nauda daudz vairāk bija nepieciešama ziedu salonam," atklāj Baiba un piebilst, ka šā iemesla dēļ diezgan ilgi esot gulējusi uz grīdas. Gaišo izvelkamo dīvānu iegādājusies nesen mēbeļu veikalā Innovation. "Vēlējos ļoti vienkārša dizaina mēbeli, jo tieši tāda vislabāk iederas mana mitekļa interjerā."

Jau vairākus gadus Baibu saistot indiešu kultūra un reliģija. Par to liecina arī daudzas lietas viņas dzīvoklī un mūzika, kas tajā skan, – mantras vai indiešu rāgas.

"Mainoties gadalaikiem, es parasti kaut ko mainu arī sava mājokļa iekārtojumā. Lielākoties šīs pārmaiņas panāku ar nelielu interjera priekšmetu, telpaugu un griezto ziedu palīdzību," skaidro ziedu salona Floristic Studio vadītāja Baiba Rudzāte. "Šis dzīvoklis man ir vieta, kur pēc garas darba dienas izguļos. Kad gribas izbaudīt zemes darbus un svaigu gaisu, dodos pie vecākiem uz Ogri, kuri tur uzcēluši māju.".

Dzīvojamā istaba nav pārblīvēta ar mēbelēm, tajā ir tikai dzīvošanai pats nepieciešamākais. Kad ierodas viesi, tie iekārtojoties arī uz spilveniem, kurus Baiba esot iegādājusies veikalā Jysk. "Jo cilvēks atrodas tuvāk zemei, jo atvērtāks un vienkāršāks viņš kļūst, nokrīt maskas un pazūd samākslotas pozas.".

Pie vienas sienas Baiba piestiprinājusi attēlus ar indiešu dievībām, dabas skatiem un mandalu zīmējumiem, bet pie krāsns likusi pašas zīmējumus ar dabas motīviem. "Man patīk dārzs, tā iekārtošana, bet it īpaši – koki, kurus esmu atainojusi šajos attēlos," stāsta mājasmāte, piemetinot, ka tikpat tuva viņai esot jūra. "Tā ir mana stihija, tāpēc interjerā iepludināju zilas krāsas detaļas, piemēram, iegādājos šo pūralādi." Apjomīgajai pūralādei esot divas funkcijas: tajā glabājot apģērbu un apavus, ko, sezonai beidzoties, nevalkājot, kā arī izmantojot kā virsmu, uz kuras var uzlikt sev mīļas un nepieciešamas lietas.

Uz neliela galdiņa stāv Budas skulptūriņa un vairāki lūgšanu un enerģijas sakārtošanas rituāla priekšmeti. Reliģiju enciklopēdijā teikts, ka "budisma mācību kodols ietverts četrās patiesībās: 1) dzīve ir ciešanas, 2) ciešanām ir cēlonis, 3) no ciešanām var atbrīvoties, 4) ir ceļš, kā izbeigt ciešanas. No ciešanām var atbrīvoties, iznīdējot cilvēkā pasaulīgās tieksmes un alkas. Tiek sasniegts augstākais mērķis – nirvāna – valodnieciski neizzināma realitāte, kas nepieder pie lietu kategorijas.".