Gaišs minimālisms

© Reinis Hofmanis F64

Pirms četriem gadiem Stalšānu ģimene no divistabu dzīvokļa sērijveida daudzdzīvokļu mājā pārcēlās uz daudz plašāku mājokli jauno mazstāvu māju projektā "MežaCiems".

"Kad mums radās iespēja uzlabot sadzīves apstākļus, vienīgais jaunais projekts bija šis. Mums patika gan telpu plānojums, gan vieta – Mežciems, tāpēc bijām gatavi gaidīt, kamēr uzceļ mūsu māju," stāsta Kristīne Stalšāne.

70 kvadrātmetru lielo dzīvokli iegādājušies ar pilnu iekšējo apdari un iebūvētu sanitārtehniku. "Mēs varējām izvēlēties, kādā krāsā gribam laminātu, sienas istabās un flīzes vannasistabā. Pieteicām, ka sienām noteikti jābūt baltām, jo gribējām izjust, kā ir dzīvot gaišā interjerā. Iepriekšējā mājoklī mēs bijām eksperimentējuši ar krāsām, sienām izvēloties gan gaiši zilu, gan oranžu un spilgti rozā krāsu, tāpēc gribējām ko mierīgāku," savu izvēli pamato Kristīne un prāto, ka nākamajā mājoklī tomēr negribētu tik sterilu vidi, kāda ir patlaban Mežciema dzīvoklī.

Dzīvojamā istaba, kas apvienota ar virtuves zonu, guļamistaba, bērnu istaba un vannasistaba – tāds ir Stalšānu dzīvokļa plānojums. Telpu, ko projektētāji bija paredzējuši viesu tualetei, izmanto kā noliktavu, kur novietot gan drēbes, gan apavus, gan sporta un saimniecības piederumus. "Mums ir arī sienas skapis, ko pasūtījām firmā Stenley, bet plauktus iegādājāmies firmā Vitrum, bet ar vienu skapi ģimenei ir par maz."

Patlaban Stalšāni ir jaunu pārmaiņu priekšā, jo dzīve iegrozījusies tā, ka jādomā par pārcelšanos uz jaunu mājvietu.

Veidojot sava mājokļa interjeru, Kristīne ne vien pati ir radoši izpaudusies (fonā ir redzams viens no viņas zīmējumiem uz sienas), bet uz dažādām aktivitātēm mudinājusi arī savus dēlus – četrgadīgo Kristianu un septiņus gadus veco Ingemāru. Dzīvojamās istabas sienas rotā abu zēnu mākslas darbi – zīmējumi ar plaukstiņkrāsām. Kristians zīmējuma tapšanas brīdī esot bijis tikai septiņus mēnešus vecs. Kristīne mazuli turējusi aiz kājiņām, kamēr viņš ar plaukstiņām cītīgi zīmējis krāsainas līnijas un virpuļus.

Virtuves iekārta tapusi SIA "Skābardis" ražotnē. Tā esot dārgākā mēbele dzīvoklī – arī tāpēc, ka virsmai, plauktiem un apdarei izmantots saplāksnis. Interesants risinājums izdomāts vienai no virtuves iekārtas sekcijām – atvilktņu vietā izvietotas parocīgas, izvelkamas kastes uz ritenīšiem. "Skābarža" meistaru roku darbs esot arī galds, savukārt krēsli iepriekš kalpojuši "Andalūzijas sunī". Kad notikusi uzņēmuma reorganizācija, vecie krēsli nomainīti pret jauniem, bet Stalšāni pēc sēdekļu apvilkšanas ar ādas aizstājēju un koka detaļu atjaunošanas ieguvuši ērtas un skaistas mēbeles. Grāmatu plauktu esot iegādājušies IKEA, bet griestu lampas – "Gaismas pasaulē".

Mājoklim individualitāti piešķir ne vien zīmējumi uz sienām, bet arī nelieli interjera priekšmeti, kuriem Kristīne kopā ar bērniem radījusi citu vizuālo tēlu, piemēram, krūzi vai kannu aplīmējuši ar salvetēm, izmantojot īpašu tehniku. Attēlā redzamajā krūzē tiek glabātas konfektes, kuras mamma iedod dēliem, kad mazie kārumnieki palūdz. "Ja saldumi būtu uz galda traukā, tie pazustu viens un divi," nosmej Kristīne un secina, ka dēli jau ir pietiekami lieli, lai paši varētu piekļūt konfekšu krūzei, piestumjot krēslu pie virtuves iekārtas.

Trīsdesmit sešus kvadrātmetrus lielās terases vērtību pa īstam esot iespējams novērtēt vasarā. Tad tur tiekot rīkotas nelielas ballītes, grilēta gaļa, bet augu dienu spēlējoties abi puikas. "Ļoti skaists ir skats, kad pavasarī rozā ziediem zied dekoratīvie koki, kas sastādīti terases priekšā."Pirms četriem gadiem Stalšānu ģimene no divistabu dzīvokļa sērijveida daudzdzīvokļu mājā pārcēlās uz daudz plašāku mājokli jauno mazstāvu māju projektā "MežaCiems".

Pirmā mēbele plašajā telpā, kas apvienota ar virtuves zonu, esot bijusi virtuves iekārta, kas ieturēta brūnā un baltā tonalitātē. Šis krāsu salikums ievērots, izvēloties pārējās mēbeles. Pēc vairākām – datorgaldiņa, plaukta, televizora galdiņa un vēl citām – esot devušies uz Poliju, kur atrodas zviedru interjera priekšmetu firmas IKEA veikali. "Mēs esam apmierināti gan ar mēbeļu cenu, gan ar to kvalitāti," atzīst Kristīne. Atpūtas telpā aizkari tāpat kā sienas ir balti. Biezākie ir no vilnas auduma ar rupju faktūru, plānie – no matēta zīda. Aizkarus iegādājušies salonā Interija.

Svarīgākais