Dzīvoklis rock’n’roll zīmē

© Gatis Gierts F64

Pits un Anna Andersoni ir kopā gan dzīvē, gan uz skatuves, jo abi muzicē rokenrola vienībā Pete Anderson&The Swamp Shakers. "Mēs varam stundām "kaifot" par visu, kas attiecas uz rokenrolu.

Mūsu mājās rokenrols skan no rīta līdz vakaram," saka Anna, kura grupā spēlē kontrabasu. Andersoni uzsver, ka viņiem esot ļoti aktīva koncertdzīve. Pavisam drīz – marta beigās – jāpošas uz Somiju, kur jāuzstājas rokenrola festivālā.

Jau septīto gadu Latvijas rokenrola līderis Pits Andersons kopā ar dzīvesbiedri Annu bauda iespēju uz pasauli lūkoties no putna lidojuma, jo dzīvo kādas daudzstāvu ēkas septītajā stāvā Teikas rajonā. Mājokļa logi ir vērsti uz divām debess pusēm, tāpēc iespējams vērot atšķirīgu panorāmu un sekot saules ceļam.

"Meklējot jaunu dzīvesvietu, zinājām, ka to gribam Teikā. Mana mamma kādreiz dzīvoja Struktoru ielā, Annas vecāki tagad mīt Ropažu ielā, arī Annas darbavieta atrodas šajā rajonā – Dzērbenes ielā, turklāt mums šī Rīgas daļa patīk, jo šeit nav milzīgu blokmāju masīvu," stāsta Pits un piebilst, ka dzīvokli meklējuši paši, bet īpašuma sakārtošanas juridisko pusi uzticējuši māklerim. "Pirms nonācām līdz šim dzīvoklim, bijām apskatījuši vairākus citus, vienu pat šajā mājā, taču iekšējā sajūta vienmēr teica – nē, tas nav īstais. Pavisam atšķirīgas emocijas Annu un mani pārņēma, kad ieraudzījām šo 78 kvadrātmetrus plašo mājokli. Tas atbilda visām mūsu prasībām – bija augšējā stāvā, ar lieliem logiem, ar labu plānojumu, izolētām istabām un gaišs, turklāt ķieģeļu mājā. Pusgadu ilgie meklējumi bija vainagojušies ar panākumiem, kaut mākleri uzskatīja, ka mūsu prasību dēļ dzīvokļa medības varētu krietni ieilgt." Pits atklāj, ka tieši tāds kā tagadējais esot bijis viņa iepriekšējais miteklis daudzstāvu ēkas divpadsmitajā stāvā Juglas ezera krastā, ko viņš esot īrējis. "Komfortam un ieradumam ir liels spēks, tāpēc mēģināju pierunāt dzīvokļa saimnieku, lai viņš mājokli pārdod man, taču viņam nebija tāda nodoma. Nekas cits neatlika kā meklēt jaunu mājvietu." Trīsistabu dzīvokli Teikā esot izdevies nopirkt par izdevīgu cenu, bet, tā kā tas ilgu laiku nebija remontēts, vajadzējis gādāt par remontu. "To uzreiz nevarējām atļauties, sākām dzīvot tādās telpās, kādas tās bija. Taču, kad no guļamistabas griestiem atlīmējās tapešu josla, paraujot līdzi apmetumu, manai pacietībai pienāca gals," nosmej Pits. "Nolēmām, ka dzīvokli remontēsim pakāpeniski, pa vienai istabiņai. Un tad sākās epopeja ar meistariem. Ja viņus dzelžaini nepieskata, šie vīri ir spējīgi uz visādiem pigoriem. Tā mēs nevarējām saprast, kā viņi, ieslēgti dzīvoklī, pamanās piedzerties, kaut no rīta atnāca skaidrā un tukšām rokām. Vēlāk atklājām, ka viņi tērē mūsu nelielā bāriņa krājumus." Pits un Anna noskurinās, atceroties, kāda bijusi dzīve, mītot dzīvoklī, kurā rit remonts. "Tika izjaukta dabiskā lietu kārtība, tāpēc var droši teikt, ka mūsu dzīve tika izsista no sliedēm. Arī mēbeles neizdevās pasargāt no remonta laikā saceltajiem putekļiem, kaut tās bijām pārklājuši ar plastikāta plēvēm, kuru malas nostiprinājām ar līmlenti. Lielākais zaudējums šajā nevienlīdzīgajā cīņā ar putekļiem bija datora cietais disks, kas neatgriezeniski sabojājās." Andersoni atzīst, ka dzīvoklī jūtoties labi un lielas pārmaiņas tā iekārtojumā neplānojot. .

PASAULES ROKENROLA LEĢENDAS.

"Visā pasaulē ir vairāki miljoni klasiskās rock"n"roll mūzikas un 50. gadu dzīves stila piekritēju. Gandrīz katru nedēļas nogali kaut kur notiek rock"n"roll festivāli. Uz tiem parasti sabrauc pārsvarā jauni, stilīgi cilvēki. Viņi pārvietojas ar lieliski restaurētiem milzīgajiem 50. gadu amerikāņu automobiļiem ar "spurām". Gandrīz katrā valstī ir vairākas radiostacijas, kas ēterā raida Oldies mūziku. "Zelta piecdesmitie" bija bezrūpības piesātināts laiks, kad Amerikas ekonomika bija līdz šim nepieredzētā pacēlumā. Cilvēkiem bija gan vēlme, gan līdzekļi jautrām izklaidēm. Tā laika mūzikā, kas nes sevī milzīgu pozitīvu lādiņu, radās šedevri, kas ir ārkārtīgi populāri vēl šodien," – tā rakstīts Pita mājaslapā www.pitsandersons.lv. Savukārt visās dzīvokļa telpās ir ļoti daudz fotogrāfiju un piemiņas lietu, kas daiļrunīgi stāsta par rokenrola kultūru un estētiku. Priekšnamā pie sienas ir skaisti ierāmētas daudzu rokenrola leģendu fotogrāfijas ar autogrāfiem.

CĪŅU BIEDRE.

Ar šo ģitāru Pits Andersons uz skatuves un skaņu ierakstu studijās esot pavadījis ne vienu vien gadu. Tad, finansiālās situācijas spiests, instrumentu pārdevis, bet, kad mūziķa ausīs nonākusi ziņa, ka instruments, galīgi nolietots, esot nolikts šķūnītī, viņš esot devies tam pakaļ. Tagad ģitārai Andersonu mājās ierādīta goda vieta.

LIKUMSAKARĪGI. Tas ir tikai likumsakarīgi, ka Pasaules rokenrola asociācijas goda biedra, Gene Vincent Official Fan Club, Elvis Presley Fan Club of Estonia, Maskavas Elvisa Preslija memoriāla un Zviedrijas rock"n"roll club goda biedra Pita Andersona viesistabā pie sienas ir trīs rokenrola pamatlicēju – Džerija Lī Luisa, Elvisa Preslija un Bila Heilija – portreti, ko savulaik gleznojis mākslinieks Ritums Ivanovs. Jādomā, ka kaut kur pasaulē pie kāda rock"n"roll fana mājokļa sienas ir arī Pita Andersona portrets, jo viņš ir vienīgais Latvijas un arī kādreizējās Padomju Savienības mūziķis, kurš ierakstīts Rockabilly Hallo of Fame. Bet pērn viņa albums Brass–A–Billy starptautiskajā konkursā Just Plain Folks Music Awards tika atzīts par labāko 2008./2009. gadu rockabilly mūzikas stila albumu pasaulē. Viesistabā novietots arī viens no Andersona trim kontrabasiem. To viņu grupā Pete Anderson&The Swamp Shakers spēlē Anna.

Svarīgākais