Līgas Vaivares atraktīvais interjers

© Kaspars Krafts F64

Rotu māksliniece Līga Vaivare ar septiņgadīgo meitiņu un kuplu mājdzīvnieku saimi – četriem draiskiem kaķiem un uzticamo sargu Ramšteinu – jau otro gadu mīt Mārupē kādā no dvīņu mājām.

Ienākot gaismas pielietajā mājoklī, tā iekārtojums nepārprotami liecina, ka mājas saimniece ir māksliniece.

Virtuve saplūst ar dzīvojamo istabu, šīs zonas nav atdalītas. Plaukti, skapji un galdi telpas centrā ir atceļojuši no laba paziņas mājokļa. "Es šīs lietas nopirku, jo mana gaume un priekšstati par mājas interjeru sakrīt ar šo lietu iepriekšējā saimnieka redzējumu.".

Pirmajā stāvā atrodas plaša dzīvojamā telpa ar apjomīgiem logiem, ērts priekšnams, tualete viesiem un garāža, savukārt otrajā stāvā iekārtota Līgas darbnīca, kā arī ir divas guļamistabas un liela vannas istaba. Oša koka parkets un oša koka durvis otrā stāva istabām ir mājas saimnieces izvēle, jo gribējusi dabīgu materiālu, nevis projekta attīstītāju piedāvāto laminātu. "Iekšējās apdares darbos un mēbeļu montēšanā man daudz palīdzēja tēvs – teju vai visas skrūves ir viņa ieskrūvētas." Priekšplānā redzami oriģināli, no kartona izgatavoti objekti, kas paredzēti bērnu rotaļām. Līga atklāj, ka ar kartona vilciņiem spēlējoties ne tikai viņas meitiņa, bet arī kaķi, kas gan ielaižot nadziņus mīkstajā materiālā, gan paslēpjoties vilciņa vēderā.

"Es ļoti ilgi esmu dzīvojusi savrupmājā gan Jelgavā, gan Jūrmalā, tāpēc, meklējot jaunu mitekli, priekšroku devu nevis dzīvoklim, bet cilvēka dabai daudz draudzīgākai dzīves telpai. Savukārt Mārupi izvēlējos tāpēc, ka šis gals man patīk labāk, ka ir tuvu Rīgas centram un arī Jelgavas pusei, kur dzīvo mani vecāki," Līga uzskaita argumentus, kas viņai likuši izšķirties par labu jaunajai mājvietai.

"Gādājot par mājas iekārtojumu, nebija tā, ka es aizietu uz veikalu un pirktu vienu, otru un trešo lietu. Tās lietas pie manis atnāk pašas: kaut kas palicis no māsas (viņa kādu laiku dzīvoja šeit), kaut kas ir dāvināts un iemainīts, bet lielāko daļu mēbeļu es ieguvu no paziņas, kad viņš pārcēlās uz citu mājvietu, kur iepriekšējās lietas vairs neiederējās, tāpēc tās izpārdeva," atklāj mājas saimniece. Antikvārais galds, krēsli un stilizētā griestu lampa (to Līga sauc par Adamsu ģimenes lampu) esot daļa no interjera priekšmetiem, kas atceļojuši no Līgas paziņas mājokļa. Savukārt linu audums, no kā viņa pašuvusi aizkarus, tiekot izmantots griķu sēnalu spilventiņu šūšanai. Šos spilventiņus darinot Līgas māsa, un tos tirgojot veikaliņā Muhomors, kur var iegādāties arī Līgas meistarotās rotaslietas un Daces Dravnieces māla tažines un dekoratīvus lampu kupolus.

Transformējamo bērnu istabas iekārtu Līgas meitiņai dāvinājusi vīramāte, bet par sienu zīmējumiem parūpējusies mazā princesīte pati. "To viņa izdarīja vienas dienas laikā," nosmej mamma un atzīst, ka mazajai esot manāms mākslinieces talants. "Šobrīd viņa pārdzīvo princešu periodu, tāpēc istabā dominē rozā krāsa."

Visu rakstu lasiet 16. janvāra izdevumā Māja.

Svarīgākais