Ārzemnieka miteklis lielpilsētas centrā

© F64

Veikala Peek&Cloppenburg vadītāju Zulfukaru Tosunu uz Latviju pavisam nesen atvedusi uzņēmējdarbība. Latvijā viņš pastāvīgi uzturas astoņus mēnešus, taču bieži dodas gan biznesa braucienos, gan uz savām mājām Vācijā.

Piedāvājumā bijuši vairāki dzīvokļi, no kuriem izvēlēties piemērotāko, kur apmesties svešajā zemē. Iemesli, kāpēc no vairākiem variantiem jaunais uzņēmējs izvēlējies tieši šo īrēto dzīvokli Rīgas centrā, ir vairāki. Pirmais – tas ir neliels un pilnībā pietiek vienam cilvēkam. "Otrs iemesls – ekonomiskie apsvērumi, jo dzīvoklī nesen veikts remonts – ielikti logi un ierīkota apkure. Trešais iemesls – ja cilvēks nolēmis dzīvot lielpilsētā, tad viņam ir jāizvēlas mājvieta pilsētas centrā, jo tad viņš zina, kas notiek visapkārt," uzskata uzņēmējs Zulfukars Tosuns. Viņš prognozē, ka Latvijā noteikti vēl strādās vismaz piecus līdz septiņus gadus, lai arī ekonomiskā situācija nav viegla. "Labam biznesmenim viss izdosies," Z. Tosuns pauž optimismu. Viņu apmierina arī izvēlētais pagaidu miteklis. "Šeit nav pārāk stilīgi, taču visas nepieciešamās lietas ir, kur nolikt, arī velosipēdu. Vēlos nākamajā vasarā aizbraukt uz Siguldas kalniem un lejām, pabraukāt arī pa Mežaparku, bet pagaidām Latvijā nav izdevies atvēlēt daudz laika braukšanai ar velosipēdu." Pārceļoties dzīvot uz Rīgas dzīvokli, Zulfukaru pilnībā apmierinājušas visas saimnieka sarūpētās mēbeles, tāpēc pats iegādājies tikai nelielu žurnālu galdiņu koši sarkanā krāsā. Zulfukars nolēmis, ka pirkums vajadzīgs spilgts, kā akcents interjerā dominējošajiem brūnganajiem toņiem. "Manām vajadzībām visa pietiek, tāpēc pagaidām neko neplānoju dzīvoklim iegādāties."

***

IZDOŠANĀS. Uzņēmējs Zulfukars Tosuns pavisam nesen Latvijā uzsācis uzņēmējdarbību ar apģērbu tirdzniecību – viņš ir veikala Peek&Cloppenburg, kas atvērts tirdzniecības centrā "Rīga Plaza", vadītājs. "Labam biznesmenim viss izdosies," optimistiski saka Zulfukars Tosuns.

BALLĪTES DRAUGIEM. Viesistabā, protams, vieta atvēlēta arī televizoram, taču tas tiek skatīts reti. "Bez tā varētu iztikt. Man patīk, ka telpā ir brīva vide. Esmu viesmīlīgs, man patīk šeit uzņemt ārzemju draugus. Pie manis ballītē ciemojušies vienlaikus pat 20 līdz 30 cilvēku. Lielākoties tie ir draugi no Vācijas, Lielbritānijas, kas šobrīd arī dzīvo Latvijā. Mājās par 95 procentiem jābūt kārtībai, bet pārējie pieci procenti ir pieļaujama nekārtība. Man ir cilvēks, kas palīdz uzkopt māju, jo esmu pārāk aizņemts – strādāju apmēram 12 stundas diennaktī – un ar to nenodarbojos.".

GANDRĪZ MĀJĀS. Viesistabā uz plauktiem izkārtotas lietas, ko saimniekam dāvinājuši draugi. Viena no tām – glāžu komplekts. Z. Tosuns uzskata, ka dzīvoklī raksturīgs jaukts, nevis vienots stils. "Modernais stils šeit ir apvienots ar vienkāršību, un tas rada mājas sajūtu. Vācijā dzīvoju vairākās pilsētās, taču tikai pāris vietās jutos kā mājās. Arī šeit, Latvijā, ir vieta, kur tā jūtos. Esmu bijis daudzās šejienes pilsētās, bet Rīgā man patīk vislabāk.".

KLASISKAS VĒRTĪBAS. Guļamistabas sienu rotā sarkanīgie toņi – Zulfukaram tie patīk, bet draugi, kas atnāk ciemos, domā citādi. "Man interjerā vislabāk patīk baltie toņi uz sienām. Dzīvoklis ir jauns, tāpēc šeit neko pagaidām nevajag mainīt. Aukstajos ziemas mēnešos, kad ārā ir tumšs, ir jauki, ja apkārt ir baltie toņi. Baltā un melnā krāsa ir klasikas vērtības, kas man simpatizē. Tāpēc arī sega ir melnā krāsā." Saimnieks akceptē, ka guļamistabā nav drēbju skapja, bet drēbes izkārtotas uz pakaramajiem un ir labi pārskatāmas. "No rīta pamostos un ātri varu izdomāt, kādu apģērbu izvēlēties." Brīvajos brīžos viņš izvēlas ne tikai braukšanu ar velosipēdu, bet arī peldēšanu un atpūtu kalnos, tāpēc viņa garderobē ir dažādām sportiskām aktivitātēm atbilstošs ekipējums, arī gumijas zābaki, kas noderēs lietainajās rudens dienās Latvijā.

GRĀMATU PLAUKTS. Viesistabā stūrītis atvēlēts arī grāmatām. Plauktā ir grāmatas par uzņēmējdarbību, mārketingu, kā arī iemīļotāko rakstnieku darbi. "Te, protams, ir pavisam neliela daļa no manām grāmatām, lielākā daļa atrodas Vācijā.".

NELIELAS MĒBELES. "Tā kā es zinu, ka šī nav mana pēdējā mājvieta, kur es dzīvošu, tad dzīvoklī nav lietderīgi iegādāties lielas lietas, piemēram, dīvānu, jo pārceļoties tās var tikt sabojātas vai salūzt. Uzskatu, ka var iegādāties tikai kaut ko nelielu.".

KOMUNIKĀCIJAS VIETA. Virtuves zona Zulfukara Tosuna mājvietā apvienota ar viesistabu. "Man patīk, ka abas šīs zonas ir saistītas. Mājās praktiski ēst negatavoju, jo daudz laika pavadu darbā." Taču visinteresantākais, ka dzīvoklī visbiežāk Zulfukars uzturas tieši virtuves zonā, jo uz galda viņš parasti novieto datoru. "Virtuves galds kalpo kā komunikācijas vieta, jo man ir daudz draugu, un tāpēc tā ir svarīga.".

***

Lietas, kas iedvesmo

STATUJA. Šo turku statuju Zulfukars iegādājies pirms pieciem gadiem. Tā vienmēr ceļo tur, kur tās īpašnieks dzīvo. Tas ir turku muzikants, kas spēlē nacionālo savas tautas mūzikas instrumentu – saz. Zulfukars arī pats spēlē šādu instrumentu, jo viņam patīk instrumenta radītās melodijas. Tikai tagad šādai mākslinieciskai nodarbei iznāk maz laika.

ROKU DARBS. Uz Latviju kopā ar Zulfukaru atceļojusi melna sega, īsts roku darbs. Tādas segas prot darināt viņa tautieši – turki, ieguldot tajās daudz darba.

DATORS. Bez datora uzņēmējam būtu grūti iztikt. No tā viņš nešķiras ne darbā, ne mājās. Ar draugiem vislabāk viņam patīk sazināties "Skaipā".

LATVIJAS SIMBOLIKA. Šī krūze iegādāta speciāli ar Latvijas simboliku. No rīta Zulfukars no tās dzer tēju, bet vēlāk darbavietā bauda kafiju. Tas no rīta ir obligāts rituāls – tējas dzeršana. Brīvdienās mājās tiekot izdzerts daudz augļu tējas. Obligāts nosacījums – tējai jābūt aromātiskai un garšīgai.

Svarīgākais