Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Bērnistaba atbilstoši vecumam un interesēm

© F64

Veidojot bērnistabas interjeru, būtiskākie aspekti ir bērna vecums, kā arī viņa aizraušanās, intereses un raksturs. «Apmēram līdz divu trīs gadu vecumam bērni parasti guļ vecāku istabā, bet dienā labprātāk uzturas mammas vai tēta sabiedrībā, tāpēc bērnistaba un rotaļlietas faktiski atrodas visā mājoklī,» stāsta interjera dizainere Kristīne Skudrēna.

Viņa uzsver, ka apmēram no trīs gadu vecuma bērns ir gatavs savai personīgajai dzīves telpai, kura jāiekārto atbilstoši viņa interesēm un personības iezīmēm. «Izstrādājot interjera projektu trīs gadus veca bērna istabai, protams, jāņem vērā, ka viņš izaugs un jau pēc dažiem gadiem istabas funkcija diezgan krasi mainīsies, pārtopot arī par mācību telpu. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka bērnība ir skaistākais un bezrūpīgākais laiks dzīvē, tāpēc telpai vajadzētu būt bērnišķīgai un krāsainai.» Ja finansiālu apsvērumu dēļ pārveidot interjeru pēc trīs vai četriem gadiem, kad bērns uzsāks skolas gaitas, nav iespējams, tad istabas projekts jāveido, domājot par nākotni. «Šādā situācijā klientiem plānojam mēbeļu izvietojumu gan tā brīža vajadzībām, gan arī skolas laikam. Tādējādi iespējams jau uzreiz paredzēt nepieciešamās kontaktligzdas darba galdam, izvēlēties piemērotāko atrašanās vietu apgaismojumam un slēdžiem. Tas dod iespēju pēc dažiem gadiem elektroinstalācijas nemainīt, » norāda dizainere.

Pragmatiski jāizvēlas grīdas materiāls, jo tā ir viena no dārgākajām pozīcijām, veicot istabas remontu. Grīdas segumu ieteicams izvēlēties ilgmūžīgu un dabisku, taču bez uzkrītošiem rakstiem un zīmējumiem, lai tas neapniktu un skolas vecuma bērnam nebūtu pārāk bērnišķīgs. «Mēbeles jāizvēlas neitrālas vai arī ar neuzkrītošu toni un materiālu. Labs risinājums – ieviest vienu vai pāris toņu akcentus telpā, kura padarīs istabu interesantāku, bet ne bērnišķīgu, kā tas ir, izmantojot tapetes ar jūrnieku motīvu vai princešu tēmu.»

Pārējām detaļām bērnistabā – tekstilijām (gultas pārklājs, aizkari un paklāji), gaismas ķermeņiem un dažādiem dekoriem – jābūt viegli nomaināmiem elementiem, kas neprasa lielus izdevumus. «Šos dekorus iespējams pielāgot bērna tā brīža vēlmēm un prioritātēm, tādējādi istabu padarot par bērnistabu un neradot uztraukumu, ka pēc četriem gadiem interjers vairs nebūs viņam piemērots. Var izmantot sienas uzlīmes (tās var līmēt arī uz mēbelēm), dekoratīvos spilvenus ar iemīļoto multfilmu varoņu attēliem vai īpašu korķa plāksni, pie kuras var piestiprināt dažādus plakātus, zīmējumus, fotogrāfijas un citus aktuālus dekorus,» iesaka K. Skudrēna.

MINIMĀLISMS. Šī bērnistaba veidota pirmsskolas vecuma zēnam, tāpēc tajā ir aktīvās atpūtas – rotaļu zona, kā arī mierīgās atpūtas zona ar gultu. «Šajā vecumā mācību galds vēl nav nepieciešams, un arī vecāki to neuzskatīja par nepieciešamību. Tādējādi istabā vairāk platības atvēlēts rotaļām, kas bērnam šajā vecumā ir svarīgi,» norāda istabas dizaina autore Kristīne Skudrēna, kura to veidoja kopā ar dizaineri Lindu Druvkalni. «Pielāgojoties mājokļa saimnieku vēlmēm, pēc mūsu skicēm tika izgatavotas individuāla dizaina mēbeles – ietilpīgais iebūvētais skapis un L formas plaukts, kur glabāt mantas. Telpas risinājumu lielā mērā diktēja istabas logi ar skatu uz ziemeļiem, kas nozīmē, ka istaba arī dienas laikā ir tumša, līdz ar to krāsas tajā izskatās tumšākas un vēsākas. Tāpēc telpā pamattonim izvēlēta balta krāsa, kas vizuāli to paplašina un padara gaišāku.» Dizainere norāda, ka baltā ir lieliska fona krāsa bērnistabā, kurā vienmēr ir dažādu krāsu rotaļlietas. Lai istaba būtu saulaināka, akcentam izvēlēta spilgti dzeltena krāsa. Tā kombinācijā ar balto, gaiši pelēko un zilo krāsu paklājā rada jautru, bērnišķīgu un dzīvespriecīgu vidi, turklāt šāda krāsu palete nav izteikti piemērota konkrētam dzimumam. «Interjers veidots minimālisma – funkcionālisma stilā, padarot to mājīgāku ar dabīgā masīvkoka akcentiem mēbelēs un zviedru sienā. Kopējā krāsu palete, kā arī koka un baltās redeļu gultiņas stils sasaucas ar skandināvu dizaina estētiku,» norāda K. Skudrēna.

ZVIEDRU SIENA. Viena no mājokļa saimnieku vēlmēm bija zviedru siena, lai bērns dzīvoklī varētu nodarboties ar sportiskām aktivitātēm. «To saimnieki komplektēja paši, mēs izvēlējāmies tai piemērotāko atrašanās vietu. Tā kā telpa ir zonēta, rotaļu un atpūtas zonas dalījums tika pakārtots optimālajai kāpņu atrašanās vietai. Komplektā ar kāpņu sienu tika pasūtīts arī speciāls, gaiši pelēkas mākslīgās ādas polsterēts paklājs bērna drošībai, kas ir viegls un ērti pārvietojams.»

BALTS LAMINĀTS. Istaba nav liela, tāpēc dizainerēm, izvēloties pareizu plānojumu telpā (attiecībā uz durvju novietojumu), bija iespējams visas sienas garumā iebūvēt skapi. Mēbeles baltā krāsa saskaņota gan ar griestiem un grīdu, gan vienu no blakus esošajām sienām, tādējādi paplašinot telpu. «Skapis izskatās viegls un neuzkrītošs, vairāk atgādina sienas plakni, nevis mēbeli. Tas veic apģērba uzglabāšanas funkciju, bet mājas saimnieki izteica vēlmi šajā telpā atvēlēt vietu arī nelielajai ģimenes bibliotēkai. Grāmatas veido ļoti daudzkrāsainu un dekoratīvu kompozīciju, tāpēc radās ideja šo grāmatu plauktu integrēt skapī, pārējo skapja daļu vizuāli atstājot fonā. Grāmatu nišas dzeltenā krāsa pieskaņota dzeltenajai sienai, tādējādi radot vizuālu ilūziju par to, ka skapī ir izgriezts caurums, kas atsedz aizmugurē esošo dzelteno sienu,» skaidro K. Skudrēna. Skapja augšējie plaukti (antresols) paredzēti mazāk izmantojamu mantu uzglabāšanai. Lai koka rokturi neradītu pārāk lielu raibumu telpā, augšējās durvis aprīkotas ar klik mehānismu – tās atveras uzspiežot. Grīdai izvēlēts balts lamināts ar augstu nodilumizturību. Dizainere bilst, ka to ir viegli kopt. «Šis salīdzinoši ekonomiskais grīdas segums izvēlēts kā pagaidu materiāls, kuru iespējams ātri un viegli nomainīt, kad dzīvoklī esošā grīdas seguma vietā būs parkets. Baltā krāsa izvēlēta apzināti, kā gaišs fons, kas vieno gandrīz visas plaknes telpā.»

LOGS AR DEKORU. Istabas guļamajā zonā ir gulta, naktsskapītis un atpūtas krēsls zēna vecākiem, kurā var sēdēt un lasīt dēlam vakaros pasakas vai stāstus. K. Skudrēna neslēpj, ka šo krēslu atrast nebija viegli, jo telpas izmērs noteica arī maksimāli pieļaujamos mēbeļu gabarītus. Lai gulēšanas zonā būtu ērti un ergonomiski pārvietoties, izvēlēts kompakts atpūtas krēsls. Loga noformējums izvēlēts neuzkrītošs, lai radītu mājīgumu un logu naktī varētu aizsegt. «Tāpēc nakts aizkara funkciju pilda romiešu žalūzija gaiši zilā tonī ar smalku, vertikālu līniju rakstu, bet dienas aizkaram piemeklēts krītošs, balts tills. Dienas laikā žalūziju iespējams savilkt gandrīz līdz loga ailes augšai, tādā veidā ekonomējot vietu pie naktsskapīša un atpūtas krēsla. Lai saglabātu tekstiliju radīto mājīgumu, dienas aizkari stiprināti uz sliedītes pie griestiem,» stāsta dizainere. Krāsainā Cehrry Picking lampu virtene Latvijā ir populārs pašmāju interjera dekors, kas ģimenes mājoklī bija jau pirms interjera pārvērtībām. «Tagad, kad istaba ieguvusi jaunu veidolu, dekors lieliski iederas interjera koptēlā un piešķir loga noformējumam jautrību un dzīvīgumu.»

SIENAS UZLĪMES. Tā kā kopējā interjera koncepcijā dominē askētiskas formas un lielas, viena toņa plaknes, telpai vajadzēja piešķirt raksturu un padarīt to bērnišķīgāku. «Meklējot piemērotāko risinājumu, piedāvājām izvēlēties sienas uzlīmes. Tās var līmēt uz jebkuras gludas, krāsotas virsmas, iespējams arī pārlīmēt un pārvietot, šādā veidā radot iespēju rotaļāties uz sienas plaknes.»

K. Skudrēna uzskata, ka uzlīmes ir pārākas par tapetēm. «Kad zēns paaugsies, nevajadzēs pārlīmēt visu sienu – varēs noņemt uzlīmes ar apnikušajām mašīnām un ceļiem. To vietā varēs līmēt kaut ko citu, konkrētajā vecuma posmā aktuālāku.» Transporta līdzekļu tēma mazajam istabas iemītniekam ir īpaši iemīļota, tāpēc uzlīmes speciāli meklētas un pasūtītas internetā.

PAKLĀJA MEKLĒJUMI. Istabas iemītnieka vecāki rūpējas, lai dēls daudzpusīgi attīstītos, tāpēc gandrīz visas rotaļlietas un istabā atrodamie priekšmeti aicina uz interaktīvām nodarbēm, kurās zēns var radīt, domāt un atklāt. «Tāfele istabā jau bija pirms pārvērtībām. Tās materiāls (koks) lieliski saskan ar izvēlētajiem koka elementiem telpā, tāpēc to nevajadzēja pārveidot. Tāfele ir viegla un tāpēc brīvi pārvietojama pa visu rotaļu zonu,» skaidro dizainere. Īpašs ir stāsts par zilo paklāju, kura meklējumi bija liels piedzīvojums. Tā kā zēns bieži rotaļājas uz grīdas, spēlējoties ar klucīšiem un konstruktoriem, vecāki vēlējās dabīgu paklāju ar nelielu virsmas tekstūru (ar zemām cilpiņām), lai klucīšus varētu novietot stabili. Pēc ilgiem meklējumiem dizaineres veikalā Mūzas istaba atrada dabīgu liela izmēra paklāju. Baltais rotaļlietu plaukts ir svarīgākā mēbele telpā, jo veic zonu nodalīšanas funkciju – paklāja pusē ir rotaļu zona, bet otrpus tam – guļamā zona. Plaukts veidots maksimāli garš abos virzienos, lai tajā viegli varētu salikt mantas, tās būtu pārskatāmas un aizsniedzamas. Plaukta augstums piemērots gultas augstumam. Plaukta dalījums veidots pēc šūnu principa, saglabājot harmoniju un sakārtotību proporcijās. Dažas iedaļas nokrāsotas spilgti dzeltenajā istabas krāsā – akcentam.