Komfortabls minimālisms

© Gatis Gierts F64

SIA UVB valdes priekšsēdētāja, Latvijas Sauļošanās un solāriju asociācijas valdes locekle, franču kosmētikas zīmola Mary Cohr pārstāve Latvijā, titulu Mrs Latvia Globe 2005 un Mrs Universe 2008 īpašniece Marika Ģederte kopā ar vīru uzņēmēju Ģirtu Ģedertu un dēlu Robiju dzīvo 350 kvadrātmetru lielā mājā Ādažos.

Tā atrodas netālu no Gaujas, un to ieskauj gan pašu stādītas priedes, gan skujeņi un citi dekoratīvi augi. Pirms divpadsmit gadiem iegādājāmies piecus hektārus zemes, jo zinājām, ka noteikti gribam dzīvot savā mājā, turklāt – ūdens tilpnes tuvumā, nevis dzīvoklī daudzstāvu namā," mājvietas izvēli pamato Marika Ģederte un atklāj, ka miteklī, ko uzcēluši vispirms, tagad dzīvojot vīra vecāki. "Ģirtam bija pieredze māju būvniecībā, tāpēc arhitektam varēja paust pavisam konkrētas prasības un piedāvāt arī savas projekta skices. Būvējot otru māju, tajā realizēju dažas idejas, kas mani iedvesmoja, gadu uzturoties Amerikā. Viena no tām – plaša garderobes telpa, lai māju nevajadzētu pieblīvēt ar daudziem drēbju skapjiem." "Esmu par lakonisku vidi, man nepatīk apaugt ar mantām, tāpēc parasti draugiem pasaku, ko viņi man varētu dāvināt. Kad vēl dzīvojām iepriekšējā mājā, kur interjerā dominēja zilā krāsa, lūdzu, lai svētku reizēs man dāvanā pasniedz zilus traukus, bet vēlāk ieminējos, ka priecātos par mūžzaļajiem un citiem dekoratīviem augiem piemājas dārzam. Visi kociņi, rozes un cita zaļojošā bagātība ir draugu dāvināta." "Pagājušajā gadā veicām dažas pārmaiņas interjerā un esam nolēmuši tās turpināt. Kopš mājas celšanas un iekārtošanas ir pagājuši desmit gadi, pa šo laiku esam mainījušies mēs un arī mūsu vēlmes," spriež Marika Ģederte. "Mani noteikti iedvesmo krāsas, turklāt – spilgtas un sulīgas. Iepriekš telpas pirmajā stāvā bija ieturētas tumši violetā un elektrozaļā krāsā, kas ir diezgan drosmīgs salikums. Atceros, kad celtniekiem teicu, ka sienas gribu tintes violetā krāsā, viņi pārjautāja, vai es esot rūpīgi apsvērusi šo savu ieceri. Vēlāk daudzi, kas viesojās mūsu mājās, atzina, ka šis krāsu salikums izskatoties ļoti efektīgi. Tagad tikpat atzinīgus vārdus dzirdu par sarkanā un melnā salikumu." Kaut krāsu teorijā minēts, ka sarkanā ir ļoti intensīva un uzbudinoša krāsa, Marika atzīst, ka viņa neizjūtot šādu iedarbību. "Es jūtos mierīgi un stabili. Acīmredzot uz mani šīs krāsas iedarbojas pretēji." Vēl mājas saimniece piebilst, ka viņa dodot priekšroku ar mēbelēm un citiem interjera priekšmetiem nepieblīvētai videi. Mājas pirmajā stāvā atrodas viesistaba un virtuve, bet augšstāvā – guļamistabas, bērnistaba, divas vannasistabas un garderobe.

"Manuprāt, kamīnam mājās ir jābūt, ja vien finansiāli to var atļauties. Dzīva uguns ir spēcīgs dabas elements, tāpat kā ūdens, tāpēc mums mājās ir arī akvārijs ar zivīm," stāsta Marika.

ZEBRAS MOTĪVS. "Doma, ka interjerā varētu ienākt zebras svītru motīvs, radās diezgan impulsīvi. Skatoties uz melni balti svītrotu svečturi, ko bijām pārveduši no Maurīcijas, dzima ideja, ka šīs krāsas kombinācijā ar sarkano varētu ļoti labi izskatīties viesistabas interjerā. Pakāpeniski nomainījām veco iekārtojumu, telpā ienesot arvien jaunus interjera elementus ar zebras svītru motīvu – romiešu žalūzijas, spilvenus, stāvlampu.".

STIKLS UN ĀDA. Abi šie materiāli dominē viesistabas interjerā. "Dīvāni un stikla galdiņš ir vesti no Ķīnas. Šīs mēbeles ieraudzījām katalogā pie viena Bauskas uzņēmēja (www.evasmebeles.lv), un tās mūs piesaistīja ar masīvo formu," norāda mājas saimniece un atklāj, ka no iepriekšējā telpas iekārtojuma esot saglabājuši apjomīgo galdu ar stikla virsmu un ar ādu apvilktos krēslus, kas esot iegādāti Zviedrijā (Europa mobler).

Viesistabu no virtuves atdala dzīva siena – ietilpīgs stikla akvārijs, kurā nemitīgā kustībā atrodas vairākas jūras zivis. "Kad pie dārza vārtiem vēl nebija tik ļoti sakuplojuši koki, krēslas stundās kaimiņiem šķita, ka mums augu diennakti ir ieslēgts televizors. Šo efektu rada apgaismotais akvārijs.".

"Virtuvē notiek gan komunikācija ar ārējo pasauli, gan, protams, top arī ikdienas maltītes. Tāpēc šai vietai ir jābūt ļoti ērtai, lai saimniekojot viss būtu viegli sasniedzams un pati saimniece netiktu izolēta no pārējiem. Virtuve ir sievietes pasaule, viņai tajā jājūtas komfortabli," uzskata Marika. Plānojot šīs telpas iekārtojumu, mājas saimnieki esot zinājuši, ka virtuves vidū gluži kā sala atradīsies bāra lete ar tajā iebūvētu plīts virsmu. Uz vairākiem plauktiem izkārtotas kafijas krūzes, ko Ģederti atveduši no ārvalstu braucieniem. "Mums ir vienošanās, ka no ceļojumiem noteikti atvedīsim divas lietas: konkrētai zemei raksturīgu suvenīru un kafijas krūzi.".

"Virtuvei ir liels pievilkšanas spēks. Lai cik liela vai maza būtu šī telpa, lai kādi galdi būtu klāti viesistabā, vienalga virtuvē pulcēsies visvairāk cilvēku. Tāpēc mēs tai paredzējām lielu telpu," stāsta mājas saimniece. "Kad pirms vairākiem gadiem pasūtījām virtuves iekārtu (to izgatavoja draugu ieteikts galdnieks), modē bija koks un liektas līnijas. Laikam ritot, gribas pārmaiņas šajā mājas daļā, piemēram, noapaļotās bāra letes vietā iegādāties taisnstūra formas mēbeli.".

NETRADICIONĀLI. Ierastā koka vietā kāpnēm izmantots stikls un metāls. "Šo ideju noskatīju klubā Melnā kaķa vēstniecība. Sākumā man bija iecere starp stikla plāksnēm sabērt smiltis un gliemežvākus, bet meistari teica, ka tehniski to nav iespējams realizēt, jo tik smagiem pakāpieniem būšot grūti atrast piemērotus balstus, turklāt tad kāpnes uz otro stāvu izmaksāšot nesamērīgi dārgi," atceras uzņēmēja un piebilst, ka no stikla tomēr neesot atteikusies. "Vecāki cilvēki pa šīm kāpnēm pārvietojas ļoti uzmanīgi, jo baidās, ka slīdēs kājas. Patiesībā koks ir daudz slidenāks, ko it īpaši var just, ja pārvietojas zeķēs." Pirmajā stāvā uz grīdas segtas baltas flīzes (zem tām – elektriskā apsildes sistēma), kas esot veiksmīgs risinājums, ja ir mājdzīvnieki, jo uz baltas grīdas mazāk redz netīrumus.