Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Mūsdienu luksuss līdzās lauku šarmam

© F64

Mūsdienīga elegance un romantisks lauku šarms līdzās komfortam, pateicoties gādīgu roku klātbūtnei, jau gadu mājo Liepupes muižā Salacgrīvas novadā netālu no jūras. Muižas interjerā parādās oriģinālas vēstures liecības, kas sadzīvo ar izsmalcinātu provinces luksusu.

«Liepupes kungu mājas arhitektoniskā risinājuma autors bijis Rīgas mūrniekmeistars Johans Andreas Hāberlands, slavenā Kristofa Hāberlanda tēvs. Kungu mājas vēsture saistāma ar pazīstamo fon Meku un mazāk zināmo fon Zengeru dzimtu vārdiem,» par muižas dižciltību stāv rakstīts Liepupes muižas mājaslapā.

«Kad muižu 2004. gadā nopirkām, tā bija pamesta un pussagruvusi. Aktīvi darboties sākām 2007. gadā, bet muižas atvēršanas svētki notika 2012. gada Ziemassvētkos,» atceras muižas saimniece, rīdziniece Egita Lauska. Kara laikā Liepupes muižas ēkas neesot cietušas, taču ievērojami izpostīta apkārtnes ainava. Pēc kara kungu mājā iekārtots padomju saimniecības Liepupe centrs, izvietojot ēkā kantori, bibliotēku un klubu. «Jāteic, ka laiks šo muižu ir saudzējis un lietas, kas citām muižām tika nodarītas pāri, šo ēku nav skārušas. Sākot atjaunošanu, varēja redzēt, ka daudz kas ir saglabājies no sākotnējās ieceres, tāpēc atjaunošana nesagādāja milzīgas pūles un nebija grūti saglabāt senuma garšu. Tas arī bija mans galvenais mērķis,» Egita norāda un min, ka viens no faktoriem, kas mudinājis iegādāties vēsturisko ēku, bijis patriotisms. «Šķita, kāpēc gan paši latvieši nevarētu atdzīvināt zemes senās vērtības un justies kā kungi savā zemē?» viņa vaicā.

Ķeroties pie atjaunošanas darbiem, vispirms no ēkas izvākti gruži, kas glabāja padomju laika sekas un ugunsgrēka gružus. Telpu plānojums pirmajā stāvā lielākoties saglabāts tāds, kāds tas bijis oriģinālu liecībās. «Otrajā stāvā, kur izbūvētas guļamistabas, gan ļāvu vaļu savai izjūtai par to, kur, manuprāt, jāatrodas katrai sienai. Vēlējos, lai plānojums ir maksimāli funkcionāls un lietderīgs,» teic Egita.

Lai iekārtotu muižu un tās viesiem radītu patiesi senatnīgu iespaidu, tās saimniece centās saprātīgi investēt līdzekļus un piepildīt telpas ar patiesi vēsturiskām mēbelēm un citiem interjera priekšmetiem. «Šeit viss ir autentisks, nav nevienas finiera mēbeles. Daļa lietu ir restaurētas, daļa – pirktas jaunas,» viņa uzsver. Cenšoties iedzīvināt muižā senatnes garu, Egita piedalījusies izsolēs, kā arī pirkusi senas mēbeles, ko vēlāk restaurēja vietējie amata meistari. Pirmā stāva zālēs griestus rotā oriģināli zīmējumi, kas atjaunoti pēc palikušajām vēstures liecībām, bet divās telpās izdevies saglabāt arī oriģinālos grīdas dēļus – pārējo sedz parkets. Kopā ēkā izbūvēti 10 numuriņi, bet pagraba stāvā arvien tiek uzlabota SPA atpūtas zona.

MINHAUZENA SOĻIEM. Kāpnes uz otro stāvu saglabājušas savu oriģinālo izskatu, stabilitātes piešķiršanai tās tikai protezētas. «Ar muižu saistītas vēsturiskas personības – Minhauzens bija precējies ar Liepupes muižas muižkunga sievas māsu, tāpēc pastāv iespēja, ka viņa kājas minušas šo telpu grīdas dēļus,» saimniece smaidot lepni teic.

SVĒTKU NOSKAŅA. Baltajā zālē virmo svētku noskaņa, ko tai piešķir ekskluzīvas mēbeles piena baltos toņos. Visās telpās pie ornamentu rotātajiem griestiem iemirdzas oriģinālas kristāla lampas, kas atguvušas savu spozmi, pateicoties izcilu restauratoru prasmīgajām rokām.

AR MĪKSTĀM MĒBELĒM. Otrajā stāvā, pa ceļam uz numuriņiem, iekārtota atpūtas zāle. Tās iekārtojumu veido mīkstās mēbeles, flīģelis un senas rotaļlietas bērniem.

ORIĢINĀLĀS DURVIS. «Šīs ir muižas oriģinālās durvis ar 1751. gada eņģēm. Sākumā nešķita reāli tās saglābt, bet, pieliekot pūles, tas izdevās,» Egita ir gandarīta.

AMBICIOZI. Uzņemšanas un bibliotēkas zālē saglabājušies oriģinālie grīdas dēļi, kas piešķir telpai īpašu vērtību. «Pirmajam muižkungan fon Mekam šeit bijusi liela bibliotēka, arī mēs ar laiku to vēlamies paplašināt un savākt šeit kādreiz mitušo kolekciju,» ambiciozās ieceres izklāsta saimniece.

SAGADĪŠANĀS. Vienai no pirmā stāva zālēm piešķirts nosaukums Muzikālā zāle, jo tajā allaž notiekot mūzikas skaņu apvīti pasākumi. Par podiņu krāsni īpašs stāsts: «30. gados šāda krāsns šeit bijusi, bet padomju laikā, tā tika nojaukta.» Šī krāsns šeit iedzīvojusies laimīgas sagadīšanās rezultātā.

LAUKU VIRTUVE. Muižas viesiem ir iespēja brokastis baudīt izsmalcinātajā muižas virtuvē, kur mājo īstena lauku romantika un miers.

MAIZES KRĀSNS. Lai nodrošinātu apmeklētājiem pilnu servisu ar lauku rimtās dzīves pieskaņu, īpašajā maizes krāsnī cep mājas maizi.

PROVINCES STILĀ. Uz izsmalcināto, krāsaino tapešu fona izceļas baltas mēbeles provinces stilā. To papildina arī ledusskapis ar senatnīgiem motīviem.

ELEGANTI. Divi no viesu numuriņiem iekārtoti muižas pirmajā stāvā. Kā atzīst Egita, tie esot izsmalcinātāki, turpretī otrā stāva istabiņas pietuvinātas lauku romantiskajam stilam. «Gan interjerā, gan plānojumā īstenotas manas idejas,» viņa norāda.

SIJAS. «Atjaunojot muižu, paplašinājām telpas, bet sijas apzināti eksponējām,» par interesanto dizaina risinājumu pastāsta Egita.

NEATKĀRTOJAMI. Numuriņu interjeri neatkārtojas – katram piešķirts savs šarms un īpaša gaisotne, kas iegūta, pateicoties senām mēbelēm, romantiskajām krāsām un neatkārtojamiem interjera risinājumiem.

VANNAS ISTABĀ. Viesu numuriņos iespējams relaksēties pamatīgās čuguna vannās. Īpašu valdzinājumu vannošanās mirklim piešķir tas, ka vannas atrodas tieši istabā.

ATPŪTAS ZONA. Pagraba stāvā izbūvēta atpūtas zona un SPA komplekss, kur veldzēties no lielpilsētu kņadas un ļauties uzmundrinošām procedūrām vai izsmalcinātu vīnu degustācijām.