Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Ar mājīgu Ziemassvētku interjeru

© F64

Rīdzinieku Baibas, Jura un viņu bērnu Patrīcijas un Mārtiņa Smirnovu ģimenes mājvietā Rīgas apkaimē jau smaržo pēc piparkūkām, svecēm un Ziemassvētkiem.

Viņi rūpīgi gatavojas šim svinīgajam notikumam, un arī mājvietas interjers ir saposts svētku gaidās.

Pirms vairākiem gadiem Baiba Āboliņa Smirnova ar māsu Jolantu un savām ģimenēm sprieda, cik labi būtu dzīvot dvīņu mājā. «No sākuma plānojām iegādāties gatavu māju, bet finālā nolēmām, ka paši būvēsim un organizēsim tās celtniecības darbus,» stāsta Baiba Āboliņa- Smirnova.

Viņa atminas, ka mājas būvniecības process ildzis tikai pusotru gadu. «Sākām celt vēl treknajos gados, pārdevām savu dzīvokli, bet mājā sākām dzīvot pirms sešiem gadiem – 2007. gada rudenī.» Baiba prāto, ka tagad jau esot pienācis laiks, kad atkal jāņem rokā krāsas un šis tas jau esot jāsāk atjaunot un pārveidot. «Uz mūsu māju noteikti ir attiecināms teiciens, ka nekas nav tik pastāvīgs kā pagaidu lietas. Un tad pēc kāda laika pienāk brīdis, kas liek saņemties kaut ko mainīt. Meitai Patrīcijai istabā ilgi dega tā sauktā Iļjiča spuldzīte. Teicām meitai, ka tā ir viņas pagaidu lampa,» smaida Baiba. Mājvietas izvēlē noteicošais bijis, lai tā būtu tuvu Rīgai, arī cena un ērta satiksme. Vieta patīkot, vienīgais, kas traucē, – dubļainais ceļš rudenī un pavasarī.

Pirmajā mājas stāvā iekārtota viesistaba, kas apvienota ar virtuvi, darba kabinets, vannasistaba ar dušu, bet otrajā – Baibas un viņas vīra Jura guļamistaba, kā arī istabas bērniem – Mārtiņam (6 gadi) un Patrīcijai (10 gadu) un vannasistaba ar pirti. «Mums neizdevās sākt dzīvot mājā, kurā viss pilnībā bija iekārtots. Mājas labiekārtošana joprojām turpinās.» Mājas interjera dizaina iekārtojumā konsultāciju sniegusi kaimiņiene Ieva, daudz kas esot pašu izdomāts, arī krāsu izvēle. Juris savukārt pielicis roku mājas celtniecības darbos – elektroinstalācija, kanalizācija, rīģipša ielikšana ir pašu spēkiem veikta. «Tas deva iespēju ieekonomēt, un treknajos gados bija problemātiski atrast celtniekus,» atceras ģimene. Baiba bilst, ka mājas celtniecībā ieguldīts daudz pūļu un laika, tāpēc sajūta esot īpaši laba un līdz ar to mājvietai esot lielāka vērtība. Tikko meitai izremontēta istaba, mainot rozā krāsu pret gaiši zilu, dzeltenu un zaļu, bet nākotnes plānā ir labiekārtošanas darbi koridorā un dēla istabā.

KRĀSAINAS LAMPIŅAS. Viesistabā, kam griestu dekorējumā izmantotas krāsainas lampiņas, izvēlēta dzeltenā un violetā krāsa, kas Baibai ļoti patīk. «Kad sākām krāsot dzeltenas sienas, sapratām, ka šāda krāsa telpai piešķir vairāk gaišuma nekā balta». Gaišās ādas mēbeles noskatītas bijušajā veikalā Sotka. «Vēlējāmies, lai viesistabā ir viegluma sajūta un lai tajā ir patīkami uzturēties,» atzīst Baiba un turpina. «Sākumā vēlējāmies dīvānus izkārtot citādi – pie lielajiem logiem, bet sapratām, ka tad nebūtu bijis jēgas izvēlēties šādus logus, ja tie tiek aizsegti. Tikmēr pārvietojām mēbeles, kamēr atradām tagadējo risinājumu.

SVĒTKI KLĀT. Smirnovu ģimene – mamma Baiba, tētis Juris un bērni Patrīcija un Mārtiņš – Ziemassvētku sajūtu mājās jau ir uzbūruši ar pašu ceptām piparkūkām, zaļu eglīti un labu noskaņojumu. To piešķir arī piektais ģimenes loceklis – Amerikas Stefordšīras terjers Gordons.

LED LAMPAS. Apgaismojuma izvēlei Smirnovu ģimene pievērsusi īpašu uzmanību, jo jebkurā telpā tas ir būtisks faktors. «Praktiski visā mājā esam izvēlējušies LED lampas, jo bērni nereti aizmirst to izslēgt. Tagad rēķins par elektroenerģijas patēriņu ir samazinājies,» atzīst Juris.

MĪĻĀKĀ. Viesistaba ģimenei esot mīļākā vieta, jo vakara stundas četru cilvēku ģimene pavada tur. Tad visi skatās televizoru, bet Patrīcija šeit gatavojas arī skolas gaitām, nevis savā istabā.

ZAĻĀ. Virtuvei mājas saimnieki bija paredzējuši durvis, bet finālā tās izpalika. Tai izvēlēti zaļie toņi. «Šo telpu palīdzēja iekārtot speciāliste no firmas, kas ražo virtuves iekārtas. Man ir sajūta, ka virtuvei šobrīd nav pabeigtības sajūtas un tā varēja būt lielāka,» secina Baiba. Abi saimnieki bilst, ka izlietnes izvēle pie loga neesot praktiska. Virtuves sienu, pie kuras iekārtota darba virsma, paredzēts papildināt ar stiklu vai plastikātu ar drukātu attēlu. Virtuves zonai nopirktas lampas, kuru tonis atšķiras no virtuves iekārtas, taču vēlāk izrādījies, ka lieliski saskan ar žalūzijām.

ZVANIŅI. Visai ģimenei ļoti patīk ceļot, bērni nevarot vien sagaidīt, kad varēs kaut kur atkal doties. «Mēs nepakārtojam visu dzīvi mājai, bet arī citām lietām.» No ceļojumiem atceļojuši zvaniņi, tāpēc sākusi veidoties kolekcija gan ar pašu, gan draugu un radu iegādātajiem. «No pirmā brauciena atvedām skaistu zvaniņu un sākām krāt. Izlasīju, ka zvaniņi mājās darbojas kā enerģētiskā aizsardzības zīme,» teic Baiba. Jaunākais atceļojis no Filadelfijas.

LAVANDAS. Baibas skolas biedre Dace šovasar uzgleznojusi gleznas ar lavandu laukiem. «Esam ceļojuši pa Franciju, un lavandas man asociējas tieši ar šo valsti,» jūsmo Baiba.

SARKANA. Izvēloties mājai krāsas, Baiba un Juris nav vēlējušies neko spilgtu. «Košākā ir tualetes un dušas telpa, kur ir sarkana krāsa. Man šķiet, ka tā rada siltumu. Savukārt otrajā stāvā šādai telpai izvēlēta zilā krāsā,» secina namamāte.

TUVPLĀNĀ. Baiba smaidot stāsta, ka šajā gleznā iemīļotās lavandas skatāmas tuvplānā atšķirībā no pārējām, kas viesistabā pieliktas pie sienas. Koridorā plānots izlīmēt violetas tapetes, un, iespējams, arī to dekorējumā būs iemīļotās lavandas. «Man dārzā auga arī lavandas, bet izsala,» neslēpj Baiba.

JAUNS PIRKUMS. Līdzīga kumode, pieskaņota pārējām viesistabas mēbelēm, iegādāta pavisam nesen. Egle svētkiem jau ir sarūpēta un izrotāta ar pašu ceptām piparkūkām, kuras pēc tam, visticamāk, tikšot apēstas.

PIPARKŪKU MĀJIŅA. Ziemassvētkus parasti Smirnovu ģimene aizvada mājās, un visi pirms tam organizē svarīgu pasākumu – cep piparkūkas. Šogad izcepta liela piparkūku mājiņa ar karamelizētiem logiem, izrotāta ar baltu glazūru – tā šobrīd ir neiztrūkstoša mājvietas svētku dizaina sastāvdaļa. Pērn telpa rotāta ar eņģelīšiem. «Piparkūku māja ir mūsu dvīņu māja, tikai garāžu nav. Pagājušogad izcepām baznīcu, iepriekš – mazas mājiņas.» Tētim Jurim tiek dots grūts uzdevums – izveidot vispirms mājai šablonu no papīra. Piparkūkām mīklu gatavojot paši, citreiz nopērk. Mamma Baiba teic, ka bērniem interesantākais ir piparkūku gatavošanas process.

MALTĪTE. Pie šī gluži vai saimes galda ģimene viesistabā ietur ikdienas un svētku maltīti, nezaudējot ģimeniskuma un mājas sajūtu.