Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Muiža ar vēsturiskiem oriģināliem

© F64

Mālpils muižā pēc vērienīgas rekonstrukcijas pirms pieciem gadiem tika atvērta dizaina viesnīca ar smalkiem, gaumīgiem numuriem, lielām zālēm dažādiem pasākumiem un kāzām, ēkā saglabājot vēsturiskās, klasicisma stilam raksturīgās arhitektoniskās iezīmes un plānojumu.

Telpas ir gaišas, plašas un greznas, bet tajā pašā laikā mājīgas un bagātas ar dažādiem interjera priekšmetiem – restaurētiem veciem kamīniem, podiņu krāsnīm, latviešu vecmeistaru un mūsdienu gleznotāju darbiem un medību relikvijām. Īpašu vērtību muižai piešķir antīkā klasicisma un bīdermeijera stila mēbeles, kas akcentē krāšņumu, senatnīgumu un kuras papildina arī mūsdienīga dizaina akcenti. Mālpils muižas direktors Dailis Veics stāsta, ka muižas īpašnieks uzņēmējs Aldis Plaudis un viņa ģimene ieguldījusi lielu darbu muižas atjaunošanas procesā. Muižas tēla veidošanā un daudzās detaļās izmantoti vēsturiskie oriģināli, bet tās apmeklētāji atzinīgi vērtē, ka senatnīgajai muižai raksturīga mājas smarža.

Pirmā muižas dzīvojamā ēka uzcelta 18. gadsimtā –1760. gadā, kad pirmais tās īpašnieks bijis barons fon Taube. Par baronu saglabājušies dažādi nostāsti, jo viņš bijis negants pēc rakstura. Viens no tiem – pastaigājoties pa muižas parku, vīrieti sakodusi čūska, viņš nomiris, un parkā par godu viņam uzcelts arī piemineklis.

1905. gadā muiža nodegusi un pēc pāris gadiem atjaunota pēc slavena arhitekta V. Bokslafa projekta. Padomju gados ēka bija sliktā tehniskā stāvoklī, tajā iekārtots tehnikums, arī vienīgais Meliorācijas un mākslas muzejs Padomju

Savienībā. Kādu laiku tā stāvējusi tukša, kamēr uzsākti grandiozi atjaunošanas darbi. Ēkai bijuši trīs stāvi, bet nākamajā gadā pēc rekonstrukcijas, kas finišējusi 2008. gadā, pabeigta ceturtā stāva izbūve – tajā arī iekārtoti viesnīcas numuri.

Ēkai, kura ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, vēsture ir ļoti bagāta ar dažādiem interesantiem notikumiem. D. Veics atklāj, ka paredzēts restaurēt muižas oranžēriju jeb dārza māju, kas ietilpst plašajā kompleksā. «Blakus Kungu mājai tajā tiks izbūvēta vēl viena virtuve, kur tiks rīkotas pavāru meistarklases, būs arī SPA, kā šobrīd muižā pietrūkst,» stāsta direktors.

BAROKS. Šodien Mālpils muiža atguvusi savu kādreizējo vizuāli eleganto izskatu. To apvij 22 hektāru plašs baroka stila parks ar vairāk nekā 150 gadus veciem kokiem, dīķiem un pastaigu celiņiem.

BRĪNIŠĶĪGS. Pa muižas logiem paveras brīnišķīgs skats uz tās rūpīgi iekopto parku, apgaismoto strūklaku un dīķiem, kurus nākotnē plānots savienot ar Mīlestības tiltu.

BAGĀTĪGI. Vērtīgi dizaina un mākslas priekšmeti, svečturi, daudzveidīgas gleznu kolekcijas, grezni aizkari – viss šeit ir atrodams, kā īstā muižā pienākas.

Mīlestībai. Jaunlaulāto numurā var baudīt džakuzi, sveču gaismu un mūziku.

JAUNLAULĀTAJIEM. Mālpils muižu par laulību reģistrācijas vietu izvēlas daudzi jaunlaulātie, kuri kāzu svinības vēlas tajā rīkot plašākā vai šaurākā viesu pulkā. Uz restorāna terases parasti kāziniekiem tiek servēts galds, arī dejots kāzu valsis, bet atpūtas mirkļus jaunlaulātie var baudīt romantiski iekārtotā numurā.

LABSAJŪTA. Muižā rūpīgi tiek domāts par ikviena viesa labsajūtu. Katrā viesnīcas numurā veidots atšķirīgs, individuāls dizains un krāsu gamma.

ORANŽĒRIJA veidota ar plašiem arkveida logiem, ko papildina grezni aizkari. Izsmalcinātas mēbeles šai telpai piešķir nedaudz aristokrātisku gaisotni, bet telpaugi – mājīgumu.

CIGĀRU jeb nelielajā kamīnzālē, no kuras var iziet uz plašu ziemas terasi, pie sienām izvietotas medību relikvijas. Tās apskatāmas vēl citās muižas ēkas telpās, arī mednieku zālē, kur ir viena no visplašākajām kolekcijām. Kamīnzāli papildina antīkas mēbeles un smalki aizkari. Mūsdienās šī ir iecienīta zāle pāriem, jo jaunais vīrs šeit netraucēti var aizkūpināt cigāru.

PANEĻU ZĀLE. Piecdesmit astoņus kvadrātmetrus plašajā paneļu zālē atjaunoti tumši ozolkoka paneļu griesti, tāpēc tā ieguvusi šādu nosaukumu. Šo zāli mēdz dēvēt arī par mākslinieku Skulmju zāli, jo pie sienām skatāmas Džemmas, Oto un Ugas Skulmju gleznas. Tajā vietu radis arī klavesīns, kuram ir apmēram 100 gadu.

BALTAJĀ KAMĪNZĀLĒ apskatāms restaurēts balts podiņu kamīns, turpat arī smalks ampīra stila servants, bet pie sienām – gleznas, ir arī mākslas priekšmeti.

KOKA BALSTI. Ceturtajā stāvā, ēkas bēniņos, iekārtoti seši numuri ar jumta logiem un koka balstiem. Senatnīgā dizaina elementi šeit skatāmi apvienojumā ar mūsdienīgiem.

GULTU GALI. Muižas ēkā interesants un jauns lietojums atrasts veciem koka gultu galiem, kurus, piestiprinātus pie sienām, papildina mūsdienīgi krāsaini mākslinieku darbi.

IZCILI. Izsmalcināta, garšīga maltīte un izcils noformējums raksturo ēdienkarti un muižas šefpavāres Aijas Gabrānes profesionālo veikumu. Viņa šogad kļuvusi par raidījuma Mūsdienu Latvijas garša 2. sezonas uzvarētāju.

ROMANTIKAI. Restorāns un bārs muižas ēkā atvērts pirms trīs gadiem. Šeit interjera dizainu izceļ bīdermeijera stila mēbeles, oriģinālas podiņu krāsnis un mākslas darbi pie sienām. Bāra lete izgatavota pēc pasūtījuma, bet senatnīgās mēbeles atceļojušas no ārzemēm. Restorānā iekārtots arī romantisks stūrītis, kur iemalkot kafiju vai netraucēti atpūsties pie vīna glāzes.