Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Kafejnīca "Bonēra" - ar franču smalko eleganci

© F64

Kafejnīcai Bonēra, kas pirms trīsarpus gadiem atvērta Rīgas centrā, interjera dizains veidots saistībā ar leģendārās modes karalienes Koko Šaneles vārdu, kura bija melnbaltās klasikas piekritēja.

«Mazā melnā vakarkleita un mazā melnā somiņa ir klasiskas vērtības, kas saglabājušās līdz mūsdienām, tāpēc arī mūsu kafejnīcas interjerā ir melnbaltā krāsa un šai francūzietei raksturīgā smalkā elegance,» stāsta kafejnīcas Bonēra īpašniece Aija Lejiņa.

Kafejnīcas nosaukums radies no franču valodas – bon nozīmē labs, bet ēra – laikmets. «Mēs vēlējāmies vienu vārdu, tāpēc abus vārdus salikām kopā. Finālā izrādījās, ka tiešais tulkojums vārdam bonēra nozīmē – laime. Trešais maģiskais skaidrojums – interjerā ir leģendārās Koko Šaneles (īstajā vārdā Gabriela Bonēra) fotogrāfijas,» uzsver kafejnīcas saimniece. Sākumā darbības koncepts bija citādāks, jo kafejnīcas telpās tika iekārtots arī retro – vintage stila veikals, kas piedāvāja apģērbus.

«Joprojām šeit var nobaudīt izcilu konditoreju, kas gatavota no dabiskām izejvielām, kas ir mana kaislība. It īpaši fascinēja franču konditoreja, bet otru bijušo kafejnīcas līdzīpašnieci Ilzi – modes lietas, tāpēc tās abas apvienojām,» atzīst Aija.

Telpas kafejnīcai atrastas pavisam nejauši, ejot garām, lai gan meklētas apmēram pusgadu. Pie ēkas tolaik bija izvietots sludinājums par telpu iznomāšanu. «Iepatikās lielie logi, un uzreiz bija sajūta, ka tieši tas mums ir vajadzīgs.» Veidojot kafejnīcas vizuālo tēlu, vērtīgus un praktiskus padomus sniegusi arhitekte Zane Tetere, taču labiekārtojumā ieguldīts daudz pašu darba. «Mūsu mērķis nav darboties tikai kā kafejnīcai, tāpēc šeit rīkojam arī izstādes un pasākumus,» uzsver Aija.

UZ TERASI. Vasarā pie kafejnīcas darbojas terase, uz kuru aizceļo arī šāds ekskluzīvs, taču viegls un izturīgs krēsls, kas nācis no latviešu dizaineru meistardarbnīcas Maffam Freeform. Tajā tiek izgatavotas mēbeles no vulkāniskās bazalta šķiedras.

AR ROMBIŅIEM. «Pirmais, ko ieraudzījām, kad noņēmām rīģipsi, – vecās flīzes uz sienas. Centāmies senatnīgo nesabojāt, bet saglabāt un akcentēt ar modernu un jaunu pieskaņu. Nezinu, vai flīzes ir tikpat vecas, cik šī ēka, kurai ir 101 gads, taču tādas vairs nekur neizmanto un ir grūti atrast.» Bāru Aija veidojusi kopīgi ar kādreizējo biznesa partneri Ilzi. «Pašas līmējām kvadrātiņus. Koko Šanelei vispopulārākā bija stepēta somiņa ar rombiņiem. Tāpēc arī letei saglabājām šādu stilu,» skaidro Aija.

NO KASTĒM. Plaukts pie sienas, ko no vecām vīna pudeļu kastēm veidojis amatnieks Ivars Gansons un kas ir transformējams kā mozaīka, esot jaunākais interjera priekšmets. Uz tā novietota Koko Šaneles fotogrāfija, arī kompozīcija ar lazdu riekstiem. «Interjeru cenšamies mainīt sezonāli, atsvaidzinot ar jaunām detaļām.

MAINĪGI. Galdus un krēslus izgatavojis amatnieks Ivars Gansons no radošās darbnīcas Vulkāns, bet pārējās mēbeles nolūkotas antikvariātos un retronoliktavās. «Meklējām audumus, ar ko pārvilkām dīvānu un krēslus, kas iegādāti antikvariātā. Mēģinām ik pa laikam mainīt interjera priekšmetus. Kādreiz visi galdi bija apaļi, tagad tos papildina ar kantainu formu.» Mākslas darbu ekspozīcijas arī mainās. Pašlaik Bonērā skatāma fotogrāfa Gvido Kajona fotogalerija.

ĶIEĢEĻU ARKA. «Kad mēs šajās telpās ienācām, te bija veikts eiroremonts. No ķieģeļu arkas bija palikusi pāri neliela detaļa, un arhitekte mudināja apskatīties, kas ir uz sienām zem rīģipša kārtas. Zem tā atklājās skaistums – vecās sienas. Par tām daudzi brīnās – vai mums nav pabeigts remonts?» atklāj Aija.

GULTAS KĀJAS. Jūgendstila metāla gultas kājas, kas savu netradicionālo lietojumu guvušas interjerā, atrastas kādā pagrabā un sākotnēji, kad kafejnīcā darbojies arī veikals, kalpoja kā pakaramais. Sienu veidojis laika zobs, tā tikai nogruntēta.

KOKA. Šīs koka kāpnes ved uz kafejnīcas virtuvi un labierīcību zonu. Šāds pašu veidots Ziemassvētku dekorējums no kurpēm zelta, sudraba un gaišā krāsā, ko papildināja spuldzītes, kafejnīcā bijis aktuāls pirmajā tās darbības gadā.

PERSONISKA KOLEKCIJA. Kafejnīcas vienā no zālēm novietots ledusskapis, šujmašīna, galdi un citi interjera priekšmeti, kas nākuši mantojumā no personiskās kolekcijas, un tas interjeram piešķir pievienoto vērtību. «Klienti jūt, ka interjers šeit nav mākslīgi veidots, tāpēc rada mājīgumu.» Uz grīdas izklātas flīzes un betons, kam ornamenti veidoti ar speciālu gumijas rullīti, lai saglabātu senatnīgumu.

JĀRESTAURĒ. 140 gadu vecās klavieres, nolūkotas salonā Grīvas mēbeles, ir viens no pirmajiem pirkumiem kafejnīcai, jo tās īpašniece Aija apguvusi klavierspēli. «Eksperti vērtēja, ka šis mūzikas instruments tikai jānoskaņo, taču diemžēl tā nav. Nepieciešama restaurācija, tāpēc tās pagaidām kalpo tikai kā skaista mēbele. Sapnis ir seno instrumentu kādreiz atjaunot.

ATSKAŅOTĀJS. Šī relikvija – atskaņotājs savas funkcijas vēl pilda, lai gan ne tik izcilā kvalitātē, kā gribētos.

MELNBALTAIS. Rombveidīgais melnbaltais motīvs caurvij visu kafejnīcas interjeru, ko papildina klusināti toņi, arī mežģīņu galdauti un Koko Šaneles klātbūtne fotogrāfijās un stilā