Es smaržīgu rozīt’ zinu...

Nelielā Dienvideiropas valsts Bulgārija visai pasaulei ir pazīstama ne vien ar savām gleznainajām dabas ainavām un augstajiem kalniem, bet arī ar savām rozēm un īpaši – ar neprātīgi smaržīgo rožu šķirni Rosa Damascena Mill, kas jau kopš 17. gadsimta tur tiek audzēta galvenokārt parfimērijas un kosmētikas ražošanai.

No tās pavisam vienkāršajiem ziediņiem iegūto rožu eļļu dēvē par Bulgārijas šķidro zeltu, jo tās cena ir ap 6000 eiro par kilogramu.

Bulgārijā iegūtā Damaskas rožu eļļa ir dārgāka par zeltu un platīnu, jo, lai iegūtu kilogramu šīs eļļas, nepieciešamas vairāk nekā trīs tonnas ziedlapiņu. Tas ir absolūti unikāls produkts, galvu reibinošs, romantisks un ļoti sievišķīgs ziedu aromāts, kuru kosmētikas un parfimērijas ražošanā plaši izmanto gan paši bulgāri, gan pasaules slavenāko parfīmu ražotāji, tostarp Lancome (Magnifique), Bvlgari (Omnia Amethyste), Yves Saint Laurent (Parisienne), Calvin Klein (Secret Obsession), Katy Perry (Purr), Issey Miyake (L’Eau d’Issey Florale), Creed (Love in White), Ferre (Rose Princesse), arī Chanel, Christian Dior, Givenchy, Jessica Simpson un daudzi citi. Dievišķo Damaskas rožu eļļu un dabisko rožūdeni savu produktu ražošanā izmanto arī mūsu kosmētikas ražotāji Stenders, Dzintars un Madara.

Par Damaskas rozes dzimteni tiek uzskatīta Persija, bet mūsdienās to plaši audzē ne tikai Bulgārijas kalnainajos apvidos, arī Turcijā, Francijā, Indijā, Marokā un Ķīnā. To apskatīt un pasmaržot iespējams arī Rundāles pils dārzā. Starp citu, vislielākais rožu eļļas ražotājs pasaulē ir tieši Bulgārija – tur iegūst 85% šī šķidrā zelta.

Bulgārijā karalisko Damaskas rozi audzē Rožu ielejā (The Valley Of Roses). Tas nav ģeogrāfiskas vietas nosaukums – tā ir teritorija valsts vidienē starp Balkānu un Sredna Gora kalniem, kur rožu audzēšanai ir vispiemērotākā augsne un vislabvēlīgākais klimats. Tās kopējā platība ir ap trim tūkstošiem kvadrātkilometru. Rožu ielejā ir vairāki rožu lauki, no kuriem lielākie un populārākie ir Kazanlak, Karlovo, Strelcha, Pavel Banya.

Mediju pārstāvjiem no Latvijas un Igaunijas šā mēneša sākumā bija iespēja pabūt Skobelevo rožu laukos un etnogrāfiskajā kompleksā Damascena, kas atrodas Balkānu kalnu pakājē, starp Kazanlak un Pavel Banya. Tas ir Bulgārijā pirmais privātais rožu audzētājs un rožu eļļas ražotājs. Uzņēmums ir dibināts 1991. gadā, tas arvien attīstās un paplašinās. Tur joprojām notiek plaši labiekārtošanas darb, un šodien tajā ir nodarbināti jau ap 150 vietējā reģiona iedzīvotāju. Šis bizness esot ļoti ienesīgs, mums apstiprināja vietējā gide.

Ziedlapiņu savākšanas procesu mēs gan neredzējām, jo tas tiek darīts ļoti agri no rīta, pirms saullēkta. Taču mēs bijām klāt brīdī, kad rožu ziedlapiņas lielos maisos tika atvestas uz rūpnīcu, svērtas un tālākai pārstrādei bērtas milzīgos katlos. Mūsdienās to rūpnieciskā pārstrāde notiek ļoti modernizēti, automatizēti, taču etnogrāfiskā kompleksa īpašnieki saviem apmeklētājiem piedāvā ielūkoties arī pavisam senā pagātnē – kā rožu eļļa iegūta pirms vairāk nekā 340 gadiem. n

Materiāls tapis sadarbībā ar GoAdventure

***

ROŽU EĻĻA

• bez burvīgā aromāta tai piemīt tonizējošas, nomierinošas, pretiekaisuma, ādu mīkstinošas un atjaunojošas īpašības

• aromterapijā to uzskata par ēterisko eļļu karalieni

• tā ideāli piemērota cilvēkiem ar jutīgu un alerģisku ādu

• tā der visiem ādas tipiem, īpaši – sausai, jutīgai un novecot sākušai ādai

• labvēlīgi iedarbojas uz dzimumorgāniem: palīdz sievietēm, kas cieš no frigiditātes, un vīriešiem pie impotences; palīdz regulēt menstruālo ciklu

• spēcīgi tonizē un līdzsvaro nervu sistēmu, regulē gremošanas sistēmu, palīdz pret galvassāpēm, acu infekcijām, zemu asinsspiedienu, ādas iekaisuma gadījumos, regulē sviedru dziedzeru darbību un novērš bezmiegu

• darbojas kā dabisks antidepresants; palīdz sievietēm, kas cieš no pēcdzemdību depresijas

• var izmantot sejas, matu un ķermeņa kopšanas līdzekļos, arī masāžas eļļās

• tā tiek izmantota arī pārtikas rūpniecībā – konditorejas izstrādājumu aromatizēšanai

• ir vislabākais dabiskais afrodiziaks

Svarīgākais