Piparkūku prieks

© nra arhīvs

Tas atnāk pie mums tikai vienu reizi gadā. Tas ir kraukšķīgs un salds. Tam ir unikāla smarža, kurā sajaukušies ingvers, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons un pipari.

Un tas var būt ne tikai vienkāršs kārums – tas var pārtapt arī rotājumā un gozēties kā eksponāts. Tas var uzkāpt uz skatuves, sākt dziedāt un pat sniegt galvu reibinošu labsajūtu visam ķermenim. Tas ir piparkūku prieks, ko Māja piedāvā notvert un izbaudīt.

KĀRUMS GARDĒŽIEM

Uz mēles kūstošas

Domājot par to, kā svētku izjūtu padarīt vēl īpašāku, maizes ceptuves Lāči pieredzes bagātie meistari jau sacepuši kraukšķīgas, smaržīgas, aromātiskas, uz mēles kūstošas īpašas formas piparkūkas.

• Savukārt ar Zelta atslēdziņu var atvērt sirdi – lai sapņi var doties pasaulē un piepildīties. Jo, kad pasauli ir pārņēmis sniegbalts miers, labām domām un cerībām ir divkāršs spēks – 25 g/Ls 1,19

• Laimīgā poga esot īpaša ar to, ka tai piemītot maģiskas spējas piepogāt bagātību – vienalga, paša nopelnītu vai loterijā vinnētu. Ļaudis runā, ka, apēdot gabaliņu pogas, spēsi saskatīt labas peļņas iespējas, iegūsi prasmi vairot labklājību un pārliecību. Dāvinot pogu citiem, vairosi tās brīnumaino spēku, bet, iekarinot to eglītes zarā, tā dos svētību mājai un visiem tās iemītniekiem – 25 g/Ls 0,89

• Tavs eņģelis piepilda ilgas, īsteno sapņus un atver sirdi mīlestībai. Viņš ir līdzās, neredzams un kluss, bet sirds pildās ar viņa labestības starojumu un gaišām cerībām – Ls 1,09

• Kurš gan negrib, lai maks allaž būtu pilns ar naudu? Veiksmes monētas esot apveltītas ar brīnumainu spēju pievilināt pārticību, tāpēc Jaungada naktī ieliec makā trīs šādas brīnumnaudiņas un glabā tās līdz nākamajam gadam – tad makā nauda būs visu gadu! 40 g/Ls 0,85

RECEPTE DZĪVES BAUDĪŠANAI

Lapsas piparkūku mīkla

LNT raidījuma Lapsa virtuvē šarmantā vadītāja Liene Tomsone labprāt padalās savā piparkūku mīklas receptē:

1 kg kviešu miltu

300 g sviesta

150 g baltā cukura

1 tējkarote sodas

150 g brūnā cukura Muskavado

100 g medus

2 olas

250 g karameles sīrupa

(200 g baltā cukura, 75 g ūdens)

pa trim šķipsnām no katras garšvielas – kardamons, pipari, krustnagliņas,

kanēlis, koriandrs, 1/3 muskatrieksta

Vispirms jāpagatavo tumšais karameles sīrups (tas padarīs mīklu patīkami brūnu un garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu): nelielā katliņā ber 200 g baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns; ļoti, ļoti lēnām un pamazām lej klāt vārošu ūdeni (lai karamele atdziestot nesacietē, lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā). Kamēr karamele dziest, sajauc pārējās mīklas sastāvdaļas – olas ar balto cukuru, istabas temperatūrā atlaidinātu mīkstu sviestu, medu, sasmalcinātas garšvielas, tumšo Muskavado cukuru un karameļu sīrupu. Tad mīklā pakāpeniski iesijā un iemaisa miltus, pieber tējkaroti sodas.

Gatavajai mīklai jābūt maigi vijīgai, bet tādai, kas nelīp ne pie rokām, ne bļodas. Kad mīkla gatava, to ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī, lai garšas savelkas. Vēsumā mīkla jāpatur vismaz stundu, bet ideālā variantā – pat nedēļu. Pirms cepšanas mīkla kādu laiku jāpatur istabas temperatūrā – lai tā kļūst pakļāvīgāka un mīkstāka.

SPA KŪRE

Piparkūku pīlings

Piparkūkām piemīt smarža, kas uzlabo cilvēka darba spējas, smadzeņu darbību un padara možāku. Tāpēc Ziemassvētku gaidīšanas laikā daži skaistumkopšanas saloni piedāvā izbaudīt arī svētku sajūtu kūri.

• Dikļu pils aicina uz Piparkūku SPA kūri: procedūra ir organismu sildoša, tonizējoša, veicina vielmaiņas aktivitāti. Tas ir piparkūku pīlings (30 minūtes), masāža ar piparkūku eļļu (stundu), pārsteigums no pils šefpavāra procedūru noslēgumā, nakšņošana divvietīgā pils istabā, rīta baseina un burbuļvannas apmeklējums, brokastis pils verandā.

Cena divām personām – Ls 105

• Viesnīcas Neiburgs (Rīgā, Jaunielā 25/27) SPA centrā visu decembri pieejama procedūra Ziemassvētku piparkūka. Tā ir izkarsēšanās saunā vai turku pirtī, sildošais ķermeņa pīlings ar piparkūku aromātu, ķermeņa masāža ar kanēļa un krustnagliņu aromātisko eļļu un gards siltais dzēriens. Kopējais procedūras ilgums – pusotra stunda vienai personai vai trīs stundas divām personām.

Cena vienai personai – 90 eiro

SKAISTUMKOPŠANA

Ar siltu ingvera smaržu

Par īstiem Ziemassvētku našķiem parūpējies The Body Shop – šā zīmola piedāvātie ziemas sezonas skaistumkopšanas produkti, šķiet, ņemti no gardumu galda: līdzās nu jau tradicionālajai Ziemassvētku sērijai Cranberry Joy jeb Dzērveņu prieks šogad uzcepts arī smaidīgs piparkūku vīriņš Ginger Sparkle jeb Dzirkstošais ingvers, kas silti smaržo pēc garšvielām un ingvera.

• Mājas aromāts – 10 ml/Ls 4

• Ķermeņa skrubis – 200 ml/Ls 10,50

• Relaksējoši vannas kristāliņi – 300 g/Ls 12,90

• Mitrinošs ķermeņa sviestkrēms – 200 ml/Ls 12,90

• Izsmalcināts ķermeņa losjons ar spīdumu – 250 ml/Ls 10,50

Svarīgākais