Garda maltīte sākas ar Centrāltirgu

© F64

Mārtiņdienas noskaņā Rīgas Centrāltirgū pirmo reizi aizritēja Gardās dienas, kurās piedalījās apmēram 300 tirgotāju, kurus varēja atpazīt pēc speciālas šo dienu uzlīmes tirdzniecības vietās. Viņi piedāvāja interesentiem degustēt garšīgus ēdienus un produktus, ko var izmantot savā virtuvē mājās.

Apmeklētāji varēja vērot arī pavāru meistarklases vairākos paviljonos – ēdieni tapa turpat uz vietas tirgū, uzzināt dažādus knifus un noslēpumus to gatavošanā un līdzi uz mājām aiznest jaunas receptes.

Sāk jaunu tradīciju

Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs uzsver, ka ar šo pasākumu aizsāksies jauna tradīcija tirgus vēsturē. «Vēlos, lai pēc iespējas vairāk tirgotāju piedāvā apmeklētājiem savu produkciju. Šī ir atšķirība, un tas, kas pircējus piesaista, – to, ko viņi redz aiz letes un vitrīnās, uzreiz var arī nogaršot. Kāpēc lai mēs šeit neorganizētu šādus svētkus? Lai katra saimniece vai saimnieks, kuri mājās vēlas pagatavot gardu maltīti, rītu iesāk ar mūsu tirgus apmeklējumu. Šādus pasākumus vēlamies organizēt biežāk un regulāri. Tie ir par godu gardai maltītei, jo nav noslēpums, ka latvieši ir lieli gardēži.» Centrāltirgus valdes locekle Tatjana Lukina atzīst, ka pasākuma mērķis – lai pēc iespējas vairāk cilvēku varētu nogaršot veselīgus un garšīgus produktus, kurus ikdienā viņi nav ievērojuši un pagājuši garām. «Domāju, ka pircēji atrada labas lietas, kuras turpmāk šeit iegādāsies un izmantos ēdienu gatavošanā mājās.»

Katram – īpaša meistarklase

Ar savu meistarklasi gaļas un zivju ēdienu gatavošanā iepazīstināja pavārs un improvizācijas teātra aktieris Arvis Zēmanis un pavārs Kārlis Mugins no radošās virtuves Ze Food. Piemēram, zivju paviljonā varēja uzzināt, kā pagatavot risoto vai maizītes ar lasi, kas papildinātas ar krējuma mērci – tai pievienoti mārrutki un sāls.

Vienkārši, ātri un oriģināli. Turpat tirgū ceptos biezpiena plācenīšus ar rozīnēm apmeklētājiem piedāvāja konditore Anna Birmane. Piedevās pie šā saldā našķa varēja izvēlēties krējumu ar kanēli vai saputotu lauku krējumu. «Šī akcija, ko organizē Centrāltirgus kopā ar Rīgas domi, ir vērtīga. Šādā pasākumā piedalos pirmo reizi. Apmeklētāju ir daudz, taču piedāvājuma pietiek, un galvenais, ka viņiem garšo,» atzīst konditore. Viņa ir patīkami pārsteigta, ka apmeklētāju pulkā ir daudz ārzemnieku. «Viņiem ēdienkartē biezpiena nav, tāpēc plācenīši šķiet īpaši interesanti. Daudzi uzdod jautājumus, kādu maisījumu reklamējam, jo cilvēki diemžēl ir pieraduši gatavojot izmantot speciālus maisījumus.» A. Birmane, kura konditores prasmes apguvusi pašmācības ceļā, izstāsta, ka plācenīšus var papildināt arī ar dažādiem žāvētiem augļiem, tagad, sezonas laikā, ar āboliem, arī ar rīvētu ķirbi.

Būs jauns stends

Pasākuma ietvaros notika aklā degustācija Vista 2012, kurā varēja nobaudīt vairāku ražotāju piedāvātās žāvētās vistas – no Ķekavas, Ropažiem un zemnieku saimniecības Rubeņi. Pircēji atzina, ka šādas Gardās dienas ir jauks pasākums, ko vērts popularizēt arī turpmāk. «Tirgū noteikti iepērkos reizi nedēļā un visos paviljonos. Šeit var nopirkt ne vien lētāku produkciju kā veikalos, bet – galvenais – tā ir svaiga un ilgi neiegulst plauktos,» vērtē cītīga tirgus apmeklētāja Aina.

Gan novembris, kas ir Rīgas Centrāltirgus jubilejas mēnesis, gan nākamais būs bagāti ar dažādiem pasākumiem. Vakar, 15. novembrī, sakņu paviljonā atvērts jauns tirdzniecības stends, kurā Beverīnas novada zemnieki tirgos savā novadā audzētus un ražotus lauksaimniecības produktus. Gaismas festivāla Staro Rīga pasākuma ietvaros arī Centrāltirgus būs izgaismots, jo šoruden pabeigta tā ārējā apgaismojuma rekonstrukcija. Īpašs pārsteigums sarūpēts bērniem – tirgū festivāla laikā būs uzstādīts izgaismots karuselis. 27. novembrī gan tirgotājus, gan apmeklētājus sagaidīs vēl kāds pārsteigums – tiks atvērta pārveidotā Centrāltirgus mājaslapa. Tai būs jauns dizains un piedāvātas lielākas ērtības visiem tās lietotājiem.

***

Gardo dienu receptes no Centrāltirgus

Biezpiena plācenīši

Sastāvdaļas: 200 g biezpiena, ēdamkarote miltu, šķipsniņa sāls, 2 līdz 3 ēdamkarotes cukura, ola.

Pagatavošana: visas sastāvdaļas rūpīgi sajauc kopā. Pagatavoto mīklu lej uz pannas apaļās pankūciņās un cep eļļā, kamēr abas puses ir izceptas. Pasniedz ar krējumu un kanēli vai ievārījumu.

Piedāvā konditore Anna Birmane

Mājās marinētas reņģītes

Sastāvdaļas: 1 kg svaigu, attīrītu reņģu, litrs ūdens, 0,5 l baltvīna etiķa, 30 g sāls, 30 g cukura, 5 gabali graudu piparu, lauru lapa, sīpols, pētersīlis.

Pagatavošana: katliņā ūdenim pievieno visas sastāvdaļas, izņemot etiķi, un ļauj garšai ievilkties. Noņem no uguns un pievieno etiķi. Iegūto marinādi pārlej reņģēm un ļauj diennakti ievilkties garšai.

Piedāvā pavārs Kārlis Mugins

Liellopa tartars

Sastāvdaļas: 200 g liellopa filejas, šalotes sīpols, 70 g kaperu ogu, 20 ml brendija, piparu gurķīši, pētersīļi, svaigi malti melnie pipari, Vorčesteras mērce.

Pagatavošana: liellopa fileju sakapā vai samaļ. Smalki sakapā arī sīpolu, kaperu ogas un gurķīšus. Pievieno olīveļļu, Vorčesteras mērci, brendiju un kapātas pētersīļu lapas. Visu samaisa, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Piedāvā pavārs Arvis Zēmanis

Svarīgākais