Laiks intensīvai augšanai – laiks šķīstošajam minerālmēslojumam

Dārzkopības sezona rit pilnā sparā, darbs dzen darbu gan lielos, gan mazos dārzos, un katru augu jācenšas paturēt acīs, lai īstajā brīdī izdarītu īstās lietas, no kurām atkarīga laba raža un dārza krāšņums.

Katrai kultūrai ir savas specifiskas vajadzības un kopšanas nianses, bet visas jāatbrīvo no nezālēm un jāsargā no kaitēkļiem, visas grib saņemt pietiekami daudz ūdens un barības vielu, tāpēc vairums no tām būs ļoti pateicīgas par papildmēslojumu.

«Vasaras aktualitāte gan siltumnīcā, gan dārzā ir šķīstošā minerālmēslojuma lietošana,» stāsta Pēteris Langrāts, SIA Baltic Agro dārzkopības produktu menedžeris. «Pavasarī esam iedevuši dārza augiem pamatmēslojumu visai sezonai, lietojot kvalitatīvu granulētu mēslojumu. Šķīstošo minerālmēslojumu vienmēr izmantojam augu papildmēslošanai, un vasarā ir ļoti daudz kultūru, kuras prasīgas pēc šīm barības vielām. Vēlreiz jāatgādina, ka ikviens produkts ir jālieto pareizi: granulētais mēslojums, kuru kaisījām pavasarī, nav paredzēts šķīdināšanai ūdenī, savukārt šķīstošais mēslojums nav domāts kaisīšanai uz augsnes, jo šim nolūkam tas būtu pārāk koncentrēts.»

Parasti, jo īpaši – runājot par siltumnīcām, pirms augu stādīšanas augsne ir rūpīgi sagatavota, ielabota, bagātināta, piemēram, ar kūdras substrātu, tāpēc pamata barības vielu bāze tajā jau ir. Kad augi ir iestādīti un iesakņojušies, tos var sākt mēslot ar šķīstošo minerālmēslojumu.

Profesionālās siltumnīcās augus mēslo tikai un vienīgi ar šķīstošajiem mēslojumiem, pievadot tos kopā ar ūdeni. Līdzīgi notiek arī piemājas siltumnīcās, bet, tā kā tur laistīšanas sistēmas parasti nav automatizētas, mēslojumu vienkārši pievieno laistāmajam ūdenim, ievērojot uz iepakojuma norādītās devas.

Nereti dārzkopjiem rodas jautājums: cik bieži tad augi ir jāmēslo? Šķīstošais minerālmēslojums ir ātri uzņemams, bet koncentrācijai jābūt mazai, jo augs nevar uzreiz paņemt daudz barības. Tam nedrīkst liet virsū augstas koncentrācijas barības vielu šķīdumu, jo tad apdeg saknes.

Šķīstošo mēslojumu primāri lieto kultūrām, kas ir prasīgas pēc papildmēslojuma, piemēram, gurķiem, tomātiem, zemenēm ziedēšanas un ogu veidošanas fāzē, tāpat arī citām dārza kultūrām.

Kārtīgi jāmēslo ir krāšņi ziedošās viengadīgās puķes. Sevišķi svarīgi tas ir puķēm, kuras zied ļoti bagātīgi, piemēram, petūnijām, kas katru dienu uzzied un katru dienu nozied. Ja vēlamies, lai augi būtu krāšņi, ar lieliem ziediem, kādi redzami attēlos dārzkopības žurnālos, tad šie augi jāmēslo katru dienu, tikai nepieciešama mazāka mēslojuma koncentrācija: ja standarta deva ir 20 gramu uz 10 litriem, tad, mēslojot katru dienu, jāpievieno tikai 5 grami. Parasti šīs kultūras tik un tā jālaista katru dienu, jo sevišķi, ja tās aug podiņos, kur ir lielāks risks izkalst, un arī barības vielas jāpievada vairāk.

Šķīstošo minerālmēslojumu var pievienot laistāmajam ūdenim tieši lejkannā. Ja ūdens tiek uzkrāts mucās, vannās vai citos traukos, tad var šķīstošo mēslojumu pievienot visam tilpumam un laistīt dārzu ar šļūteni vai lejkannu.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Baltic Agro