Rozes bodē eksponē vietējo ražotāju produkciju

Apmēram pirms pusgada Vecrīgā durvis vēra dāvanu veikals Rozes bode, kurā savus ražojumus piedāvā vietējie amatnieki un mākslinieki – pieredzējuši, iesācēji un tādi, kam darbošanās savā jomā ir vaļasprieks.

Plauktos izkārtotas interesantas un praktiskas dāvanas – sveces, rotaslietas, rotaļlietas, spilveni, adījumi, kosmētika, fotogrāfijas, ziepju kalendāri, grīdas pārklāji, grozi, dāvanu maisiņi un citas.

"Cilvēki uz veikalu nes arī lietas, kas ražotas citās valstīs, taču mana nostāja ir principiāla – jāreklamē pašmāju ražotāju prece. Piedāvājumā ir apmēram 70 dažādu autoru darbi. Zinu, ka latvieši visu prot, tikai viņiem vajadzīgs lielāks stimuls sevi parādīt, dažkārt viņi kautrējas reklamēties," stāsta veikala Rozes bode īpašniece Anita Roze-Traviņa.

Sākumā Anitai bijusi ideja izveidot fotogaleriju, jo viņa pati ir profesionāla fotogrāfe. "Gan manas, gan citu Latvijā pazīstamu un mazpazīstamu mākslinieku fotogrāfijas šeit var iegādāties. Taču sapratu, ka fotogrāfijām nebūs tik liela pieprasījuma. Lēnām raisījās domas, ko es vēl varētu piedāvāt. Zināju, ka draugiem ir interesanti darbi, ko var eksponēt. Paralēli radās idejas, ko latvieši prot gatavot un kas pircējiem vēl ir nepieciešams, kas nav nopērkams citur," atklāj Anita. Domājot tirdzniecības vietas nosaukumu, A. Roze-Traviņa apzināti izvēlējusies vārdu bode. "Senos laikos bija atvērti mazi veikaliņi, kuros pārdeva visu. Tāds ir arī mans moto – lai veikalā var nopirkt dažādu un skaistu produkciju dāvanām vai praktiskam nolūkam." Bodes īpašniece atklāj, ka vasarā pieprasījums bijis rotaslietām, tagad aktuāli ir adījumi. Rozes bodē reizi mēnesī notiek grāmatu apmaiņas tirdziņš – savas atnestās grāmatas var apmainīt pret citām.

***

PAŠMĀJU PRODUKCIJA. "Mana nostāja ir principiāla – jāreklamē pašmāju ražotāju prece. Zinu, ka latvieši visu prot, tikai viņiem vajadzīgs lielāks stimuls sevi parādīt, dažkārt viņi kautrējas reklamēties," saka "Rozes bodes" īpašniece Anita Roze-Traviņa.

GRIĶU SĒNALU SPILVENS. Var izvēlēties ar interesantiem uzrakstiem, piemēram, "Kakla stute gudrai galvai". Šādi spilveni ir dažādu izmēru, pat aromātiski. Veidojusi māksliniece Maija Baltbārzde.

SVECE. Šāda svece veidota pēc vienas no senajām latviešu zīmēm. To var dedzināt, mainot tās novietojuma formu. Piedāvājumā sveces ar Pērkona, Saules, Ūsiņa zīmi. Veidojusi māksliniece Baiba Linga-Bērziņa.

MAŠĪNA. Gatavota no koka, apstrādāta ar dabīgiem materiāliem – bērniem droša spēļmanta. Veidojis amatnieks Gvido Graždanovičs.

LĀCIS. Šāda mantiņa palīdz apgūt tveršanas un taustes prasmes. Pievērš uzmanību ar dažādām faktūrām un detaļām, kas ir droši piestiprinātas. Veidojusi māksliniece Inese Pommere-Bramane.

ZIEPJU KALENDĀRS. Katrai nedēļas dienai paredzēta viena ziepju plāksnīte. Septiņas plāksnītes apvienotas komplektā kā noplēšamais kalendārs. Veidojusi māksliniece Tamāra Orjola.

Svarīgākais