Sārtā simfonija

© Lauris Vīksne F64

Gandrīz 40 gadu Jāņa un Ainas Karpoviču ģimene lolo savu gabaliņu Latvijas.

Sākumā dārzs bijis tik vien kā sešas sotkas. Tad kaimiņš savu gabalu pārdevis, tad vēl pleķītis klāt nācis. Tagad Jelgavas nomalē dārzs izpleties 3000 kvadrātmetru liels.

Laika gaitā dārzā izveidojušās trīs zonas. Pirmā – sportam – ar futbola vārtiem, volejbola tīklu un basketbola grozu. Dārzā var spēlēt arī biljardu un galda tenisu. Otrā – atpūtas zona – ir ģimenes šefpavāra Jāņa lepnums, jo tur gatavotie gardumi tiek visiem: ar āra kamīnā cepto mielojas neliela kompānija, bet lielos godos elektriskajā grilā pamatīgs sivēns pārvēršas gardā cepetī. Protams, atpūtai domāta arī pirts un lielais baseins. Lielajā nojumē netālu no guļbaļķu mājas var gan viesības rīkot, gan viesus pamielot. Saimniece Aina pasmaida: "Dārza malā uzcēlām nojumi viesu uzņemšanai. Mēs esam veclaicīgi, saviem viesiem neliekam staigāt ar salātu trauku un glāzi rokās, bet sēdinām pie gariem, klātiem galdiem."

Pārējā dārza teritorijā saimnieko puķes un augi, tas ir Ainas ziņā. Vienīgi zāliens uzticēts mājas saimniekam – Jānis gan laistīšanas sistēmu ierīkojis, gan regulāri piefrizē mauriņu ar traktoriņu.

Karpoviču dārzs acis priecē visu gadu, vasarā ziedu kupenas nomaina cita citu, ziemā ar sniega cepurēm rotājas daudzie mūžzaļie augi. Acu priekam domāti arī apgleznotie garāžas vārti, kur augu gadu deg jāņuguns.

Šogad mājīgajā dārzā dominē sārtie toņi, pat vecajā ābelē pie mājas sānu pie sāna gozējas sarkani āboli. Aina saka: "Es mūsu dārzam neko tādu sevišķu nekur nemeklēju. Ja augs iepatīkas, to nopērku. Visbiežāk tepat Zaļeniekos vai Dimzās." Karpoviču dārzā katru augu rūpīgi apčubina, tomēr saimniecei ir arī sava mīlule – tā ir sarkanā roze pie baseina, kas divreiz gadā raisa bagātīgus ziedu ķekarus. Visskaistākā tā esot ap Jāņu laiku. Ainu priecē arī bagātīgā tomātu raža siltumnīcās, pietiekot gan vitamīnu tiesai, gan ziemas krājumiem.

Dārzs kā bērns sagādā gan prieku, gan raizes. Šogad vislielākais kreņķis par kurmjiem – futbolistiem, kas ik pa brīdim izcilā rūpīgi koptā laukuma segumu. Saimniecei augu vasaru nākas karot ar mārpuķītēm, kas cenšas pārņemt zālienu. Aina priecājas, ka pavasarī beidzot tikuši galā ar veco bumbieri pirtspriekšā – kritušie augļi vilinājuši lapseņu spietus. Lai milzeni izvadītu no dārza, talkā nācies saukt smago tehniku.

Svarīgākais