Mitrina un attīra

Sauss un piesārņots gaiss mājoklī provocē daudzas slimības un liek izjust diskomfortu. Šos nepatīkamos faktorus iespējams novērst ar gaisa mitrinātāja un attīrītāja palīdzību.

Tas īpaši ieteicams mājokļos, kur mīt ar hroniskām slimībām vai alerģijām sirgstošie, kā arī bērni. Bet lielpilsētās, kur izmešu daudzums āra gaisā pat

vairākas reizes pārsniedz noteiktās normas, gaisa mitrinātājs un attīrītājs jau ir pirmās nepieciešamības prece.

Normālai cilvēka organisma funkcionēšanai nepieciešamais mitruma līmenis dzīvojamā telpā nedrīkst būt mazāks par četrdesmit procentiem, bet labāk, ja tas sasniedz piecdesmit vai sešdesmit procentu atzīmi.

Ja trūkst mitruma

Tiklīdz mitruma līmenis mājoklī pazeminās zem minētā sliekšņa (tas parasti notiek rudenī un ziemā, sākoties apkures sezonai), pat praktiski vesels cilvēks sāk izjust miegainību, izklaidību, ādas un gļotādas sausumu, bet pašsajūta būtiski pasliktinās daudziem. Saasinās hroniskās augšējo elpošanas ceļu slimības, astma un alerģiskas reakcijas, novājinātās imunitātes dēļ samazinās vispārējais organisma tonuss, biežāk ir vērojamas depresīvas izjūtas un darbspēju trūkums.

Ļoti jutīgi uz nepietiekamu gaisa mitrumu telpā reaģē jaundzimušie un bērni. Kaut jaundzimušais ir nodrošināts ar pietiekami spēcīgiem aizsargmehānismiem, viņš ir ļoti vārīgs pret apkārtējās vides apstākļiem. Jaundzimušā āda un gļotāda ātri izžūst, tāpēc var rasties aizliktā deguna efekts. Ja pieaugušajam tas izraisa vien diskomfortu, tad zīdainim tā ir teju vai katastrofa, jo mazuļi zīžot elpo tikai caur degunu. Pazemināta gaisa mitruma gadījumā pieaug arī uzņēmība pret disbakteriozi un alerģijām.

Par to, ka gaiss, kuru pilsētas mājokļos ieelpo bērni, var būt vēl bīstamāks par neattīrītu ūdeni, aizdomājas retais. Jaunās paaudzes veselībai īpaši kaitīgas ir daudzus gadus dzīvokļa gaisā uzkrājušās baktērijas, vīrusi, dažādu sēnīšu sporas. Ja pieaugušā organisms kaut kā vēl tiek galā ar slimību ierosinātāju uzbrukumiem, tad bērna imunitātei šāda slodze var izrādīties pārāk liela. Tāpēc viņi sāk bieži un ilgstoši slimot ar dažādām akūtām augšējo elpošanas ceļu slimībām, kļūst uzņēmīgāki pret vīrusu infekcijām.

No mitruma trūkuma cieš ne vien cilvēki, bet arī mēbeles un iekšējās apdares materiāli: parkets, koka dēļu grīda, skapji, galdi, gultas un durvis. Ja mitruma līmenis telpās ir zemāks par 40 procentiem, koks var izkalst, zaudējot savas tehniskās un estētiskās kvalitātes.

Risinājums

Apkures sezonā 30 m2 lielai telpai ir vajadzīgi pieci litri ūdens dienā, lai varētu nodrošināt medicīniski ieteicamos četrdesmit piecus līdz piecdesmit piecus procentus gaisa mitruma. Uz radiatoriem nolikti trauki ar ūdeni to negarantē, tāpat kā gaisa piesārņojumu nevarēs novērst tikai ar telpu vēdināšanu. Atrisināt gaisa tīrības un mitruma problēmu telpās var tikai speciāla ierīce – sadzīves gaisa attīrītājs un mitrinātājs. To izvēloties atbilstoši telpas platībai, gaiss tiks atbrīvots ne tikai no putekļiem, bet arī no dažādiem kaitīgo vielu piejaukumiem, kuras var izdalīt mājas apdares materiāli un interjera priekšmeti, kā arī no infekciju izraisošiem mikroorganismiem, vīrusiem, alergēniem, smakām un citiem piesārņojumiem.

Visu rakstu lasiet 24. oktobra izdevumā Māja.

Svarīgākais