Piemērotākā apkure jāizvēlas vasarā

Jau tagad ir jāsāk domāt par apkuri, kā nodrošināt siltumu telpās vēsajā laikā, jo ziema lēnām tuvojas un aizvadītajos gados tā bija auksta. Tāpēc svarīgi ir izvēlēties piemērotāko apkures veidu, jo tās veidi ir daudzi un dažādi.

«Izvēloties apkures veidu, pārsvarā tiek ņemti vērā trīs galvenie faktori – maksa par apkuri, ierīkošanas izmaksas un automatizācijas pakāpe,» stāsta SIA Commodus siltumtehnikas eksperts Sandis Ainārs. Malkas apkure ir pats lētākais apkures veids, jo parasti kurinātāja pienākumus veic kāds no ģimenes locekļiem un nav jāmaksā attalgojums. S. Ainārs uzsver, ka šim apkures veidam ir zema automatizācija, jo regulāri jāpapildina katla kurtuve ar malku, tāpat tas ir apkurei, kurā izmanto akmeņogles.

Kādu katlu izvēlēties?

Lielākoties cietā kurināmā katli der gan malkai, gan briketēm, gan akmeņoglēm. Cietā kurināmā katlus var iedalīt divās lielās grupās – čuguna (ķeta) katli un tērauda katli.

Zinātnieki un praktiķi joprojām diskutē, kurš no šiem katliem ir labāks – čuguna vai tērauda. Katram no šo katlu veidiem ir daudz atbalstītāju. Čuguna katli Latvijā ir zināmi vairāk nekā 40 gadus. Šie katli, ja pareizi apsaimnieko, kalpo 20 līdz 35 gadus. «Latvijā joprojām daudz izmanto lietuviešu ražojuma čuguna katlus, kas nokalpojuši 30 un vairāk gadu. Čuguna katlu lielākā priekšrocība ir ilgs kalpošanas laiks, tiem nav īpašu prasību kurināmajam, augstāks mitruma procents, tie ir viegli tīrāmi.» Kā mīnusu S. Ainārs min zemāku lietderības koeficientu salīdzinājumā ar tērauda katliem. Katla kalpošanas laiku ļoti ietekmē kurtuves kvalitāte un materiāls. Eksperts iesaka izvēlēties pārbaudītus ražotājus. Latvijā populārākie ir OPOP,

Viadrus un Sime čuguna katli. Īpaši attīstīta čuguna katlu ražošana ir Čehijā. Tiem ir augsta kvalitāte un laba cena, tāpēc Latvijā ir pārstāvēti divi čehu ražotāji – Viadrus un OPOP. Tērauda katlu pluss – augstāks lietderības koeficients, no 75 līdz 90 procentiem gāzu ģenerācijas katliem, bet mīnuss – tiem ir augstākas prasības kurināmā kvalitātei un veidam, kā arī krietni mazāks kalpošanas laiks – ne vairāk par 10 gadiem.

Akumulācijas tvertnes

Aizvien populārākas kā papildu elements cietā kurināmā sistēmās ir akumulācijas tvertnes. Tvertne uzkrāj lieko siltumu, palīdz neaizsērēt katlam, jo visi kurināmā produkti var sadegt pilnīgi, kā arī paildzina katla kalpošanas laiku. «Vācijā, projektējot individuālās mājas ar cietā kurināmā katliem, obligāti nepieciešams uzstādīt akumulācijas tvertni, kuras funkcija ir uzkrāt enerģiju. Tas attiecas un malkas katliem, kam raksturīgas temperatūras svārstības (nav automatizēti). Automātiskajā režīmā, protams, uzkrāt enerģiju nav jēgas. Cik enerģijas vajag, tik automātiski tiek padots dzīvojamā ēkā. Taču no enerģijas uzkrājēja, lai arī kā to nosiltinātu, zudīs siltums. Darbināt katlu ar pilnu jaudu (apmēram 80 °C) ir vislietderīgāk (gluži tāpat automašīna, ja ātrums ir 90 līdz 95 km/h, patērē mazāk degvielas), jo gan katlā, gan skurstenī mazāk veidojas darva. Tādējādi var visekonomiskāk sadedzināt kurināmo un gūt vislielāko labumu, jo visas no malkas izdalījušās gaistošās vielas pilnībā sadeg un atdod siltumu ūdenim.» S. Ainārs uzsver, ka būtiski ir kvalitatīvi nosiltināt skursteni, tad tajā neveidosies kondensāts. Skurstenis regulāri (reizi apkures sezonā) jāiztīra, lai neaizdegtos tajā sakrājušies sodrēji. Lai ķieģeļu skurstenis mazāk ciestu no kondensāta, tajā iemontē metāla nerūsējošā tērauda cauruli, pa kuru plūdīs sakarsušās dūmgāzes. Tās vietas, kur caurulei piekļūst auksts āra gaiss, nosiltina.

Pareiza jaudas izvēle

Siltumtehnikas eksperts uzskata, ka patlaban malku var iegādāties par pieņemamu cenu. Tas ir vietējais energoresurss tāpat kā skaidu briketes un granulas. «Ar tradicionālo malku sekmīgi konkurē skaidu briketes – izžāvēts un sapresēts koksnes koncentrāts, kura siltumspēja ir tikai nedaudz mazāka kā akmeņoglēm. Vienīgi degšanas process nav tik ilgs. Skaidu briketēm ir lielāka siltumatdeve nekā malkai, tas nozīmē, ka tās būs mazāk jāieliek krāsnī, lai iegūtu to pašu siltuma daudzumu, toties malka ir lētāka nekā skaidu briketes.»

Viņš atgādina, ka, iegādājoties malkas katlu, pareizi jāizvēlas tā jauda. Ja katlu uzstāda ar akumulācijas tvertni, tad izvēlēties pārāk lielu jaudu nav iespējams. Jo lielākas jaudas katls tiks uzstādīts, jo vairāk liekās enerģijas novadīs uz akumulācijas tvertni un ātrāk tā tiks uzsildīta. «Ieteicams izvēlēties tādu katlu, kuru dienā kurina, maksimums, 5 stundas. Šajā laikā akumulācijas tvertnē ievada tik daudz enerģijas, lai pietiku pārējām 19 stundām, protams, pieņemot, ka akumulācijas tvertne ir pietiekami ietilpīga, lai uzkrātu visu nepieciešamo enerģijas daudzumu. Ja šādas akumulācijas tvertnes sistēmā nav, tad nevajag uzstādīt pārāk lielas un neatbilstošas jaudas katlu, jo pretējā gadījumā katls darbosies ar mazu noslodzi, darvosies un ļoti regulāri būs jātīra.»

Svarīgākais