Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Ar vieglu roku pie kopta dzīvžoga

Iespējams, Jāņu bērni ir gatavi aplīgot ne tikai tās slinkās saimnieces un neizdarīgos saimniekus, kuriem nav izravētas puķu dobes un nopļauts zāliens, bet kādu zobgalīgu dziesmu veltīt arī tiem, kas uz Līgo svētkiem nav uzposuši dzīvžogu.

Tādēļ, lai nekristu kaunā, jau laikus jācenšas padarīt darbus, lai uz Jāņiem viss būtu nevainojamā kārtībā. Orientēties dzīvžoga šķēru piedāvājumā palīdzēs SIA Robert Bosch tirdzniecības pārstāvju vadītājs Māris Tīlišķis.

Izdarot košumkrūmu un dzīvžogu kopšanas instrumentu izvēli, vajadzētu pievērst uzmanību vairākiem būtiskiem raksturlielumiem: ar dzīvžogu šķērēm veiktā darba kvalitātei, šā darbarīka lietošanas un apkopes ērtumam, kā arī drošībai.

Elektriskās dzīvžoga šķēres

«Ir divu veidu dzīvžogu šķēres: elektriskās un ar akumulatoru darbināmās. Tie, kam ir iespēja līdz dzīvžogam aizvilkt elektrības vadu, piemērotākas būs pirmās. Bet tiem, kam dzīvžogs ir pārāk tālu no elektrības avota vai arī apstrādājamai vietai ir problemātiska piekļuve ar elektrokabeli, ieteicams izvēlēties dzīvžogu šķēres, kuras darbina akumulators,» iesaka Māris Tīlišķis.

Elektriskās dzīvžoga šķēres ir diezgan vieglas, ar mazu trokšņa līmeni, bez jebkādiem izmešiem. «To modeļi cits no cita atšķiras ar sliedes garumu un zobu atvērumu jeb attālumu starp asmenīšiem. Vēl svarīgs parametrs ir materiāls, no kā izgatavota sliede. Vienkāršāko elektrisko šķēru sliede ir no tērauda, bet daudziem modeļiem asmens ir griezts ar lāzera palīdzību un ar dimantiem asināts, līdz ar to ir asāks un izturīgāks, tāpēc kalpos ilgāk,» skaidro speciālists.

Jāpievērš arī uzmanība attālumam starp asmeņiem – to atvērums jāizvēlas atbilstoši apgriežamo zaru diametram. Instrumenta optimālo asmeņu garumu nosaka, ņemot vērā apgriežamā dzīvžoga augstumu un platumu. Šaubu gadījumos ir lietderīgi izvēlēties instrumentu ar nākamo lielāko zobu atvērumu.

Piemērota sliede un asmeņu atvērums

«Ja dzīvžogs ir neliels, derēs elektriskās šķēres ar īsāku sliedi, bet apjomīgākam un augstākam vajadzēs ar garāku sliedi, lai ar vienu griezienu varētu apcirpt krūmus visā to augstumā, nevis vajadzētu vairākas reizes pārstaigāt vienai vietai.» Dārza darbarīku ražotāja BOSCH piedāvāto elektrisko dzīvžoga šķēru garākais asmens ir 70 centimetru, bet mazākā sliede ir 45 centimetrus gara. «Jāņem vērā arī dzīvžoga saturs, vai krūmi ir ar maziem, tieviem zariņiem vai, gluži pretēji, tie ir veci un ar lielu diametru. Jo zari resnāki, jo lielāku asmeņu atvērumu vajadzēs šķērēm. Ar nepiemērotām šķērēm nevarēs veikt kvalitatīvu darbu, apgriežot liela izmēra zarus. BOSCH piedāvāto elektrisko dzīvžoga šķēru asmeņu mazākais atvērums ir 16 milimetru, bet lielākais – 34 milimetri.»

Labi pārdomāts šā elektriskā instrumenta līdzsvarojums un ergonomiski rokturi ļauj darba laikā ieturēt ērtu ķermeņa stāvokli, tāpēc rokas un muguras plecu daļa nogurst daudz mazāk. «Ierīkojot divus slēdžus (standarta un rezerves), tiek gādāts arī par to, lai būtu droši strādāt ar BOSCH elektriskajām dzīvžoga šķērēm.»

Elektrisko dzīvžoga šķēru galvenais trūkums ir vads, kas ierobežo pārvietošanās brīvību. Tāpēc lietotājs var nonākt dilemmas priekšā – vai nu garš vads, kas parasti piņķerējas un apgrūtina darbu, vai jālūko pēc cita veida grieznēm.

Akumulatora dzīvžoga šķēres

Tās darba laikā nodrošina lielāku pārvietošanās brīvību, un to lietotājam nav jābaidās no nejaušas elektrokabeļa pārgriešanas. Tās ir ļoti vieglas un, pateicoties jaunajai pretiestrēgšanas sistēmai Anti – Blocking System, spēj darboties bez asmeņu iestrēgšanas. «Ar akumulatoru darbināmās šķēres var iedalīt divās grupās – tādās, ko darbina ar parastajām niķeļa kadmija baterijām, un tādās, kurās ir jauno tehnoloģiju litija jonu baterijas. Ieteiktu raudzīties uz otrām šķērēm, jo litija jonu baterijas ir ar nākotni. Tām ir mazāks atmiņas efekts, līdz ar to mazāka varbūtība, ka baterijas var sabojāt, instrumentu nepareizi lietojot.»

Lai abu veidu dzīvžogu šķēres kalpotu ilgāk, to asmens pirms un pēc krūmu cirpšanas jāapstrādā ar speciālu līdzekli. «Tas ir ražots no dabai draudzīgām eļļām, bet iepildīts aerosola flakonā, kura saturs pietiks vairākām sezonām,» zina teikt Māris Tīlišķis. «Strādājot ar dzīvžogu šķērēm, ierīcē var iekļūt smiltis, zaru sula, lapas. Ja asmens pirms cirpšanas nebūs apstrādāts ar speciālo līdzekli, svešķermeņi, iekļūstot asmens mehānismā, var to bojāt – paplest uz augšu asmeņus, līdz ar to šķēres vairs tik labi negriezīs.»

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Robert Bosch