Za­ļā mo­de

Zemei mostoties, sācies lielais stādīšanas trakums. Dārzkopji kā darba skudras traucas no viena stādu gadatirgus uz otru, savus augus meklējot. Apdomīgākie iepērkas pie konkrētiem stādu audzētājiem.

Aplam rīkojas tie, kas iepērkas pēc principa: ieraudzīju, iepatikās un uz dārzu prom. Tas, kam patīk auglīgā mālzeme, nebūs jums pateicīgs par diētisko piejūras kāpu. Protams, līdzekļus nežēlojot, ielabot var jebkuru augsni. Tomēr ir viena lieta, ko nevar nopirkt ne par kādu naudu, – tā ir saules gaisma. Piemēram, Kalsnavas stādaudzētavā nopirktu pūkainu, daudzkrāsainu lapainīti iestādot pavēnī kā krāsainu akcentu, ilgi gaidīsiet, kad krāsas nākamvasar atgriezīsies – lapas augs griezdamās, bet akcenta vietā jūs priecēs bāls krūms.

Kā dārzkopim iesācējam noteikt augsnes tipu? Jāpaņem saujā mitra zeme un jāpaberzē to ar pirkstiem. Mālainā, lipīgā augsne omulīgi savelsies vijīgā desiņā; smilšmāls nebūs tik pakļāvīgs liekšanai; zīdainā upju sanesu augsne pārvērtīsies par bumbiņu, pie pirkstiem nelipdama. Smilšainā augsne kā jau smilts, uzreiz jutīsiet graudiņu raupjumu, zemei žūstot, bet smilšmāls, lai arī negribīgi, tomēr savelsies piciņā.

Kā jau viss, kas aug, arī augi nevar iztikt bez ūdens. It sevišķi, izvēloties augus ar lielām lapām, jārēķinās, cik bieži karstā laikā varēsiet tos padzirdīt. Ja tas aug piemājas dārzā, problēmu nav, bet apdomājiet, vai spēsiet ik pārvakarus pēc darba mērot ceļu uz vasaras namu, lejkannas staipīt.

Speciālisti iesaka iegādāties stādus no pašmāju audzētājiem, nevis no spīdīgajiem importa katalogiem, jo mūsējie jau ir Latvijas klimata rūdīti. Ik pavasari bagātīgajam stādu piedāvājumam pievienojas arī kas jauns.

Nesatraucieties, ja nav iespēju pie šiem un citiem daudzajiem speciālistiem nokļūt, meklējiet profesionāļus jums tuvākajos stādaudzētavu gadatirgos. 

***

JAUNUMI

Zemnieku saimniecība Gulbji Tukuma rajonā iepazīstina ar divām jaunām Pūres ābeļu šķirnēm. ‘Joko’ ir vēla vasaras–rudens šķirne ar mucveidīgiem dzelteniem, nedaudz punktainiem augļiem, spēcīgu aromātu. Savukārt kolonveida ābelei ‘Inesei’ ir tumši sarkani, saldi augļi. Saimniecības īpašnieks Pēteris Heimanis no jaunumiem iesaka arī agro upeņu šķirni ‘Sozvezdije’ ar lielām, ļoti garšīgām ogām un plānu miziņu. Cenas draudzīgas – ābeles Ls 2,50, bet upenes – 1 lats.

Zemnieku saimniecība Liepas Dobelē piedāvā izcilas kvalitātes augļu koku, ogulāju un rožu stādus (80 šķirņu pundura, puspundura un liela auguma ābeles; 40 šķirņu bumbieres un saldos ķiršus u.c. pašmāju gardumus). Ja vēlaties palielīties ar to, kas kaimiņam vēl nav, par Ls 7–10 tiksiet pie persiku, bet par 7 latiem – pie aprikozu stādiem.

Dārzniecībā Neslinko Titurgā parādījušies jauni tomāti: ‘Dienvidu nakts’, ‘Svītrotā šokolāde’ un ‘Bezizmēra’. Neslinko īpašniece Elga Bražūne iesaka arī pasaulē mazākos tomātiņus ‘Zirnīši’ (2 tomātiņi sver 1 gramu) un jaunās līnijas tomātu šķirnes, veltītas horoskopu zīmēm. Cenas kā iepriekšējos gados: stādi no kastītēm Ls 0,60, bet podiņos – Ls 0,80. Lai dzīve kļūtu saldāka, par 2–3 latiem var iegādāties arī dabiskos saldinātājus ‘Stēvija’ un ‘Lipija’.

Višķu pagastā Jana Kursīte no zemnieku saimniecības Ziediņi iesaka iegādāties gardu augļu koku un ogu krūmu stādus. It sevišķi Jana lepojas ar jauno zemeņu šķirni ‘Derselekt’ (15 santīmi stāds).

Svarīgākais