Jaunāko tehnoloģiju vēsmas vannas istabā

© publicitātes foto

Visi ūdens maisītāji veic vienu un to pašu funkciju – sajauc karsto un auksto ūdeni, tomēr to dažādība ir plaša. Galvenie kritēriji, kam vajadzētu pievērst uzmanību, iegādājoties jaucējkrānu vannas istabai, ir tā funkcionalitāte, drošība un vienkāršība lietošanā.

Lai nopirktu savām vajadzībām atbilstošu jaucējkrānu, jāņem vērā potenciālo lietotāju skaits, paredzamais izmantojums (izlietnei, vannai, bidē vai dušai), tehniskās iespējas un plānotā budžeta apjoms.

Var jau nopirkt krānu par desmit latiem, domājot, ka pēc gada nomainīšu, ja vajadzēs. Aizmirstiet šo mītu, ka tas ir lēti! Jo atkal vajadzēs pirkt krānu, maksāt santehniķim. Labāk pirkt pazīstama zīmola jaucējkrānu, kas ražots atbilstoši Eiropas normatīviem. Tie, piemēram, paredz, ka ūdens maisītāji jāražo no bronzas, jo šis ir materiāls, kas nerūsē, un krāns to nedrīkst darīt. Lētajiem jeb presētajiem ūdens maisītājiem ir ievērojami zemāka mehāniskā izturība nekā metāla lējuma jaucējkrāniem. Tiem bieži vien ir jāmaina lētās gumijas starplikas, turklāt šo maisītāju elementi bieži vien ir ražoti no zemas kvalitātes plastmasas, kuras izgarojumi var būt gan alerģiski, gan kancerogēni.

Lēts jaucējkrāns veiks tikai ūdens padeves funkcijas, darbojoties ar nelielu regulēšanas diapazonu (atvērts – aizvērts), bet nedaudz dārgāks, toties kvalitatīvs jaucējkrāns regulēs ūdens plūsmu, ļaujot samazināt ikmēneša maksājumus par patērēto ūdeni. Ļoti svarīga krāna detaļa ir aerators jeb sietiņš, kas bagātina ūdeni ar gaisu. To darot, pat nelielas ūdens plūsmas gadījumā rodas sajūta, ka pa krānu tek daudz spēcīgāka strūkla, nekā ir patiesībā. Kvalitatīvi nostrādāts aerators ļaus ietaupīt līdz pat 30% ūdens. Ja maisītājs minūtē tērē vidēji sešus līdz desmit litrus ūdens, ir iespējams aprēķināt, cik lielā mērā saruks izdevumi par ūdens patēriņu.

Ražotāji piedāvā ļoti plašu jaucējkrānu klāstu – gan klasiska dizaina, gan kantri, gan minimālisma stilā ieturētus ar dažāda garuma snīpjiem un atvēršanas mehānismiem. Tiem, kas vēlas, lai būtu nodrošināta nemainīga ūdens temperatūra, jāizvēlas termostatmaisītāji. Tad iespējams fiksēt vēlamo ūdens temperatūru no +38° līdz +50 °C. Vēl viena šo maisītāju priekšrocība ir tāda, ka krānā saglabāsies nemainīgs ūdens spiediens, mājoklī lietojot vēl kādu ūdens padeves avotu, piemēram, virtuvē vai tualetes telpā.

Visdārgākie ir ekskluzīvās grupas jaucējkrāni, kuru veidola izstrādāšanai tiek piesaistīti slaveni dizaineri, un tie tiek ražoti no dabiskiem un augstvērtīgiem materiāliem, dažkārt pat izmantojot cēlmetāla pārklājumu. Vidējās cenu grupas jaucējkrāniem nav īpašu ekstru, taču tie ir ļoti kvalitatīvi izstrādājumi. Pērkot jaucējkrānu vannas istabai, nevajadzētu būt pārāk taupīgiem, jo caur to īsā laika periodā jāiztek lielam ūdens daudzumam.

Svarīgākais