Maz, bet labi

© F64

Valsts akciju sabiedrības "Latvijas dzelzceļš" Rīgas ceļu distances vecākāpersonāla inspektore Anna Ķirse šobrīd vēl dzīvo Spānijā, Portugālē un Marokā gūto iespaidu varā. Kopā ar draugu ceļojot pa šīm siltajām un saules pielietajām valstīm, protams, viņi izmantoja iespēju nobaudīt vietējos ēdienus.

"Esot Spānijā, noīrējām automašīnu, lai varētu apskatīt to, ko paši vēlamies, un ēst tur, kur šķiet pievilcīgs piedāvājums. Manuprāt, uzturoties šajā valstī, būtu grēks ignorēt tomātu gaspačo. Tā tur ir pikantāka, nekā tiek gatavota Latvijā. Pie mums šajā zupā parasti dominē tomāti, bet spāņi tai daudz bagātīgāk pievieno sīpolus, dažādus garšaugus," atceras Anna un tūdaļ pat piemin nākamo kulinārā baudījuma objektu Spānijā – paelju. Tas ir šīs zemes nacionālais ēdiens, kas ticis gatavots arī pirms gadu simtiem. Ģimene sanāca kopā un lika pannā visu, kas bija krājumā – medījumu gaļu, zivis un citas jūras veltes, vistas gaļu, dārzeņus, rīsus un garšaugus. "Mēs ēdām paelju, kurai bija bagātīgi pievienotas jūras veltes – pārsvarā mīdijas un tīģergarneles. Prātā palicis arī kāds spāņu nacionālais dzēriens, ko viņi gatavo no graudiem un piena. To sauc orčata (horchata), un tas ir ļoti gards. Protams, baudījām arī labus spāņu vīnus, kas tur nopērkami par ļoti izdevīgu cenu – vienu vai diviem eiro."

Mans kuskus garšīgāks

Ceļojot pa vienu no Āfrikas valstīm Maroku, Anna ar draugu esot pastiprināti pievērsušies vietējiem augļiem, kas lielākoties ir sulīgi un saldi. "Svaigi spiesta apelsīnu sula tika piedāvāta uz katra stūra. Pamēģinājām arī kaktusu augļus, kas izrādījās ļoti saldi. Tos pirkām vietējā tirgū, bet vēlāk mēģinājām salasīt paši. Nekas nesanāca, jo kaktusu adatas traucēja piekļūt garšīgajiem augļiem."

Lai labāk iepazītu Maroku, paņēmuši gidu. Viens no apskates objektiem esot bijis marokāņu tirgus, bet vēderbaudas vieta – tur esošais restorāniņš. "Ēdām šai zemei raksturīgo ēdienu kuskus. Atklāšu, ka tas man lika vilties. Ne jau pats ēdiens, jo kuskus ir viens no maniem favorītiem, bet gan konkrētais piedāvājums. Acīmredzot šis restorāns vairāk darbojās kā tūristu apkalpošanas konveijers, nevis kā nacionālo bagātību popularizētājs," spriež Anna un piemetina, ka viņai sanākot daudz garšīgāks kuskus nekā Marokā baudītais.

Rīts ar augļiem

"Es ceļos diezgan agri – sešos no rīta, jo ir jāmēro krietns gabals līdz darbam (mans ofiss atrodas Torņakalnā, bet dzīvoju pie Gaisa tilta). Tik agri pamatīgas brokastis negribas, apēdu tikai kādu augli – banānu, ābolu vai vīnogas, bet ne citrusaugļus, jo tie ir stipri un tas no rīta nav labi kuņģim. Otrās brokastis ieturu darbā. Ja ir brīvs momentiņš, parasti notiesāju Kellogg"s pārslas ar pienu vai jogurtu," stāsta Anna un atklāj, ka dažkārt viņa brokastojot arī Rīgas dzelzceļa stacijas ēstuvē Kļavas lapa. "Tur es ēdu putras – auzu pārslu, mannas vai rīsu, kas viņiem sanāk garšīgas."

Tā kā darbavietas tuvumā neesot ēstuvju un pusdienlaiks vasarā ilgstot tikai pusstundu, Anna parasti ņemot līdzi kaut ko mājās sagatavotu, ieliekot mikroviļņu krāsnī un uzsildot. "Tie ir vai nu kartupeļi ar sēņu mērci, vai kuskus ar dārzeņiem un vistu, vai rīsi ar dārzeņiem. Man patīk ēst veselīgi."

Viņa ir gatava atklāt kāda sava iecienīta ēdiena – ravioli un dārzeņu zupas – recepti. "Uzvāru buljoniņu, izmantojot garšvielu, kas ietilpst jūras sāls sērijā, tad pievienoju ravioli un dārzeņus – ziedkāpostus, brokoļus un burkānus. Kad zupu ieleju šķīvī, pārkaisu zaļumus."

Anna neaizraujoties ar tādiem ēdieniem, kuru pagatavošana ir laikietilpīga, jo viņai ir daudz jāpagūst – gan pildīt savus darba pienākumus, gan studēt juristos Latvijas Universitātē, gan dziedāt džezu kopā ar savu pavadošo grupu, gan arī piedalīties Dailes teātra izrādē Shoping and fucking, kur viņai uzticēts izpildīt vairākas solodziesmas. "Esmu dziedājusi arī džeza restorānos un korporatīvajos pasākumos. Vienā no restorāniem man iegaršojās tur pasniegtais ēdiens – pasta kopā ar spinātiem un etiķūdenī vārītu olu. Tagad šo ēdienu esmu iekļāvusi arī savā repertuārā."

Vista tomātos un nektarīnu saldais

Ja esot jāizdara izvēle – kaut ko gatavot no gaļas vai zivīm, jaunā sieviete sliecoties uz zivju pusi. "Ļoti labs salikums ir kartupeļu pankūkas ar mazsālītu vai kūpinātu lasi vai plānās pankūkas ar sarkanajiem ikriem un anšoviem (tas, protams, nav mans ikdienas ēdiens). Kad palaimējas un draugi, no kuriem daži ir kaislīgi makšķernieki, atved pašu noķertās karpas, cepu tās. Puiši zivis parasti ir jau izķidājuši, nokasījuši zvīņas un pat tām vēderā ielikuši dilles un iespieduši citronu sulu, tā ka man atliek tikai likt uz pannas."

Kad sakārojoties gaļu, pērkot vistu, jo esot pārliecība, ka cilvēkam uzturā nevajadzētu lietot lielos dzīvniekus. "Viens no maniem iecienītajiem ēdieniem ir vistas fileja tomātu mērcē ar kuskus vai rīsiem. Gaļu sagriežu strēmelītēs, uzbārstu jūras sāli un piparus un apcepu nelielā eļļas daudzumā (izvēlos kvalitatīvu olīveļļu). Tad pievienoju tomātus, kas konservēti savā sulā, un pakarsēju kopā ar vistas filejas strēmelītēm."

Anna itin nemaz neesot saldummīle, tāpēc izjūtot vienaldzību pret kūkām, šokolādi un citiem našķiem. "Es saldumu vietā ēdu augļus. Pavisam vienkāršs zemeņu un nektarīnu saldais. Saspiež vai sablendē zemenes kopā ar nektarīniem, tad klāt lej saldo krējumu un to visu sakuļ. Pēc tam pievieno želatīnu un atstāj pa nakti aukstumā. No rīta saldēdiens ir gatavs!"

***

Annas Ķirses iecienīto ēdienu receptes

Kuskus ar tīģergarnelēm spinātu un saldā krējuma mērcē

Vajag (2 personām): 5 ēd.k. kuskus, 250 ml saldā krējuma, 200 g spinātu, 10 tīģergarneles, sviestu, jūras sāli, baziliku.

Pagatavošana: kuskus uzlej karstu ūdeni un uz kādu laiku atstāj, lai graudiņi uzbriest. Uz pannas sviestā dažas minūtes apcep spinātus un tīģergarneles, kam pārkaisīta jūras sāls. Tad pielej saldo krējumu un uzkarsē. Mērci pārlej uzbriedinātajam kuskus, rotā ar baziliku.

Spinātu, rukolas un ķirštomātu salāti ar Parmas sierun Vajag: spinātus, rukolu, parastās zaļās salātu lapas, ķirštomātus, dzeltenos tomātus,

Parmas sieru, dažādu veidu olīvas, olīveļļu un balzamiko mērci (olīveļļa+balzametiķis).

Pagatavošana: salātu lapas saplūkā, tomātus sagriež, pievieno olīvas, uzrīvē Parmas sieru. Salātus apslaka ar olīveļļu un balzamiko mērci.

Svarīgākais