Žogs – mūsu mājas vizītkarte

© publicitātes foto

Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās saasina cilvēku vēlmi justies pasargātiem, būt drošībā. Latvijā māju un dārzu īpašnieki nereti izvēlas norobežot savu dzīves telpu gan no svešiem skatieniem, gan no iespējas iekļūt šajā privātajā teritorijā.

Variantu, kā to īstenot, ir daudz. Vieni izvēlas audzēt ērkšķainus vilkābeļu vai skujkoku dzīvžogus. Citi dod priekšroku tehniskiem ilgtermiņa risinājumiem, kas neprasa regulāru aprūpi. Otrajā gadījumā tiek domāts par žogu un vārtu ierīkošanu.

Parasti žogi tiek dalīti divās lielās grupās: privātie un industriālie. Jāatzīst, ka Latvijā bieži vien netiek ievēroti žogu izmantošanas nosacījumi un nereti privātmājas ieskauj industriālie žogi, bet ražošanas objektus – privātmājām paredzētie. Šādu izvēli parasti diktē pircēju vēlme palielināt drošību privātmāju iežogojumu gadījumā, bet samazināt izmaksas – industriālo objektu gadījumā. Tomēr jāuzsver, ka žogs pilda ne tikai drošības funkciju. Tas ir būtisks vidi veidojošs ainavu arhitektūras elements.

Kvalitātes rādītāji, kas apliecina sevi ilgtermiņā, ir žoga stingrība un stabilitāte, izturība pret rūsēšanu, krāsas noturība, sieta acu nedeformēšanās. Labs žogs neprasa pastāvīgas uzturēšanas rūpes un izmaksas. Šādas garantijas spēj piedāvāt tikai lielie ražotāji.

Izvēloties žogu savai mājai vai dārzam, būtiski ir vērsties pie kompānijas, kas piedāvā profesionālu konsultāciju par katrai mājai piemērotākajiem nožogojuma variantiem, kā arī pilnu izejmateriālu klāstu žoga izbūvē. Parasti kompānijas nenodrošina pilnu žoga sistēmu, bet tikai pašu žoga materiālu. Tas sarežģī un bieži vien arī neparedzēti sadārdzina ieplānotā nožogojuma uzstādīšanu. Taču ir ražotāji, kas piedāvā pilnībā nokomplektētas žogu sistēmas. Viens no tādiem ir Beļģijā bāzētais uzņēmums Betafence, kas šobrīd kļuvis par pasaulē vadošo nožogojumu sistēmu ražotāju. Katram Betafence žoga veidam ir pilns stiprinājumu un aksesuāru komplekts. Tas būtiski atvieglo žogu uzstādīšanu – to iespējams veikt pašu spēkiem.

Betafence speciālisti privātpersonām savu māju un dārzu iežogošanai rekomendē izvēlēties Pantanet žogus. Tā ir pilnībā nokomplektēta sistēma, kuru veido sametināts, cinkots un ar plastiku pārklāts stieples žogs ruļļos un stiprinājuma stabiņi. Liela priekšrocība ir arī tā, ka nepieciešamības gadījumā Pantanet žogu sistēmu ir ērti kombinēt kopā ar drošiem, modernas tehnoloģijas vienviru vai divviru atveramiem vai bīdāmiem vārtiem, kurus arī piedāvā šī kompānija.

Vērtējot pircēju paradumus attiecībā uz žogu un vārtu izvēli, Betafence norāda, ka žogu iegādājas atbilstoši mērķim, kādam tas ir nepieciešams. Ja tas ir pagaidu variants, protams, izvēlas ekonomiskākos risinājumus, bet ja žogs ir ilgtermiņa, tad svarīga ir gan kvalitāte, gan garantija. Diemžēl jāsecina, ka pirms diviem gadiem pieprasījums pēc kvalitatīviem žogiem bija krietni lielāks, tagad cilvēki mēģina ietaupīt, izvēloties lētākus variantus. Tomēr tas lielākoties neatmaksājas. Jāatceras, ka žogs ir jebkuras ēkas vizītkarte, tāpēc tā ir ilgtermiņa investīcija.

Svarīgākais