Dārzs bez robežām

© Arnis Smirnovs

Jau 22 gadus "Krastiņu" mājās saimnieko Agita un Juris Pižiki. Tikpat ilgi viņi veido arī savu dārzu. Tas ir tāds, kā paši vēlējās. "Dārzs visu pasaka priekšā," pasmaida saimniece.

Krastiņi ir mājas bez robežām: gar dārza malu rāmi plūst Stende, uz dīķa pusi soļo mežs, vien laukmalā aizvēni dāvā varens vilkābeļu dzīvžogs. Agita smejas, ka, dzelkstīgo sargu apgriežot, drīz būs jāgādā bruņutērps, jo vilkābeles kļuvušas nevaldāmas. Krastmalā saimnieks uzcēlis omulīgu pirtiņu, kurā tvanīgi smaržo no Jāņu meijām sietās slotas. Skatienu priecē koši apgleznotie šķīvīši pie pirtiņas ārsienas. "Tā ir viena no daudzajām meitas Mārītes idejām. Lai gan viņa ir daktere, katrs vaļas brīdis pieder skaistumam," saimniece neslēpj. Netālu brīvdabas ēdamistabai pavēni sniedz ozols. Saimniece skaidro: "Šajā vietā mums ir dabīgais segums – ozolu vainags. Esmu sastādījusi efejas, kas nākotnē pāri lapenes sānu stabiem vīsies augšup. Pagalma vidū stāv sols, darināts no bebru gāztiem kokiem." Agita stāsta: "Katru vakaru kā zemūdeņu flotili bebru paps gar dārzu aizpeldina savu ģimenīti. No upes ārā gan viņi raušas pretējā krastā..."

Dots devējam atdodas

Nekas šajā dārzā nav viegli nācis, – lai augi labi justos, ieklāta gandrīz metru dziļa melnzemes kārta. Un puķes protas to novērtēt. Cits stāda saules pielietā vietā, bet klinšrozītes i netaisās pumpurus raisīt. Agita tām atvēlējusi simtgadīga ozola paēnu, un ik vasaru jau ap Jāņiem uzdzirkstī zieds pie zieda! Saimniece lepojas arī ar savu šā brīža mīlestību – viņai esot sācies dienziežu periods. Skaistākās nākušas no Laucienes. Smiltsērkšķi pateicībā par kopšanu bagātīgi ražo. Spēj tik sulu vārīt, kamēr tiek pie pasakainas želejas! Vecās mājas sienai piekļāvusies paliela siltumnīca, kas atvēlēta tomātiem. Agitas ģimene ir tomātu pielūdzēji, to nevar būt par daudz. Kas reiz ēdis saimnieces gatavoto želeju, neaizmirsīs nekad. Tomāti pa ēdienkarti ballējas no jūlija līdz pat decembrim. Ilgdzīvotāja esot šķirne Agate, kas lieliski saglabājas papes kastēs, ja katru kārtu atdala ar avīzēm. Šos tomātus zaļus noņem novembrī.

Sezonas laikā Agita sarūpē burciņu burciņas, diez, kur tās visas tiek glabātas? Izrādās, biezām vīnstīgām noaudzētais paugurs pie mājas patiesībā ir plašs pagrabs. Vērīgāk ieskatoties, var saskatīt ventilācijas snīpi, kas izspraucies no vīnogulāju biežņas. Blakus neskaitāmajām burciņām pagrabā goda vieta ierādīta Jura sarūpētajiem medījumiem. It sevišķi iecienīti esot mežacūku konservi.

Jauno izvēle

Ja saimnieka dzīve paiet mežā ("Viņš man ir meža cilvēks," nosmej Agita), tad nopietnā Rīgas ierēdņa Reiņa aizraušanās ir laivošana. Kāpēc gan nesagādāt arī citiem prieku? Un tā tika realizēta dēla ideja par jūras smailīšu nomu. Šovasar jau daudzi paspējuši baudīt interesanto maršrutu Stende, Irbe un tad arī jūra klāt. Vispieprasītākā esot laiviņa Vāvere Vaira, kas pat sadrūmušam makšķerniekam liekot pasmaidīt.

Svarīgākais