Mārtiņš Sirmais "Māju" vēl nav pabeidzis

© Jānis Saliņš, F64

Atraktīvais pavārs un raidījuma Sirmā ēdienkaratē vadītājs Mārtiņš Sirmais atvēris mīlīgu restorānu – Kalnciema ielā, aiz Melnsila ielas krustojuma pa labi ir īsta, kārtīga ulmaņlaika Māja, ar trim viesistabām, bez guļamistabas, bet ar verandu un omulīgu terasi. Pavisam drīz pagalmā būs arī siltumnīca, grils un upeņu krūmi.

Mājīgumu rada cilvēki

Kad galerijas Istaba mājīgajā Bufetē Mārtiņam Sirmajam sāka kļūt par šauru, viņa draugi – brāļi Kārlis un Mārtiņš Dambergi, kuri Kalnciema ielā atjaunojuši koka namus – piedāvāja ideju uzcelt māju tieši Kalnciema ielā. Lai arī restorāns oficiāli vēl nav atklāts, rīdzinieku vidū tas kļuvis jau ekstrēmi populārs un tur pusdienot gribētāju netrūka pat svelmaini karstā brīvdienā pašā dienā viducī, kad žurnāls Māja devās ciemos uz Mārtiņa Sirmā Māju.

«Līdz septembrim vajadzētu atklāt,» domā slavenais pavārs un atklāj, ka visi remontdarbi vēl gan nav pabeigti. Arī siltumnīca ir saskrūvēta, bet vēl nav atvesta. Taču Māja jau tiek apdzīvota, un Mārtiņš labprāt stāsta, kas jaunajā restorānā viņam rada mājas sajūtu: «Tie, protams, ir cilvēki, mana komanda: Kārlis, mana labā roka virtuvē, kafijas džeks Ingemārs, Solča, kas ir Solvita – viņa ir galvenā par pasūtījumiem, un Uģis, par ko esam riktīgi lepni, jo viņš kādreiz bija mērnieks, tagad ir pavāra palīgs. Viņš skrien kā bite un jau mēneša laikā ir ierubījies virtuves sistēmā. Mēs visi esam kā ģimene. Nezinu, kā ir žurnālistiem, bet, ja tu strādā virtuvē vai restorānā, tu daudzreiz vairāk laika pavadi darbā nekā savās mājās. Un līdz ar to kolēģi kļūst par otro ģimeni. Dažiem pat par pirmo.»

Dzīvo daudz pieticīgāk

«Es dzīvoju daudz pieticīgāk,» atzīst Mārtiņš Sirmais, savu jauno Māju salīdzinot ar savām īstajām mājām Valmieras rajona Dikļu pagastā. Kopā ar ģimeni viņš tur mitinās sava vecvectēva mājā, kurā praktiski viss arī saglabājies kopš tiem laikiem. Pat vecās puķu dobes, kas ir tikai mazliet pieprišinātas. «Mēs tur neko neesam mainījuši, vienīgi jaunu ūdensvadu tagad rokam un par Swedbank naudu uzbliezu sev normālu virtuvi. Pusprofesionālu, bet absolūti radošu. Jo mājās notiek radīšana, bet restorānā – realizācija,» stāsta pavārs, uzreiz gan piebilstot, ka pēdējā mēneša laikā viņš vairāk laika pavada tieši restorānā, veidojot savu komandu un kārtojot māju, visu liekot pa plauktiem. «Kad viss būs kārtībā, varēšu paņemt nedēļu brīvu. Nē, nu nav jau tā, ka es vispār neguļu, bet pašlaik tiešām darba ir daudz, un es šeit esmu katru dienu. Vakar [9. jūlijā] tikai nebiju, jo dēlam bija divu gadu jubileja.»

Mārtiņš stāsta, ka šo svētku sakarā viņš pagatavoja Vestardam rupjmaizes kārtojuma kūku, vien saldais krējums nebija nekam derīgs. «Biju pasūtījis vienai dāmai, pie kuras parasti pērku pienu un saldo krējumu, kurai ir govs, bet viņa pēdējā brīdī atteica, un man nācās to pirkt Dikļu veikalā. Tas bija pilnīgi nederīgs. Bet kaut kā jau satūnēju, un bija normāli.»

Cūkas ved no Ventspils

Tieši šā iemesla dēļ – lai savā restorānā viņš varētu garantēt simtprocentīgu ēdiena kvalitāti – Mārtiņš produktus iegādājas pie paša pārbaudītiem cilvēkiem un firmām. Piemēram, cūkgaļu viņš Mājai ved no Ventspils, no SIA Miesnieks. «Pats biju tai fermā – tur ir riktīgi kruta! Viņiem ir arī kruts logo: džeks ar cirvi un zvaigznītes riņķī... Man patīk!» Mārtiņš sirsnīgi smej. Jā, slavenais pavārs ir ne tikai strādīgs un pret savu klientu ļoti godīgs, bet arī jautrs un mazliet neprātīgs.

Turpinot savu stāstījumu, Mārtiņš atklāj, ka jēra gaļu viņš ņem no Sidraba jēriem, bet liellopu ved no Jēkabpils. Tāpat arī zaļumus iepērk dažādās vietās. Ēdienkartes veidošana joprojām turpinās, un Mārtiņš teic, ka tā tiks regulāri mainīta un uzlabota, piemērojot sezonas aktualitātēm un vietējo ražotāju piedāvājumam.

Taujāts, ko viņš pats vislabprātāk bauda savā Mājā, pavārs jau atkal dauzās: kafiju un cigaretes. Bet garšo viņam svaigas zivis, tāpat viņš neierobežotā daudzumā varētu ēst saldējumu un šokolādi. Starp citu, tikai pie Mārtiņa pašlaik var nobaudīt viņa gatavotu saldējumu no gardajām Latvijas ērkšķogām...

Svarīgākais