Dārza dzimšana

© Arnis Smirnovs

Kad esat veiksmīgi uzkāpuši vienā no deviņiem Talsu pakalniem, skatam paveras gleznainā vecpilsēta, bet tepat, kāpņu aizvēnī, uzmanību saista mazs pasaku namiņš ar dārzu, kurā saimnieko pilsētas galvenā māksliniece Antra Auziņa ar savu mammu Brigitu.

Antras mamma labsirdīgi baras, sak, neizprotot, kāpēc meitai labiekārtots dzīvoklis bija jānomaina pret koka namiņu aizaugušos brikšņos. Un uzreiz piebilst, ka Antrai esot zelta rokas un milzu izdoma. Par to liecinot arī gada laikā paveiktais. Iztīrot džungļus ar vecajiem kokiem, Antra jau gadu kādreizējā bomžu ielejā veido neparastu dārzu.

Māksliniece dārzu iecerējusi kā trīs vienā, lai tajā valdītu krāsu neprāts, smaržu burvība un lai dārzs priecētu skatienu, pakalna virsotnē stāvot. Netiek meklēti aizjūras brīnumi, saimniece galvenokārt izvēlas Latvijas klasiku: pujenes, piparmētras, flokšus, margrietiņas un citas lauku daiļavas. Akcentam der gan citronliānas, gan dekoratīvie kāposti. Mājas mieru sargā dievkociņš.

Krāsas sabirušas arī siltumnīcā, – rudens pusē tur gozēsies gan sārti, gan oranži, gan dzelteni no sēkliņām izaudzēti tomāti.

Dārzā katru dienu valda rosība, tiek stādīts un ravēts. Antra pasmaida: "Ir jau savs labums, ka esam ziemeļu pusē. Te nezāles nesteidzas augt." Saimniecei ir izdomāts, kas taps vēl neapgūtajā dārza daļā. Bet, kamēr tur puķes zied vien iztēlē, acis jau priecē kas neparasts. Domājat, nekam neder veca muca, parūsējis spainis vai salūzusi ķerra? Pēc Antras domām, labākas dobes grūti atrast! Kas teicis, ka ķerra nav labākā mājvieta eglītei? Nogāzē puķu dobes balsta oriģināli tēta Pētera darināti zedeņi. Antra lepojas ar tēva paveikto. Arī mammas palīdzība dārza darbos un mājas solī esot nenovērtējama!

Viens no pirmajiem darbiem bija vecā pagraba atjaunošana. Tagad tajā satupuši gan dažnedažādi dārzeņi, gan paštaisīti konservi. Antra stāsta, ka ģimene nedraudzējoties ar saldumiem, bet esot sāļo ēdienu piekritēji.

Palēnām tiek iekārtota arī vecā koka māja. Viens gals atvēlēts pašu dzīvošanai, otrā top tekstilmākslas salons. Nosaukums tam jau izdomāts: Māja. Un tā nav iedomājama bez sava dārza. Antras dārzs jau ir piedzimis.

Svarīgākais