Ģenerāltīrīšana mājās

Visproblemātiskākā mājokļa vieta parasti ir mīkstās mēbeles. "Dīvānā, gultā, atpūtas krēslos gan uzkrājas putekļi, gan ieperinās putekļu ērcītes.

Lai atbrīvotos no netīrumiem un nevēlamajiem iemītniekiem, mīkstās mēbeles ik pa laikam vajadzētu kārtīgi izsūkt ar putekļu sūcēju un veikt sauso dziļo tīrīšanu. Tiesa, tad būs nepieciešama speciāla tehnika. Ja mīksto mēbeļu apkopi uztic profesionāļiem, dīvāna sausā dziļā tīrīšana var maksāt apmēram 15 latu plus vēl ceļa izdevumi. Ja guļamo tīra pats saviem spēkiem ar drāniņu, kas samitrināta kādā no tīrīšanas līdzekļiem, der zināt, ka putekļu ērcītēm nepatīk lavandas smarža. Veikalos ir nopērkami tīrīšanas līdzekļi ar šo aromātu."

Enerģiju, laiku un pacietību prasa arī paklāju savešana kārtībā. "Daudzi no tiem ir atteikušies, bet kā mājīguma simbols guļamistabās vēl tiek saglabāts," ņemot vērā savu pieredzi, saka speciālists. "Noteikti jāņem vērā, ka dabīgās šķiedras paklājus nedrīkst mitrināt, jo tie var savelties un zaudēt sākotnējo izskatu. Šos paklājus vēlams tīrīt ar speciāliem pulveriem vai mikroskaidām, iepriekš ar traipu izņemšanas līdzekļiem apstrādājot problemātiskākās vietas un ar putekļu sūcēju veicot pirmapstrādi."

Paklāju tīrīšanai paredzētais pulveris vai mikrošķiedras vienmērīgi jāizsijā uz paklāja, lai absorbētu netīrumus, tad ar speciālu iestrādes aparātu, kuram ir rotējošas birstes (privātpersona to var nomāt), pulveri iestrādā dziļāk paklājā. Pagaida kādu brītiņu un pēc tam sausā veidā ar putekļu sūcēju savāc. Ar putekļu sūcēju, izmantojot attiecīgu uzgali, pārbrauc sienām, atbrīvojot tās no zirnekļu tīkliem un putekļiem. Arī grāmatas tīra sausā veidā – ar putekļu sūcēju, izmantojot speciālu birstīti, kas ļauj šo procesu veikt delikāti, nenodarot bojājumus grāmatām.

Logu mirdzumam

Daudzi ģenerāltīrīšanu parasti sāk ar logiem. Pirms ķerties pie stiklu mazgāšanas, jātiek galā ar rāmjiem un palodzēm. Šim nolūkam var izmantot, piemēram, universālo tīrīšanas līdzekli Seal Multi Cleaner, kas paredzēts metāla, plastikāta, krāsotu sienu, flīžu un citu virsmu tīrīšanai. Plastikāta palodzēm derēs Ajax Baking Soda Orange-Lemon, kam nav nepieciešama skalošana un kuram piemīt patīkams aromāts, virsmu tīrīšanas krēms Cif Lac Cream vai kāds cits neitrāls šķidrums.

Savukārt rūšu spodrināšanai lieti noderēs jau labi pazīstamie stiklu tīrīšanas līdzekļi Ajax Antistatic ar smidzinātāju, Clin Antifog ar smidzinātāju vai universāls stiklu tīrītājs ar prettraipu efektu SP20 Drizzle Blue ar smidzinātāju. Šis līdzeklis derēs ne vien logiem, bet arī spoguļu, lamināta, lakotu, keramikas un metāla virsmu tīrīšanai. Ar tā palīdzību iespējams veiksmīgi atbrīvoties no flomāsteru, pildspalvu un tauku atstātām pēdām. Efektīvs un drošs līdzeklis gludajām stikla virsmām un spoguļiem ir arī Flore Glasklar. Tas notīra tauku paliekas, roku atstātos nospiedumus un kukaiņu pēdas, sodrējus un citus netīrumus, rada antistatisku efektu. Flore Glaskar ir spējīgs bioloģiski sadalīties, nav alerģisks un nekairina ādu. Apbruņojieties ar pacietību un logu mazgāšanu nesāciet acumirklī pēc tīrīšanas līdzekļa uzpūšanas stiklam, bet gan ļaujiet putām kādu brītiņu iedarboties uz netīrumiem, lai tie atmaigtu un būtu vieglāk notīrāmi. Tad seko logu pulēšana. Ja logs ir ļoti netīrs, tīrīšanas līdzeklis jāuzpūš vēlreiz, bet jau plānākā kārtiņā.

No zaļajiem, videi draudzīgiem produktiem var ieteikt E.D.L. līdzekli stikla tīrīšanai, kas ražots no augu un minerālu izejvielām, nevis naftas. Ja negribas izmantot sadzīves ķīmijas līdzekļus, var iegādāties mazgājošās salvetes Cello Percenta. To principiālā atšķirība no parastajām drāniņām ir tāda, ka salvetes pilnībā atdod netīrumus ūdenim.

"Var iegādāties arī mikrošķiedru drāniņas, kuru cena ir no trim līdz pieciem latiem atkarībā no tā, cik smalkas šķiedriņas un kam paredzēta. Šīs universālās drāniņas var izmantot stikla, koka un plastmasas virsmu tīrīšanai. Tās kalpo ilgi – var mazgāt simtiem reižu, taču joprojām pildīs savu funkciju. Tas ir pārbaudīts," garantē speciālists.

Jāliek trūkties flīzēm

"Virtuvē parasti visnetīrākā vieta ir cepeškrāsns un tvaika nosūcējs. Lai savestu kārtībā cepeškrāsni, ir daudz efektīvu līdzekļu, piemēram, SIA Pireka piedāvātais Evans. Vispirms cepeškrāsns ir jāuzkarsē līdz noteiktai temperatūrai, kas norādīta instrukcijā, tad jāiestrādā tīrīšanas līdzeklis, jāļauj, lai netīrumi atmiekšķējas, un pēc tam jānomazgā."

Savukārt tvaika nosūcēju nerūsējošā tērauda virsmu spodrināšanai speciālists iesaka vācu koncerna Kiehl profesionālos mazgāšanas līdzekļus, ko izplata SIA Rīgas ķīmija. "Noteikti mājsaimnieces ir pieredzējušas, ka ir grūti tikt galā ar tvaika nosūcēju – mēģina tīrīt, pulēt, bet nevar dabūt spīdumu. Lai to panāktu, tvaika nosūcējs vispirms ir jāattauko, izmantojot kādu no trauku vai virsmu mazgāšanas līdzekļiem, bet pēc tam virsma jāapstrādā ar nerūsējošā tērauda eļļiņu vai pieniņu, piemēram, ar līdzekli Tanet."

Diezgan darbietilpīgs process ir arī virtuves flīžu tīrīšana, ko, pēc speciālista ieteikuma, iespējams veikt ar tiem pašiem līdzekļiem, kas domāti cepeškrāšņu spodrināšanai. Talkā varot ņemt smalki adatainas birstītes. "Ikdienā parasti lietojam maigākus tīrītājus ar zemāku pH līdzekli, taču, ja tīra ģenerāli, tas nozīmē, ka objekts ir aizlaists," secina telpu uzkopšanas pakalpojumu firmas pārstāvis. "Ar flīzēm, kurām ir emaljēta virsma, nav tādu problēmu kā ar porainajām, kurās pastiprināti uzkrājas netīrumi. Tāpēc, ieklājot porainas flīzes, tās uzreiz vajadzētu apstrādāt ar vasku, impregnēt jeb veidot aizsargkārtu, lai neiekļūst netīrumi un ikdienas uzkopšana būtu daudz vieglāka."

***

PADOMI, KAS JĀATCERAS

1. Logu mazgāšanu nesāciet acumirklī pēc tīrīšanas līdzekļa uzpūšanas stiklam, bet gan ļaujiet putām kādu brītiņu iedarboties uz netīrumiem.

2. Mīkstās mēbeles tīra ar drāniņu, kas samitrināta kādā no tīrīšanas līdzekļiem, putekļu ērcītēm nepatīk lavandas smarža.

3. Paklāju tīrīšanai paredzētais pulveris vai mikrošķiedras vienmērīgi jāizsijā uz paklāja, lai absorbētu netīrumus, tad ar speciālu iestrādes aparātu, kuram ir rotējošas birstes, pulveri iestrādā paklājā, izsūc ar putekļu sūcēju.

4. Grāmatas tīra "sausā veidā" – ar putekļu sūcēju, izmantojot speciālu birstīti, kas ļauj šo procesu veikt delikāti.

5. Cepeškrāsns ir jāuzkarsē līdz noteiktai temperatūrai, tad "jāiestrādā" tīrīšanas līdzeklis, jāļauj, lai netīrumi atmiekšķējas, un pēc tam jānomazgā.

6. Flīžu tīrīšanā talkā var ņemt smalki adatainas birstītes, kas neskrāpē virsmu, toties izceļ laukā netīrumus no flīžu porām.

***

Tautas gudrības

Lai logu stikli būtu tīri, nemazgājiet tos no rīta vai dienā. Saules stari, krītot uz slapjā stikla, padara to dūmakainu.

Labāk mazgāt vakarā, bet no rīta vēlreiz noslaucīt.

Ar mitru sūkli dzīvnieku spalvas no dīvāna ir vieglāk noslaucīt nekā savākt ar putekļsūcēju.

Lai spogulis iegūtu īpašu spīdumu, to noskalojiet ar aukstu ūdeni, kam pievienots baltai gultasveļai domāts balinātājs – bāli zilganās nokrāsas iegūšanai.

Lai uz spoguļa nesēstos mušas, to noberziet ar sīpola pusīti, pēc tam noslaukiet ar sausu lupatiņu.

Kristāliskā soda ir labs un lēts kanalizācijas cauruļu tīrīšanas līdzeklis. Var arī spodrināt sudraba priekšmetus.

Izmantojot rupjo vārāmo sāli, iespējams iznīcināt nepatīkamas smakas. Ieber ēdamkaroti sāls 600 ml ūdens un ielej kanalizācijā.

Svarīgākais