Pirms ķerties pie darba, jārēķinās, ka pastāv niecīga iespēja, ka sēklas vispār neuzdīgs, jo tas atkarīgs no substrāta ražotāja godaprāta. Drošāk pirkt speciāli tomātiem domāto augsni.
Pirms ķerties pie darba, jārēķinās, ka pastāv niecīga iespēja, ka sēklas vispār neuzdīgs, jo tas atkarīgs no substrāta ražotāja godaprāta. Drošāk pirkt speciāli tomātiem domāto augsni.
Sējot augsnei jābūt tik mitrai, ka, rokās paņemtai, no tās var izspiest ūdeni. Sēt var kaut vai tīrā puslitra jogurta trauciņā, kam apakšā izdurti daži caurumiņi liekā ūdens notecei. Augsni pilda ne augstāk kā 1,5–2 cm līdz trauka augšmalai. Sēkliņas pārkaisa ar irdenu (lai tās varētu elpot) augsni 4–5 mm plānā slānī. Tad trauciņu pārklāj ar plēvi, kurā izdurti caurumiņi gaisa cirkulācijai. Lai plēve nenokristu, to apņem ar gumiju – tā, kā vecmāmiņas darīja ar ievārījuma burciņām. Lai sēkliņu rosinātu atmosties, tai vajadzīgs vismaz +25–27 grādu siltums. Ja sējumu uzreiz liks uz palodzes, vēsums no loga sēklām neļaus uzdīgt. Nedēļu līdz deviņas dienas (bet ne ilgāk kā 14) nelaista, bet pacietīgi gaida, kad parādīsies dīgsta cilpiņa, kas ātri vien raisīs dīgļlapas – apmēram trīs nedēļas pēc sēšanas.
Laiks piķēšanai
Kad dīgļlapas parādījušās, asniņu aiz tām izceļ no zemes (neņemiet aiz trauslā kātiņa, jo tas klāts ar aizsargmatiņiem, no kuriem vēlāk izveidosies sakņu sistēma). Sākotnēji stādam ir viena pagara sakne, ko piķējot droši var īsināt. Jaunajā traukā tomātiņu iegremdē līdz dīgļlapām. Mēreni salaista. Nav jāpiebaro, bet jāļauj augam pašam no augsnes paņemt visu vajadzīgo. Tagad jau sprīdīti var nosēdināt pastāvīgajā mājvietā uz tam atvēlētās palodzes. Jo vairāk saules augs saņems, jo labāk. Jāatceras, ka tomāta mazulis ir dzīvs, tāpēc tam vajadzīgs arī svaigs gaiss (logam noteikti jābūt vēdināmam!). Pēc piķēšanas tomātam divas nedēļas ļauj mierīgi augt, bet trešajā pamēslo ar dārzeņu stādiem domāto mēslojumu. Jāatceras – kas par daudz, tas par skādi! Labāk, lai tomātiņam kaut kā nedaudz pietrūkst, nekā ir par daudz. Trīs četras nedēļas turpina mēslot reizi nedēļā.
Ziedu laiks
Kad kopš sēšanas pagājis pusotrs mēnesis, stādam atvēl lielāku trauku. Šoreiz dīgļlapas noņem un stādu augsnē iedziļina līdz pirmajām pastāvīgajām lapiņām. Tomātu divas nedēļas uzsēdina uz diētas, tad reizi nedēļā atsāk piebarot, lai augs var saņemties spēkā ziedēšanai. Ja viss darīts pareizi, otrā mēneša beigās pēc sēšanas parādās ziedi. Nu atliek ik pa brīdim podiņu pacelt un pārbaudīt, vai no tā labākas dzīves meklējumos jau nerēgojas saknītes. Tad laiks jaunam podam. Pieaugušam tomātam vajadzētu atvēlēt 4–5 litrus augsnes – tas ir apmēram puse spaiņa.
Sīkums, bet...
Istabas tomātus var audzēt arī uz balkona puķu kastēs; vēlama rīta saule. Ja sēs marta sākumā, ap Jāņiem ienāksies pirmie apalīši, katrs 20–30 gramu smags. Diemžēl aizstiklotā lodžijā bez vēdināšanas ražas nebūs.
Tomātu šķirne "Akrobāts Toms" nekad istabā neražos, vienīgi ārā – vai nu piekaramā podā, vai uz stabila paaugstinājuma, kas ļaus zariem tiekties pretī zemei. Toms ir gaismas bērns, tam istabā par tumšu. No mājas izliekams, kad temperatūra naktī nav zemāka par +10 grādiem. Ja vēlaties no viena trauka iegūt bagātāku ražu, stādiet divus tomātbērnus kopā. Ar astoņiem litriem augsnes pietiks abiem. Saulainās vasarās Toms jādzirda vienu vai pat divas reizes dienā. Ja saknes alkst ūdeni, lapām tas skādē – lietus laikā akrobāts labprāt paslēptos zem lietussarga.
***
Eksperta viedoklis
Elga BRAŽŪNE, Bražūnu ģimenes dārzniecība:
– Iesaku Latvijā audzēt arī SIA "Neslinko" pēdējos divos gados pārbaudītās jaunās tomātu šķirnes:
*"DELTA" – augļi sarkani, dažāda lieluma, garša laba;
* "SIMPĀTIJA" – viegli rozīgi, vidēji lieli, ar maigu aromātu;
* "SLIŅĶA SAPNIS" – augļi sarkani, apaļi, nedaudz ieplakani;
* "NEGAIDĪTĀ" – gaiši dzelteni, lieli, gludi tomāti ar atsvaidzinošu aromātu;
* "KARĀTS" – augļi palieli, sarkani, cieti, var ilgi uzglabāt;
"ZELTA KENIGSBERGA" – augļi oranži, lieli un smagi, garšīgi;
"SAVVAĻAS ROZE" – lieli, rožaini, ļoti garšīgi tomāti;
"ADAMS" – sarkani, apaļi un stingri, ilgi nepārgatavojas;
"SIBĪRIJAS KARALIS" – koši dzelteni, miltaini, ar maigu aromātu;
"DZINTARA KUBS" – oranži, miltaini, vidēji lieli, nedaudz kantaini;
"SĀLĀMĀ DELIKATESE" – sarkani, kā palielas plūmes, der ēšanai un konservēšanai;
"KRIEVU DVĒSELE" – sarkani, lieli un gaļīgi, nedaudz plakani;
"DZINTARIŅŠ" – koši dzeltenas, ovālas odziņas, atsvaidzinoši saldas;
"ROZĀ RAFAELO" – apaļi, 110–400 g smagi augļi, viegli saldi;
"SALAUZTĀ SIRDS" – augļi lauztas sirds formā; ziedēšanas laikā jāpurina;
"SVARI" – koši dzelteni augļi; pirmie līdz 300 g, vēlākie – 150 g smagi;
"VĒRSIS – sarkani, miltaini, līdz 600 g smagi;
"SKORPIONS" – lieli, smagi (līdz pat 700 g), sarkani tomāti ar avenīgu nokrāsu, gaļīgi;
"VĒZIS" – augļi kā muciņas, līdz vidēji lieli, sārti rozā, miltaini;
"BARMALEJS" – līdz 400 g smagi, ar maigu aromātu, sagriezti nesulo;
"KLOSTERA AZAIDS" – ražo vidēji agri, augļi lieli, oranži;
"SEVRJUGA" – augļi lieli, ar aveņu nokrāsu, sagriezti nesulo;
"KLONDAIKA" – augļi gaiši dzelteni, gludi, līdz 340 g smagi;
"TĒTUKS" – lieli, tumši rozā, izteikti miltaini augļi, līdz 350 g.
* Var audzēt podosmagi;