Universālie kareivji - salāti

Frisee © nra.lv

Zaļi un sarkani, gludi un skruļļaini, te rūgti, te saldi, te mutē sinepju garša... Protams, tie ir salāti! Maldās tie, kas uzskata, - zāle vien ir. Kāpēc katru pavasari savos mazdārziņos cenšamies kaut dobīti atvēlēt gadsimtiem senajam vispopulārākajam dārzenim pasaulē?

Vasaras ēdienkarte nav iedomājama bez kārtīgas salātu bļodas. Pat savārdzis cilvēks reti kad atsakās no tiem. Pareizi vien dara: grūti aptvert, cik daudz laba mums sniedz šis lapainais dārzenis. Tas ārstē gan diabētu, gan aptaukošanos, nomierina satrauktu prātu un nostiprina asinsvadus, pazemina asinsspiedienu un ļauj iegūt kafijai līdzīgu dzērienu... Nedzeriet urīndzenošas tabletes, vienkārši baudiet salātu burvību. Sūdzaties par sliktu žultspūšļa darbību? Arī līdzēs dakteris Salāts. Viņam netrūkst nedz vitamīnu, nedz joda jūsu vairogdziedzerim.

Tāla ceļa gājējs

Prātus mulsina salātu daudzveidība: tie atšķiras gan ar lapu izskatu, gan ķīmisko sastāvu, gan aromātu un garšu. Savu uzvaras gājienu tie sākuši siltajās Vidusjūras zemēs, un tagad nav tādas valsts, kurā nebūtu iegādājama šī dabas dotā aptieciņa. Ja veselības uzlabošanai vēlaties dzert salātu sulu, speciālisti iesaka to spiest no tumšāk zaļajām lapām, jo tās satur vairāk hlorofila, kas prot mūs pasargāt pat no onkoloģiskajām slimībām. Elegantie kressalāti ir ne vien pikanti, bet arī lieliski tīra ādu, atbrīvojot to no izsitumiem un pinnēm.

Latvijā salāti tiek audzēti jau vairākus gadsimtus. Ilgus gadus pie mums bija pazīstami dažādi lapu salāti un mīkstie galviņsalāti. Kārumnieki priekšroku vēl joprojām dod pirmajiem (piemēram, ´Frisee´, ´Lollo Rosso´,´Oakleaf´ u. c. šķirnēm).

Kaimiņu būšana

No sēklām audzētie salāti vasarā vieglāk pacieš slāpes. Sēklas ir izturīgas, tām neskādē pat īslaicīgs -5 grādu sals. Ja vēlaties pagarināt salātu sezonu, sējiet tos ir pa 15 līdz 20 dienām.

Par salātiem kaimiņos visvairāk priecājas varenā kāpostu saime, redīsi un rutki, savukārt salāti sābros labprāt izvēlētos sīpollokus. Ja būtu iespējams, lapainais dārzenis dobē izvairītos no burkānu un galda biešu zaļajiem lapu ērkuļiem. Salātu sēklas dīgst +14 līdz +16 grādu temperatūrā, tāpēc būtu neprāts tās mājās nomest uz krāsnsaugšas.

Katram savs

Salātu sēklas var iegādāties pastā un tirgū, specializētā un jebkurā lielveikalā, pasūtīt internetā vai paņemt no kaimiņienes. Visprātīgāk tomēr sēklas iegādāties dārzkopības veikalos, jo kurš gan labāk var zināt, ko pircēji iecienījuši. Veikala Diždārzs vadītājas vietniece Linda Atara stāsta, ka šogad visvairāk pērkot lapu salātus ´Krauser gelber´ vai ´Bionda a foglia di quercia´ šķirnes. Liels pieprasījums esot arī pēc ļoti modīgajiem rukolas salātiem, kressalātiem un spinātiem.

No galviņsalātiem veikalā Diždārzs vairāk iecienīti ledus salāti, piemēram, šķirnes ´Sioux´ (sarkani) un ´Laibacher Eis´. Šogad iecienīti esot arī sarkanie ozollapu salāti ´Red Salad Bowl´.

Pircējus atrodot arī viegli rūgtenie cigoriņu salāti ´Rossa di Treviso precoce´, radičio ´Palla rossa´ salāti, kam ir kraukšķīgas vīnsarkanas galviņas ar viegli rūgtenu garšu un ātraudzīgie rapunceļi jeb salātu baldriņi ´Hollandischer breitblattriger´.

Savukārt K-rauta veikalu tīkla Mārketinga komunikāciju nodaļas vadītāja Ieva Zlaugotne informē, ka K-rauta veikalos var iegādāties dārzeņu, puķu un garšaugu sēklas no Latvijas, Polijas, Spānijas, Lietuvas un citām valstīm. Šobrīd vispirktākās salātu sēklas esot ledussalāti ´Iceberg-2´ un lapu salāti ´Grand rapids´. Pircēji iecienījuši arī galviņsalātus ´All the year round´ un cigoriņsalātus ´Palla rossa´. Paciņas cena atkarīga no sēklu svara iesaiņojumā.

Ekspertes viedoklis

Lolita PRESNIKOVA, SIA „Ir”:

- Personīgam patēriņam mazdārziņos visvairāk tiek audzēti lapu salāti. Ir vēlēšanās audzēt arī ledus jeb kraukšķīgos salātus, jo tie ir ļoti garšīgi, bet tikai retos gadījumos tas izdodas sekmīgi. Vairāk ēdienu dekorēšanai audzē ´Lollo Bionda´ vai ´Lollo Rossa´ ļoti kruzuļotos salātus, ēšanai - ´Grand Rapids´ tipa šķirnes, jo tām ir maigākas lapas. Vieglāk audzējamas ir šķirnes ´Rīga´ vai ´Grand Rapids´. Tomēr minimālas prasības jāievēro jebkurā gadījumā - augsnei jābūt ar neitrālu reakciju, jānodrošina regulāra laistīšana. Salāti nemīl karstumu, tāpēc arī vasaras periodā mazdārziņā, kurp varat aizbraukt vien nedēļas nogalēs, labāk tos nepūlēties audzēt.

Katru gadu profesionāliem audzētājiem tiek piedāvāts pa kādai jaunai šķirnei, - tiek uzlabota izturība pret neīsto miltrasu, laputīm un sakņu utīm. Sarkanlapu šķirnēm tiek uzlabota krāsas intensitāte, lai arī sliktos gaismas apstākļos (siltumnīcās) tie būtu koši.

Latvijā aukstā un dziļā ziema var nedaudz aizkavēt sējas un stādīšanas laiku uz lauka. Siltumnīcā, ja vien tā izturējusi biezo sniega segu, salātus, redīsus un spinātus varēs sēt kā parasti - martā.

Svarīgākais