Medus istabā piedāvā veselīgāko saldumu

Apmēram pusgadu Vecrīgā ir atvērts veikals "Medus istaba", kas pircējiem piedāvā apmēram 12 dažādu veidu medu, bišu maizi, medus delikateses – ar dažādiem riekstiem un dzērvenēm, ziedputekšņus, propolisu, bišu vaska sveces, dāvanas medus cienītājiem, kā arī citus veselīgus produktus un dažādu amatnieku darinājumus.

Medus istabas īpašnieks ir pieredzējis dravnieks Jānis Sulutaurs, kura saimniecībā ražotā bišu produkcija plaši pazīstama ar Daugmales Jāņa vārdu. J. Sulutaurs apstiprina, ka ziemā medus ir neatņemama sastāvdaļa cilvēka ikdienā un tam noteikti jābūt katras ģimenes virtuvē. Aukstajā gadalaikā jūtams arī lielāks pieprasījums pēc šā saldā un veselīgā produkta. Medus istabā pircējiem piedāvā ne vien nogaršot dažādu medu, lai izvēlētos sev tīkamāko, bet ir arī silts medus dzēriens, kas gatavots no bišu maizes, medus un ūdens. "Tas aukstā laikā palīdz sasildīties un dod enerģiju visai dienai," apgalvo dravnieks, kurš iesaka ar šādu dzērienu vai vismaz ar karoti medus sākt ik rītu. Dravnieks uzsver, ka medum raksturīga unikāla īpašība – nonākot cilvēka organismā, tas ātri uzsūcas asinīs. "Dažkārt cilvēki domā, ka dažādu ziedu medus ir labākais, taču bieži vien nav zināms, kādās dravās tas ir ievākts. Savukārt konkrētu ziedu medus nav tikai veselīgs produkts, bet kļūst arī dziedniecisks, jo cilvēks var izvēlēties savam organismam vispiemērotāko," stāsta J. Sulutaurs. Viņš apgalvo, ka medum, kas ražots no vienas augu sugas ziediem, piemīt laba īpašība – tas iedarbojas uz konkrētu orgānu vai sistēmu cilvēka ķermenī. Tāpēc J. Sulutaurs savā dravā cenšas ievākt monofloru medu – tāds tiek ražots no vienas augu sugas ziediem, piemēram, griķiem, viršiem vai liepām. J. Sulutaurs skaidro, ka ļoti vērtīgs ir pavasara ziedu medus, kas ir aktīvāks un bagātāks ar dažādām veselīgām vielām nekā citi medus veidi. Atsevišķi Latvijā var ievākt arī āboliņa ziedu un rapša medu. Ir bijuši gadi, kad J. Sulutauram izdodas ievākt pūpolmedu, dažkārt ir ražīgs laiks, lai iegūtu daudz āboliņa ziedu medus. Pērn dominējošais bija viršu medus, bet kopumā biteniekiem tas nebija veiksmīgs gads. "Man pamatdrava atrodas Daugmalē, bet pārējās izvietotas pa visu Latviju, kur bites var ievākt interesantu un vērtīgu nektāru. Daugmalē lielākoties aveņu ziedēšanas laikā var iegūt meža medu, kam arī piemīt augstvērtīgas īpašības," uzsver J. Sulutaurs. Daudzveidīgajā bišu produktu klāstā Medus istabā interesenti var ieraudzīt un nobaudīt arī latvāņu medu. "Lai ievāktu šā auga medu, ir vajadzīgi īpaši apstākļi, tāpēc ne katru gadu to iespējams iegūt. Latvāņu medus ir bagāts ar fruktozi, ar īpatnēju garšu, un tam nav nekāda sakara ar indīgumu," smaida pieredzējušais dravnieks. J. Sulutaurs teic, ka veikala apmeklētāju vēlmes medus izvēlē ir dažādas. Tūristi brīnās, cik medum var būt daudzveidīga garša. Jo medus ir tumšāks, jo tas ir bagātāks ar minerālvielām un mikroelementiem, jo gaišāks – jo mazāk piesātināts, taču tam ir lielāka enerģētiskā vērtība. "Ļoti labs indikators ir bērni. Vecāki domā, ka bērnam jāizvēlas maigāks medus, bet viņš pagaršo, un organisms saka priekšā, ka vajadzīgs pavisam kas cits," ievērojis veikala īpašnieks. Medus istaba iekārtota vēsturiskā ēkā, kur dažas arhitektūras detaļas saglabātas sākotnējā izskatā, tāpēc tas piešķir senatnīguma noskaņu un rada īpašu mājīgumu. Veikala apmeklētājiem tiek piedāvātas speciālas pircēju kartes. Reklāmraksts tapis sadarbībā ar veikalu "Medus istaba".