Gleznot dabu

© Arnis Smirnovs

Kailo zaru ērkuļi ziemīgajās debesīs un snauduļojošie mūžzaļie augi dārzos pacietīgi gaida pavasari.

Tomēr Ināras Šteinbergas dārzā no miegainības ne miņas, – uz baltā sniega omulīgi gozējas neparastu formu skujeņi.

15 gadus Šteinbergu dārzs neko daudz neatšķīrās no kaimiņu dārziem Lielciecerē, tikpat pareizs un sakopts. Kā Inārai radās doma ķerties pie šķērēm, lai visparastākie skujeņi iegūtu visneparastākās formas? Izrādās, pateicoties kaķiem, kas tūjai "Smaragd" bija apskādējuši apakšējos zarus. Neglītie, brūnie plankumi ar katru dienu kļuvuši aizvien lielāki, bojājot kociņa izskatu. Ināra atceras: "Biju dzirdējusi, ka tūjas no tādas aplaistīšanas var aiziet bojā, tādēļ ar dārza šķērēm cītīgi nogriezu visus brūnos zariņus. Kad darbs bija galā, izskatījās tīri labi, tomēr griezums veidojās slīpi. Tas radīja interesi šo slīpumu turpināt apkārt kokam. Kad nonācu sākuma punktā, bija izveidojies pirmais riņķis. Tagad manai tūjai ir jau seši riņķi."

Saimniece bija iemēģinājusi roku, veidojot sarkanās Kaukāza plūmes, – viena pārvērtās par ideālu bumbu uz kāta, otra – par lidojošo šķīvīti ar divām antenām. Pie skujeņiem ķerties Ināra sadūšojusies pirms gadiem sešiem, pirms tam vien žurnālos acis mielojot ar profesionāļu prasmīgi apcirptiem bukšiem un tūjām. Ināra stāsta: "Tagad manā dārzā ir augi ar dažādi izveidotām formām, gan taureņi, gan putns, pašiem sava karaliene un daudz kas cits. Skujeņi aug samērā lēni, tāpēc uzreiz izvēlos, kādu formu gribu tam izveidot, jo labot reti kad iespējams." Viens no interesantākajiem tēliem dārzā ir bijušais zaļais sniegavīrs – paciprese. Kad, vidējam posmam augot, zari kļuva smagāki un apakšējais posms saplaka, Ināra nolēma defektu pārtaisīt par efektu. Tagad atliek vienīgi izdomāt neparastajai skaistulei vārdu.

Ināra teic: "Katru jaunveidojamo formu sākumā griežu ar dārza šķērēm, vēlāk, to nogludinot vai vasarā apgriežot nevajadzīgos dzinumus, lietoju elektriskās šķēres. Veidot dažādas formas un tēlus ir ļoti aizraujoši, tas ir kā gleznot dabā. Tā kā ļoti mīlu un rakstu daudz pasaku, savā dārzā pēc gadiem vēlos ieiet kā pasaku valstībā."

***

Ekspertes viedoklis

Ināra ŠTEINBERGA, dārza saimniece:

– Kas no kura sanāks, skujeņi parāda paši, vajag tikai vērīgāk ieskatīties, tad vēl drusku fantāzijas, asas šķēres – un aiziet! Parasti griežu pavasarī, kad pēc sniega nokušanas zari atkal ir ieņēmuši pareizo stāvokli. Ja ir lietaina vasara un dzinumi strauji auguši, formas pielaboju pēc Jāņiem, kad augšana kļūst lēnāka.

Svarīgākais