Produkti, kas draudzīgi gan videi, gan maciņam

Vai domājat, ka apstākļos, kad daudziem nākas taupīt, zaļi domājošie un veselīgi dzīvojošie cilvēki gatavi atkāpties no saviem principiem? Biotēku darbinieki pārliecinājušies, ka tā nav.

Kad maciņš kļūst plānāks, ļaudis iepērkas apdomīgāk un, protams, meklē iespēju nopirkt bioproduktus lētāk un izdevīgāk.

***

LĒTĀKI, bet ne sliktāki. Tiem, kas vēlas ietaupīt uz biokosmētikas rēķina, der pievērst uzmanību Vācijas zīmolam Sante. Šī produkcija ir tikpat laba kā dārgā, tikai ražošanā izmantotas vienkāršākas tehnoloģijas, vienkāršāki augi, kosmētikai ir vienkāršāks sastāvs, bet tā smaržo tikpat labi un iedarbojas efektīvi. Sante šampūnus var nopirkt par 2,60 – 3,20 latiem, tie domāti dažādiem matu tipiem, dažādām vajadzībām?– spīdumam, kuplumam u. c. Īpašu spīdumu matiem piešķir Sante kondicionētājs, kas nopērkams par 4?latiem, pircēji to ļoti iecienījuši. Šā zīmola zobu pastas maksā 2,30 – 2,60 latus, viena no tām ir ar mirres ekstraktu, īpaši ieteicama cilvēkiem, kuri lieto homeopātiskus līdzekļus, jo tā nesatur mentolu. Savukārt Sante sejas krēmi īpaši ieteicami tiem, kuri nemīl veselām līnijām lietot kosmētiku, bet tikai krēmu – viņiem piemērots būs smiltsērkšķu un papaijas krēms, kuram ir arī ļoti pievilcīga cena – 3,99 lati. Tas ir viegls, smaržīgs un der arī ļoti, ļoti jutīgai ādai. Sante ir arī kvalitatīvas dušas želejas. Dušas želeja un ķermeņa losjons ar tādu pašu aromātu, kas piemērots gan sievietēm, gan vīriešiem, attiecīgi maksā 3,00 un 3,30 latus. Pircēji atzinīgi vērtē arī dezodorantus bez smaržas. Jau pazīstami ir dabīiskie dezodoranti ar alumīnija alauna (inerts kristāliskais iezis) kristālu, kuri neitralizē sviedru aromātu, bet neaizkavē sviedru izdalīšanos, kā tam ir jābūt dabiski. Pieejami arī dezodoranti ar rullīti vai ar izsmidzinātāju.

BĒRNU PĀRTIKA. Vecākiem pazīstams ražotājs ir Holle. Cena praktiski neatšķiras no tiem bērnu uztura produktiem, kas nopērkami lielveikalos. Vislabāk savam mazulim izvēlēties putras, kurās nav cukura, turklāt sortimentā var atrast arī bezglutēna putras un putras bez piena – tātad arī mazuļiem ar īpašām prasībām ir iespēja lietot dabisku bioloģisku pārtiku. Putru klāsts ir plašs – sākot ar plēkšņu kviešu pārslām, rīsiem, prosu, auzu pārslām. Ziemā, kad mazāk pieejami vitamīni un grūtāk atrast labas kvalitātes augļus un dārzeņus, bērna ēdināšanai ieteicami biezenīši ar dažādu garšu – no persikiem, banāniem, āboliem, bumbieriem un citiem augļiem. Nopērkami arī mazuļu uzturam piemēroti cepumi un sausiņi. Biezeņu cena ir 1,10 lati, bet putras maksā 2,30 latus.

DABISKĀ KOSMĒTIKA MAZUĻIEM. Zīmola Urtekram jaunums ir bērnu kosmētikas līnija, ko pircēji jau iecienījuši. Šampūni un vannas putas maksā, sākot no 3,90 latiem; nedaudz dārgāks ir cinka krēms, ķermeņa eļļas un losjoni. Šie līdzekļi speciāli paredzēti mazuļiem jau no pašas dzimšanas, tie ir bez smaržas, lai bērnam neizraisītu nekādu alerģiju.

ORANGE CLEANER. Universālais tīrītājs ar apelsīnu eļļu ir ļoti koncentrēts. Eksperti to īpaši iesaka cilvēkiem, kuri šobrīd taupa līdzekļus, taču grib dzīvot dabiski, iztiekot bez "ķīmijas". Ar to var mazgāt traukus, pievienot ūdenim, ko izmanto stiklu mazgāšanai, neatšķaidītā veidā var tīrīt piedegušas, netīras virsmas, kā arī izmantot drēbju mazgāšanai ar rokām. Cena 3,40 lati, labi puto, ir koncentrēts, tāpēc, ievērojot pareizu dozēšanu, ar vienu pudelīti pietiek ilgam laikam.

***

Ekspertes viedoklis

Eva INTENBERGA, Biotēku izpilddirektore:

– Tie, kas jau izvēlējušies zaļo dzīvesveidu, ir pieraduši pie bioproduktiem un vairs ne psiholoģiski, ne fiziski nespēj lietot parastos veikalos nopērkamo produkciju. Viņi varbūt vairs neizvēlas tik dārgus izstrādājumus un šo to iegādājas mazāk. Piemēram, sievietes, kuras agrāk pirka toniku, pieniņu un sejas krēmu, tagad atļaujas tikai sejas krēmu, bet paliek uzticīgas dabiskai produkcijai. Arī mēs cenšamies sarūpēt to, kas ir pa kabatai, katru mēnesi piedāvājam jaunas atlaides, piemēram, februārī Biotēkās būs 20% atlaide visai Logona dekoratīvai kosmētikai, ar 50% atlaidi būs nopērkamas Florame aromaterapeitiskās sveces, kas parasti maksā 4,45 latus. Bavicchi GEO diedzējamām sēkliņām un diedzējamam traukam būs 10% atlaide, bet par iepazīšanās cenu – 8,40 latiem – būs nopērkams pirmais organiskais Gruzijas BIO vīns Saperavi. Vēl viena iespēja iepirkties lētāk būs Biotēkas outlet veikalā Slokas ielā 12. Tajā pārdosim preces, kuras ieteicams izlietot tuvāko 3 mēnešu laikā. Piedāvājumā būs gan pārtika, gan kosmētika ar atlaidēm līdz pat 60%. Savukārt ar mūsu eveikala starpniecību Biotēkas preces var iegādāties jebkurā Latvijas vietā dzīvojošie. Cenas un sortiments ir tāds pats kā visos mūsu veikalos, ir spēkā arī attiecīgā mēneša atlaides. Par piegādi jāmaksā trīs lati, bet, ja pirkuma vērtība pārsniedz 40 latus, piegāde ir par brīvu. Pērkot veļas pulveri vai trauku mazgāšanas līdzekli, ekonomiski izdevīgāki ir lielie iesaiņojumi.

Svarīgākais