Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Ko sēsim, to pļausim

Dārza darbu mīļotāji var uzelpot – sniegs ir nokusis, saulīte dāsni aplaimo ar gaismu, un var ķerties pie darba. Rūpīgam dārzniekam nevajadzētu aizmirst par dārza mēslošanu, jo, kā zināms, ko sēsim pavasarī, to pļausim rudenī, – tāpēc tagad ir īstais laiks, lai bagātinātu augsni ar tai nepieciešamajām barības vielām.

Tiem, kuri jau martā un februārī paspējuši likt lietā sēklu krājumus, nu pienācis laiks piķēt sadīgušos dēstus. Aprīlis būs īstais laiks, lai sētu burkānus, redīsus, kāļus, bietes un citus sakņaugus. Apkurināmā siltumnīcā var sēt vasaras puķes – samtenes, asteres, lauvmutītes, arī zirņus, brokoļus un citus dārzeņus.

Pēc ziemas jāiziet augļu dārzā un jānovērtē jau esošo koku un krūmu stāvoklis. Potē ābeles un bumbieres, stāda augļu kokus un krūmus. No vecajiem un sausajiem dzinumiem atbrīvo avenes un citus ogulājus. Ja laiks ir sauss, aprūpē zemeņu vagas – savāc bojātās lapas, mulčē un bagātina augsni ar komplekso minerālmēslojumu. Jāatceras, ka saulainajās pavasara dienās augsne pastiprināti žūst, tāpēc tā regulāri jānodrošina ar mitrumu.

Apseko ziemciešu dobes, kuras, ja nepieciešams, atbrīvo no sausajām lapām un citām augu atliekām, lai augi agrāk uzziedētu. Ja ilgstoši bijis silts laiks, var izsaiņot apsegtos augus, apgriezt un veidot kokaugu vainagus. Mēslo puķes un apgādā ar papildmēslojumu telpaugus. Dārzeņu, dekoratīvo kultūru mēslošanai, augļu koku, dārza puķu, siltumnīcu augu un zāliena mēslošanai pašlaik ieteicams izmantot universālo mēslojumu, kas nesatur hloru un ko var lietot gan pavasarī, gan vasarā.

Bez ievērības nedrīkst atstāt arī zālienu. Ja to nav pagūts izdarīt jau martā, tagad ir īstais laiks nogrābt sauso zāli un sūnas. Vēl labāk rast iespēju zālienu apstrādāt pamatīgāk – aerēt, vertikulēt, piesēt un nomēslot ar komplekso minerālmēslojumu ar palielinātu slāpekļa daudzumu. Ja zālienā ieviesusies sūna, talkā jāņem speciāls mēslojums pret sūnām zālienā.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Baltic Agro