Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Tērauda jumts – viegls un pievilcīgs

© Publicitātes

Tas, kādu jumta segumu saimnieks izvēlas, būvējot māju, ir viens no noteicošajiem faktoriem, no kā atkarīga nama kvalitāte un ilglaicība, tāpēc uz to nevajadzētu taupīt. Daudz priekšrocību ir tērauda jumta profiliem – universālam materiālam, kas piemērots dažādiem objektiem gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā.

«Tērauds ir fantastiski viegls segums, salīdzinot ar padomju laika topa materiālu šīferi, kura svars uz kvadrātmetru ir no 10 kilogramiem uz augšu. Betona dakstiņi ir vēl smagāki – tie pārsniedz pat 40 kilogramu uz kvadrātmetru,» uzsver zviedru kompānijas BORGA izplatītājs Latvijā, SIA PKRB valdes priekšsēdētājs Andris Otmans. Viņš skaidro, ka «ēka – tā ir spēku spēle». Ja māja nav bijusi plānota smagam jumta segumam, tad, uzliekot tādu, parādās nopietnas problēmas: ēka sāk nevienmērīgi sēsties, sienās parādās plaisas. Atkāpi svara ziņā uz leju var pieļaut, bet uz augšu – tikai konsultējoties ar projektētājiem. 

Tērauda priekšrocības

Katrai ēkai ir konkrēta nestspēja, kas ar gadiem sarūk. Daudzi, renovējot senas mājas, vēlas izbūvēt bēniņus, lai tie būtu piemēroti dzīvošanai. Ja ir šādi plāni, ēka jāatvieglo – tas izdarāms, izmantojot tērauda jumta segumu. Līdzās vieglumam kā svarīgu tērauda priekšrocību A. Otmans min seguma ilgo kalpošanas laiku. «Kvalitatīvs un pareizi uzklāts segums kalpo ilgi, līdz ar to cenu, kas samaksāta par materiālu un tā uzklāšanu, atstrādājot ar uzviju,» saka speciālists. Vēl viens svarīgs faktors, kas liecina par labu tērauda jumta segumam, ir tas, ka gludajai virsmai nepieķeras gruži un lapas, un, ja jumts uzklāts pareizi, lietus laikā ūdens visu no virsmas noskalo nost.

Tērauda segums arī ir viens no pēdējiem, kas apaug ar sūnu vai citiem dzīvās dabas elementiem. Ja māja atrodas meža ielokā, šis apstāklis noteikti jāņem vērā. Pateicoties materiāla nelielajam svaram, nav nepieciešams pamatīgs apakšklājs, kā tad, ja sedz, piemēram, bituma šindeli – profilētajam metāla jumta klājumam pietiek tikai ar latojumu.

Dažāda profilējuma loksnes

«Zviedru uzņēmuma BORGA jumta segumi tiek izgatavoti tikai no Eiropā ražota un Eiropas augstajām prasībām atbilstoša materiāla,» uzsver A. Otmans. Loksnes pamatā ir melnais metāls, kas rūpnieciski pārklāts ar cinka kārtu, pasivācijas slāni, grunts krāsojumu un virsējo polimēra pārklājumu, tā aizsargājot metālu tā aizsargājot metālu pret koroziju. Savukārt PURAL pārklājums ir divreiz biezāks un ar paaugstinātu noturīgumu pret ultravioleto starojumu un ārējās vides ķīmisko iedarbību, tāpēc to ieteicams izmantot tiem, kam māja atrodas jūras krastā, kur ultravioletais starojums ir spēcīgāks nekā citviet. Parasts poliestera pārklājums šādos apstākļos diezgan ātri izbalēs.

Tāpat uzņēmums piedāvā dažāda profilējuma loksnes. Privātmājām viens no pieprasītākajiem ir BORGA Elegant, kas vizuāli līdzinās dakstiņam, bet vienkāršākais un praktiskākais ir trapecveida profils, kas pēc izskata nedaudz atgādina šīfera vilnīšus. Protams, izvēloties tērauda jumta segumu, nav iespējams pilnībā aizbēgt no metāla, bet, piemēram, ar matēto loksnes pārklājumu ir iespējams notušēt metāla vēso spīdumu. Cenšoties pietuvināties vizuālam efektam, kas atgādina māla dakstiņu profilu, BORGA piedāvā ekskluzīvu, tirgū vēl nebijušu matētu jumta seguma pārklājumu par pievilcīgu cenu. Pārklājuma virsējā struktūra ir īpaši izstrādāta, lai piešķirtu jumta segumam ekskluzīvu mirdzumu, vienlaikus krietni paaugstinot tā noturību pret skrāpējumiem, kā arī nodrošinātu maksimāli efektīvu virsmas attīrīšanos lietus laikā. Pateicoties šai īpašajai loksnes pārklājuma struktūrai, segumu var droši klāt ēkām, kas atrodas pat meža vidū, jo viena no jaunā seguma īpašībām ir neuzkrāt gružus.

A. Otmans potenciālajiem klientiem norāda, ka «tērauda jumta segumam pat ar visvienkāršāko pārklājumu tiek dota rakstiska BORGA tehniskā garantija uz divdesmit gadiem». Selektīvākajiem pārklājumiem tehniskā garantija ir pat 50 gadu.

Svarīga ventilācija

A. Otmans uzsver, ka ir svarīgi, lai cilvēks, kurš nolēmis iegādāties tērauda jumta segumu, saņemtu arī konsultāciju no pārdevēja, nevis pārdevējs vienkārši iepakotu to, ko viņam prasa. Profesionāls speciālists katrā gadījumā piedāvās labāko risinājumu – ir svarīgi, lai pārdevējs pasūtījumu pieņemtu nevis mehāniski, bet izvaicātu pircēju, lai saprastu, kurš segums derēs konkrētajā gadījumā. Gādājot par kvalitāti, svarīgi sekot līdzi arī jumiķa darbam – bieži vien jumts tek ne jau tāpēc, ka loksnes ir nekvalitatīvas, bet gan tāpēc, ka nepareizi izveidots jumta apakšklājs, nav vēdināšanas, nav pareizas kondensāta novadīšanas.

Zem tērauda jumta klājuma noteikti jābūt pretkondensāta klājumam, jo, līdzko ir gaisa temperatūras svārstības, uz metāla veidojas kondensāts. Par to, ka tas veidojas augšpusē, nav jāsatraucas, bet kondensāts, kas veidojas jumta apakšējā daļā, ir problemātisks. Ja bēniņi ir neapdzīvoti un tos nav plānots apdzīvot, droši var likt pretkondensāta plēvi. Ja tos plāno apdzīvot un starp spārēm likt siltinājumu, jāizmanto difūzā membrāna. Tāpat apakšklājs noteikti ir nepieciešams, ja mājai vai garāžai izmanto tērauda jumta segumu. To var nelikt, būvējot malkas šķūnīti, kurā notiek aktīva gaisa cirkulācija.

Papildelementu nozīme

Klājot vai mainot jumta segumu, vitāli svarīgi ir arī dažādi papildelementi: teknes, piltuves, kores, vējmalas, jumta lūkas, pretkondensāta pārklājums u.c. «Bieži vien cilvēki zvana un prasa, cik maksā jumta seguma loksnes kvadrātmetrs. Bet tad es stāstu, ka vajag arī citus elementus, jo jumta loksnes taču ir pie kaut kā jāpieskrūvē, ir jānobeidz vietas, kur korē no abām plaknēm saiet kopā jumta segums. Tur virsū jāuzliek kores elementi, citādi ēkā varēs iekļūt lietus ūdens. Savukārt jumta sānu malām, kur beidzas loksnes, jāuzliek vējmalas, lai aiztaisītu ciet spraugu starp latojumu un spārēm. Ir jāliek karnīzes, kas pasargās jumta spāru galus no bojāšanās/pūšanas. Tāpat jāgādā lūka, caur kuru izkļūt uz jumta, jāpadomā par skursteņa salaidumu ar jumtu un tamlīdzīgi. Lai jumts tiktu pabeigts pilnībā un nevainojami kalpotu ekspluatācijas laikā, vajadzīgi daudzi un dažādi papildelementi,» nepieciešamos elementus uzskaita A. Otmans.

Tērauda profilus Latvijā izmanto jau sen – pasūtītāji ir novērtējuši šo universālo materiālu, kas piemērots dažādiem objektiem gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā. Turklāt profilētās tērauda loksnes der ne tikai jumta segumam, bet arī sienu apdarei, tās veiksmīgi lieto daudzdzīvokļu māju renovācijai, balkonu norobežošanai, kūts, šķūņu un sētu būvniecībai.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA PKRB