Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Kalendārs meitai un peonijām

© F64

Šogad klajā nākusi gadagrāmata Kalendārā neiekļauto vārdu kalendārs, kurā papildus tradicionālajiem apmēram 1000 personvārdiem apkopoti un iekļauti 3766 biežāk lietotie personvārdi, lai savu vārdadienu varētu svinēt arī reto vārdu īpašnieki.

Kalendāra autore ir Vineta Kalve, kura lielformāta sienas kalendāru nolēma papildināt ar krāšņām peoniju fotogrāfijām – vienlaikus radot arī pirmo peoniju kalendāru Latvijā.

Ir sava vārdadiena

«Patiesībā doma par kalendāru radās, pateicoties manai meitai Karolīnai, jo vienīgajam no saviem četriem bērniem devu vārdu, kurš nav atrodams standarta oficiālajā kalendārā,» uzsver izdevuma autore. Vecākajiem viņas bērniem ir seni, latviski vārdi Jēkabs, Katrīna un Andris. «Zināju, ka Karolīna būs īpaša, kā nekā ceturtais bērns. Mazāk domājot par nezināmo, bet, izjūtot bērnu, jau laikus ikdienā aizdomājos par to, kāds vārds viņai vislabāk piestāvētu. Kā jau māte gribēju dot savai jaunākajai atvasei vislabāko. Tādēļ domāju īpašu un manam iedomātajam bērnam piemērotu vārdu.» Vārds «Karolīna» četru bērnu māmiņai, pēc viņas domām, šķitis vispiemērotākais, tikai tradicionālajā kalendārā tā nebija. Tāpēc vārdadienu meitai nācās svinēt visu kalendārā nerakstīto vārdu vārdadienā – 28. maijā, kas šķita diezgan bezpersoniski. Taču viņa nav vienīgā, ļoti daudzi citu interesantu vārdu īpašnieki šajā dienā atzīmē savus vārda svētkus. Kalendārs ir izdots, un tagad trīs gadus vecā Karolīna vārdadienu svin 12. februārī. Jaunajā kalendārā katrā dienā ar zaļu krāsu ierakstītas oficiālās vārdadienas, bet ar baltu – neoficiālās, kuru skaits pārsniedz tradicionālās. Izdevumā var uzzināt ļoti neparastus, pārsteidzošus vārdus. Piemēram, daži no tiem – Sholastika, Illi, Krīvs, Sirdsvaldis, Zetiņa, Brīve, Veidols, Norīte, Taunis, Zaigonis, Oskarina, Ķērsta, Svanhilda, Enoks, Euzebijs un daudzi citi, kas lasītājiem liks aizdomāties par to, cik dažāds var būt vārdu veidojums.

Lidojums pie ziediem

Vineta uzzinājusi, ka kalendārā nerakstītajiem vārdiem ir savas vārdadienas, ko noteicis Valsts valodas centrs 2000. gadā. Ar ideju par krāšņu kalendāru ar daudzajiem vārdiem viņa bijusi aizņemta diezgan ilgu laiku, bet bijis grūti saprast, vai to izdosies realizēt praksē, jo dažās dienās vārdu bijis daudz. Prātojusi, ka neviens sienas kalendārs ar plašu vārdu apjomu neizskatīsies vizuāli pieņemami. Taču apņēmība bijusi liela, lai gan nācies ieguldīt daudz darba, lai ideju īstenotu. «Sagrupēju vārdus pa dienām, mērīju un domāju, ko darīt. Arī par attēliem apsvēru vairākus variantus. Mans domu lidojums tomēr apstājās pie ziediem, jo vārdadienai vistuvākie tomēr šķiet ziedi. Taču dažādus ziedu kalendārus biju redzējusi ļoti daudz.» Izmantot klasiskās rožu vai neļķu fotogrāfijas Vineta nevēlējās un ne tādēļ, ka pietrūka laika, lai tās nofotografētu. Peoniju izvēle nav bijusi nejauša, jo Vineta atcerējās par šo fantastisko ziedu kolekciju, ko pirms pāris gadiem bija redzējusi Kalsnavas arborētumā, kas palika dziļi atmiņā. A/s Latvijas valsts meži (LVM) Sēklu un stādu direktors Guntis Grandāns neliedza savu peoniju foto kolekciju. Kalendāra tapšanas procesā Vineta iepazinusies ar dārzkopi, selekcionāru un brīnišķīgu cilvēku – Aldoni Vēriņu, kurš tikko bija pabeidzis savu četru gadu darbu – grāmatu Latvietis un viņa peonijas – un neliedza informāciju par peonijām. Uzzināju, ka agrāk Latvijā peonijas nav bijušas izplatītas, tikai standarta rozā un baltās, bet patlaban ir pieejamas visas krāsas, izņemot zilu.

Dāvinās Dzemdību namam

«Man tapa skaidrs, ka kalendārs būs. Turklāt tas būs arī pirmais peoniju kalendārs Latvijā. Atlika tikai formalitāte – iekļauties kalendāra laukumā, apvienojot peonijas ar vārdiem. Lai to paveiktu, no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapas personvārdu datubāzes datiem uz 2013. gada 8. augustu atlasīju vismazāk lietotos personvārdus. Tas prasīja laiku un daudz enerģijas, bet nenožēloju, jo, ko gan nevar izdarīt labas idejas vārdā. Strādājot uzdevu sev jautājumu, kā gan nevienam nav ienākusi prātā doma šādu papīra lielformāta kalendāru izveidot, ņemot vērā milzīgo kalendāru klāstu ik gadu ar standarta tekstu. Domāju, ka šis izdevums, kurā ir divi jaunumi vienā – kalendārvārdi un peonijas –, ir tieši tas, ko vēlējos izveidot, un iepriecinās daudzus.»

Viņa uzskata, ka kalendārs, ko var nopirkt lielveikalos, palīdzēs plašākai sabiedrībai savu vārdadienu atzīmēt īpašā dienā un justies tajā labi, kā arī tas dos lielisku iespēju jaunajām māmiņām, gaidot bērniņu, izvēlēties vārdu no plašāka personvārdu klāsta. Vineta nolēmusi sarūpēt skaistu pārsteigumu jaunajām māmiņām – dāvinās Rīgas Dzemdību namam šā krāšņā izdevuma dažus simtus eksemplāru. Vineta uzskata, ka kalendārs sniegs arī patīkamu veldzi dvēselei – aplūkot daudzkrāsaino peoniju krāšņos ziedus, kā arī jaunu tikšanos iespējas un pozitīvas emocijas Kalsnavas peoniju svētkos 15. jūnijā. Vinetai šis kalendārs nav pirmais izdevums, un pati neslēpj, ka esot iecere par jauna kalendāra veidošanu, bet tuvāk par to pagaidām neatklāj.

Uz visu banku

Vineta teic, ka agri kļuvusi patstāvīga un pēc dabas esot cīnītāja – ja kaut ko uzsāk, tad to izdara līdz galam. «Sevi protu organizēt. Ja neko nedaru, tad pašai rodas sajūta, ka kaut ko kavēju, kaut ko neesmu izdarījusi, un tad tas būs jāpaveic lielā steigā.»

Pēc profesijas Vineta ir pirmsskolas izglītības pedagoģe ar muzikālu novirzienu. Pirmā darba vieta 18 gadu vecumā bijusi bērnunamā. «Tajā bija mazs puisītis gadu un trīs mēnešus vecs, kuru uzskatīju gluži vai par savu bērnu. Ja toreiz būtu bijuši piemēroti apstākļi, es viņu būtu adoptējusi. Tagad viņam ir 24 gadi. Mēģināju viņu sameklēt, bet tas man līdz šim nav izdevies,» savu loloto sapni atklāj uzņēmīgā sieviete.

Jau 15 gadu Vinetas ikdienas darbs saistīts ar Meža Avīzes izdevumu. «Sākumā par meža lietām neko īpaši daudz nezināju. Braucu un sēdos meža tehnikā, interesējos, kā tā darbojas,» ar smaidu atceras sieviete. «18 gadu vecumā ieguvu smagā auto vadītājas apliecību, un tas jau laikam arī stāsta par to, kāda esmu. Vēlos iemācīties vadīt lidmašīnu, vienīgais – būtu bailes nokrist. Pagaidām nav bijusi iespēja to realizēt.»

Vinetai reizēm rodoties emocionālas pārdomas par to, ka diendienā varētu dzīvot mājās – audzināt bērnus, rūpēties par dārzu, puķēm un saviem mājdzīvniekiem – trīs suņiem un diviem kaķiem, taču dzīve piedāvā interesantus izaicinājumus un iespējas daudzpusīgi darboties, no kā nav iespējams atteikties. Par sevis lutināšanu uzskata to, ka ģimene palīdz veikt mājas soli, piemēram, mīļotais vīrietis bez mudinājuma izravē dārzu un palutina ar ikdienišķiem sīkumiem – garšīgu kūku vai rozēm, ko iestāda nesen iekoptajā dārzā.

interesanti

• Latvijā šodien ir arī personas ar neparastiem vārdiem, piemēram, 6 – Napoleoni, 8 – Arsēni, 2 – Huani, 2 – Noasi, 2 – Fērenci, 9 – Franki, 4 – Selēnas, 3 – Aspāzijas, 7 – Britas, 10 – Vegas, 3 – Andromedas, 59 – Ikari, 8 – Muslimi, 2 – Cēzari, 18 – Mateji, 12 – Arieli, 2 – Aristoni, 2 – Apoloni.

populārākie vārdi

vīriešiem:

Jānis 55 150

Aleksandrs 37 180

Sergejs 24 436

Andrejs 22 219

Vladimirs 21 237

Andris 20 837

Juris 17 855

Edgars 16 055

Igors 15 650

Jurijs 13 557

Māris 13 464

Dmitrijs 12 933

sievietēm:

Anna 24 155

Tatjana 23 729

Jeļena 23 253

Olga 20 700

Svetlana 20 221

Marija 17 093

Kristīne 14 861

Inese 13 547

Inga 12 517

Ilze 12 141

Viktorija 11 131

Līga 10 501

* Personu skaits 08.08.2013, kuras ar vienu personvārdu ir reģistrētas Latvijas Iedzīvotāju reģistrā.

(Informācija no Kalendārā neiekļauto vārdu kalendāra 2014)

kur nopirkt

• Kalendāru iespējams apskatīt internetā http://www.draugiem.lv/vardukalendars/

• Kalendāru iespējams iegādāties Jāņa Rozes grāmatnīcās, Maxima un Rimi lielveikalos, pie vairumtirgotāja Hermess, Latvijas Grāmata un Meža Avīzes redakcijā.