Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Gaisa mitrināšana komfortam un veselībai

Sākoties apkures sezonai, telpās būtiski pazeminās mitruma līmenis, kas kaitē ne tikai cilvēkiem un mājdzīvniekiem, bet arī interjera detaļām no koka – parketam, durvīm un mēbelēm.

Lai novērstu sausā gaisa radītās problēmas, gaisu telpās ieteicams mitrināt. Šim nolūkam noderēs gan tautas metodes, gan specializētas gaisa mitrināšanas ierīces.

Bez centrālās apkures mitruma ienaidnieks ir arī dažādi sadzīves priekšmeti, bez kuriem vairs nevaram iedomāties savu ikdienu, – elektriskās plītis, datori, gludekļi, televizori un citas ierīces.

Optimālais gaisa mitrums

Lai justos komfortabli, optimālais relatīvais gaisa mitruma līmenis telpās ir 45–55 procenti. Ja mitrums pazemināsies zem 40 procentu sliekšņa, jebkurš vesels cilvēks sāks izjust miegainību, izklaidību, ādas un gļotādu sausumu. Tāpat pārāk sausā gaisā viegli izplatās dažādas izcelsmes putekļi, taču vidē ar normālu mitruma daudzumu gaisā esošās mikrodaļiņas nosēžas.

Ziemā pārliecīga tvaika apkure gaisa relatīvo mitrumu telpā var samazināt līdz mitruma līmenim, kāds pielīdzināms tuksnesim – apmēram 25 procentiem. Īpaši svarīgs gaisa mitrums ir telpās, kurās atrodas mazs bērns – ādas un mutes un deguna gļotādas sausums var izraisīt nopietnas slimības.

Tautas līdzekļi

Jau no seniem laikiem pazīstami dažādi vienkārši veidi, kā mitrināt gaisu bez speciālu ierīču palīdzības – izkarot telpā vai uzliekot uz radiatoriem slapju drānu, novietojot tuvu radiatoriem vai tieši uz siltuma avota trauciņus ar ūdeni, bieži laistīt telpaugus un citas tautas metodes. Izvēloties kādu no šiem gaisa mitrināšanas veidiem, jāņem vērā, ka nav vēlams ilgstoši turēt stāvošu siltu ūdeni, jo tajā var savairoties legionellas,

kas izraisa elpošanas ceļu slimības. Der zināt, ka, ja gaisa mitrināšanai izmanto kaļķi saturošu ūdeni (piemēram, krāna ūdeni), ar laiku uz mēbelēm var izveidoties balta kaļķa aplikuma kārtiņa – lai no tā izvairītos, ieteicams izmantot ūdeni ar pazeminātu minerālu saturu vai destilētu ūdeni.

Sadzīves gaisa mitrinātāji

Tautas līdzekļi ne vienmēr spēj kompensēt apkures ietekmē veidojušos gaisa sausumu, tāpēc nereti vienīgais risinājums ir sadzīves gaisa mitrinātāji. To pamatfunkcija ir mitrināt sausu gaisu telpās līdz vēlamajam mitruma līmenim, tādējādi risinot pastiprinātas statiskās elektrības izlādes, paātrinātas ādas novecošanas, koka izžūšanas, gaisā esošu putekļu un citas nevēlamas ar pārāk sausu gaisu saistītas parādības. Kompleksās mitrināšanas iekārtas mēdz apvienot sevī arī gaisa attīrīšanas, atsvaidzināšanas un jonizēšanas funkcijas.

Izvēloties gaisa mitrinātāju atbilstoši telpas platībai, gaiss tiks atbrīvots ne tikai no putekļiem, bet arī no dažādām kaitīgām vielām, kuras var izdalīt mājas apdares un iekārtas priekšmeti. Tāpat tas palīdzēs izvairīties no slimību izraisošiem mikroorganismiem, vīrusiem, tabakas dūmu daļiņām un citiem gaisa piejaukumiem. Pastāvīga ierīces izmantošana ne tikai ļaus elpot ar pilnu krūti paša mājās, bet arī mazāk slimot, kā arī patērēt minimumu pūļu cīniņam ar putekļiem, kas nosēžas uz virsmām.