Ūdens attīrīšanai piedāvā Latvijā ražotu skaldītāju

Lai efektīvi cīnītos ar kaļķakmens nogulsnēm, kas ikdienā rada problēmas ne vienā vien mājsaimniecībā un arī uzņēmumā, Latvijā tiek ražota moderna jaunākās paaudzes elektroniska katlakmens skaldīšanas iekārta Wlux, kas jau ir ieguvusi popularitāti.

"Iekārta mīkstina ūdeni un atkaļķo, kā arī ļauj ietaupīt 15–20 procentus veļas mazgājamā līdzekļa un taupīgāk izmantot elektroenerģiju. Parasti katlakmens izolācijas slānis traucē sildelementiem strādāt atbilstoši ieregulētajai temperatūrai, tādēļ ierīces patērē vairāk elektrības, bet ūdens kļūst ciets, ar lielu procentu kaļķa," stāsta SIA Olivers valdes priekšsēdētājs Edgars Kupčs.

Diemžēl kaļķa izgulsnējumu veidošanās vienmēr ir bijusi ļoti aktuāla problēma, ko nācies ilgstoši risināt un visbiežāk – ar ķīmiskām metodēm, taču tās veicinājušas ūdens kvalitātes izmaiņas un vides piesārņošanu. Modernas industriālas iekārtas, kas apstrādā ūdeni un ir videi draudzīgas, pasaulē darbojas ļoti sen, taču daudzdzīvokļu ēkās un mājās to uzstādīšanu ierobežoja lielās izmaksas. Latvijas uzņēmuma Vidtech ražotā iekārta Wlux, pamatojoties uz vairāk nekā 50 gadu ilgu dažādu pasaules uzņēmumu pieredzi, ir izstrādāta Latvijas Fizikālās enerģētikas institūta profesora V. Pugačeva vadībā.

E. Kupčs skaidro, ka šādu Latvijā ražoto iekārtu Wlux var uzstādīt dzīvokļos, privātās mājās un uzņēmumos uz ūdensapgādes un siltuma sistēmām, kur ūdens patēriņš ir 0,3–4,4 kubikmetri stundā un cauruļvadu diametrs 12–40 mm. Iekārta ir neliela un lēta – maksā apmēram 80 latu. Industriālie modeļi Aquaclean paredzēti uzstādīšanai ūdensapgādes un apkures sistēmām ar lielu ūdens caurteci liela diametra caurulēm pat līdz 200 mm. Zināms, ka katlakmens nogulsnes veidojas uz veļas mašīnu, caurteces sildītāju, dušas kabīņu un caurteces sildītāju sildelementiem un gultņiem. Rezultātā tie strādā ar pārslodzi un ātri iziet no ierindas. Lai šīs iekārtas ilgāk funkcionētu, ražotāji piedāvā dažādus atkaļķotājus un veļas mīkstināšanai – mīkstinātājus, taču šādi ķīmiskie līdzekļi nodara kaitējumu apkārtējai videi un rada papildu izmaksas.

Izmantojot Wlux iekārtu, ūdens apstrādes tehnoloģija ir videi draudzīga. E. Kupčs uzsver, ka jauno iekārtu ir vienkārši uzstādīt, tā neprasa apkalpošanu un uzstādīšanas laikā nav jāpārtrauc arī ūdens padeve. Vienu atbilstoša modeļa skaldītāju var uzstādīt pat vairākām dzīvojamām mājām.

"Skaldītājs ir gandrīz trīs reizes lētāks nekā analogas ierīces. Šīs iekārtas darbības rezultāti parādās pēc noteikta laika perioda, kura ilgums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, – ūdens ķīmiskā sastāva, ūdens patēriņa daudzuma, apkalpojamās sistēmas stāvokļa un fizikālajiem procesiem, kas notiek sistēmā. Neliela diametra cauruļvados pirmie rezultāti parasti parādās pirmo divu nedēļu laikā, lielāka izmēra cauruļvados – pēc mēneša, bet pilnīga sistēmas attīrīšanās notiek pēc 3–4 mēnešiem," norāda E. Kupčs.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Olivers

***

NODERĪGI!

Priekšrocības, ko sniedz katlakmens skaldītājs Wlux

Lētākais un efektīvākais risinājums ūdensapgādes un siltuma sistēmu aizsardzībai pret katlakmens nogulsnēm.

Paaugstinās iekārtu efektivitāte, ietaupot enerģiju, – 4 mm nosēdumi samazina siltumpadeves efektivitāti par 25 procentiem.

Izzūd kaļķu un sāļu nogulsnes ūdens pievades caurulēs, krānos, vannās, duškabīnēs un pieslēgto apkures sistēmu caurulēs un radiatoros.

Veļas pulveris, ziepes un šampūns vieglāk puto un iedarbojas daudz efektīvāk – veļa, mati un āda kļūst mīkstāki. Šādi līdzekļi jālieto par 10–25 procentiem mazāk! Traipi iztīrās daudz vieglāk!

Nevajag vairs izmantot ķīmiskos veļas mīkstināšanas līdzekļus.

Veļas mazgājamo mašīnu un trauku mazgājamo mašīnu sildelementus, gultņus un sūkņus neapdraud katlakmens, jo tas tiek izšķīdināts. Tas neveidojas arī tējkannās, kur to parasti šķīdina ar etiķa palīdzību, un kafijas automātos.

Boileru sildelementi nepatērē lieku elektroenerģiju.

Ūdens ķīmiskais sastāvs ir nemainīgs un apkārtējai videi draudzīgs – tas kļūst mīkstāks, iegūst antibakteriālas īpašības, nezaudē dabisko kalciju un ļauj cilvēkam vieglāk uzņemt vajadzīgos minerālus.

Iekārta ir neliela un lēta – maksā apmēram 80 latu.

***

Eksperta viedoklis

Edgars KUPČS, SIA Olivers valdes priekšsēdētājs:

– Uzņēmuma Vidtech ražotais katlakmens skaldītājs Wlux ir uzstādīts uzņēmumos Laima un Olainfarm, kur veiksmīgi darbojas, daudzdzīvokļu mājās un privātmājās it visur Latvijā. Svarīgs nosacījums, ka šāda ierīce ir viegli uzmontējama un ir vietējo uzņēmēju ražojums. Tā ļauj ietaupīt ne tikai elektroenerģiju un saimnieciskos izdevumus, bet arī laiku, kas nav jāpavada, tīrot sadzīvei nepieciešamās ierīces no kaļķakmens nosēdumiem. Šī nelielā elektroniskā ierīce ir lētāka, aprīkota ar daudz vairāk funkcijām nekā ārzemju analogi ražojumi un šodien pieejama ne tikai uzņēmumiem, bet tiek piedāvāta arī privātajiem patērētājiem.

Svarīgākais