Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Granulu apkure – siltumapgādes nākotne

Granulu apkures katli jau sen kļuvuši par pazīstamu un ierastu apkures veidu Latvijā. Pirmie katli bija elementāri, ar ierobežotu automatizāciju, kas nozīmēja zemu komforta līmeni.

Kas ir jauns granulu apkures jomā, stāsta SIA Eurothermo valdes loceklis Kaspars Aizupietis.

– Ar ko atšķiras mūsdienu modernie apkures katli no pirmajiem modeļiem?

– Pirmie apkures katli, kas uzstādīti privātmājās, parādījās apmēram pirms 15 gadiem. Mūsu gadījumā tās bija Polijas firmas Klimosz apkures iekārtas. Tolaik iekārtas no čuguna bija ļoti populāras, no automātikas bija tikai nepieciešamais minimums – maksimālās temperatūras iestatījumi. Papildus var minēt arī to, ka pirmajiem granulu apkures katliem un to degļiem efektivitāte bija tikai 80%, savukārt jau mūsdienu apkures iekārtām šis procents ir sākot no 92%.

– Jā, bet kur ir problēma, katli taču funkcijas pildīja?

– Protams, pamata funkcijas pildīja, bet, ņemot vērā, ka čuguns ir porains, bija nepieciešamas biežākas un regulārākas apkopes, lai saglabātu apkures iekārtas lietderības koeficentu.

– Labi, bet čuguna katli būs ilgmūžīgāki...

– Arī viens no mītiem, jo mūsdienu apkures katli tiek ražoti no īpaša katlu tērauda, kas savukārt nodrošina to ilgmūžību.

– Ar ko atšķiras katlu vadība mūsdienās no pirmajiem apkures katliem?

– Šķiet, ka šeit būtu vietā salīdzinājums ar automašīnām. It kā jau viss ir tas pats – četri riteņi, virsbūve, motors, kas darbojas ar benzīnu, bet komforta līmenis un degvielas patēriņš taču ir mainījies 10 gadu laikā. Tieši tāpat ir ar apkures iekārtām – princips ir saglabājies tāds pats: granulas tiek sadedzinātas, degšanas procesā rodas siltums, bet tas, ko ierīcēm var uzdot darīt, jau ir pavisam kas cits. Piemēram, mūsu pārstāvētās firmas Heiztechnik katlu sērija HT DOSPELL un MAXPELL var darboties autonomā režīmā ar granulām. Savukārt tā sauktie gudrie katli var tikt vadīti ar interneta palīdzību, distancēti mainot temperatūras iestādījumus telpai, ūdenim. Papildus tam arī pats katls, darbojoties automātiskajā režīmā, maina savu siltumatdevi apkures sistēmā, ņemot vērā ārējo temperatūru, kā arī temperatūru telpās.

– Jūs teicāt «gudrie katli», kas tie ir?

– Kā jau iepriekš minēju, katlu principi ir līdzīgi. Faktiski mainās tikai automātiskais aprīkojums, cenu amplitūda 25 kW katlam, ar ko var apkurināt māju (teorētiski) 250 kvadrātmetru platībā, ir no 2500 līdz 4500 latiem. Augstākā cena norādīta katlam ar vismodernāko automātiku, kas var vadīt katla darbību līdz pat sīkākajām niansēm. Piemēram, ja ir sasniegta sistēmā nepieciešamā temperatūra, katls tiek automātiski izslēgts, bet ieslēdzas tikai tad, kad temperatūra samazinās siltā ūdens kontūrā vai siltuma nodrošināšanas sistēmā. Īpaši gribu uzsvērt apkures katlu tīrīšanu. Jaunākās paaudzes katli ir aprīkoti ar tīrīšanas sistēmu, kur degšanas produktus novada atsevišķi novietotā tvertnē, kas atrodas blakus katla korpusam.

– Daudzām agrāk celtajām privātmājām ir problēma ar katlu telpu lielumu, kā arī ar to, kur glabāt granulas.

– Arī šai problēmai pašlaik ir risinājums. Mūsu sadarbības partneri, Čehijas kompānija Ponast, ražo apkures katlus, kas paredzēti privātmājām. Katli, kuru darbības jauda ir no 15 līdz 45 kW, ir aprīkoti ar pneimo padevi, kas ļauj novietot granulu bunkuru atsevišķi, ārpus ēkas, kurā var glabāt nepieciešamo granulu daudzumu visai apkures sezonai.

– Noslēgumā varbūt varat ko ieteikt lasītājiem?

– Padomus dot negribu, jo uzskatu – katrs pats var pieņemt lēmumu par nepieciešamo apkures risinājumu. Tikai gribu atgādināt, ka vajadzētu pirms lēmuma pieņemšanas rūpīgi izvērtēt, cik daudz laika un arī naudas vēlaties patērēt turpmāk, ekspluatējot apkures iekārtas. Starp citu, no tā ir tieši atkarīga iekārtas iegādes cena. Visas šeit minētās iekārtas varēs apskatīt arī mūsu stendā izstādē Vide. Enerģija 2013 Ķīpsalā no 17. līdz 20. oktobrim. Laipni lūdzam, visu izrādīsim un paskaidrosim. Gaidām ciemos!

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Eurothermo