Glāzē – svaigi spiesta sula

Sabiedrībā ik pa laikam parādās mode lietot konkrētus pārtikas produktus, kas pēc kā­da laika izzūd. Tendence uzturā izmantot veselīgas svaigi spiestas sulas ir parādījusies samērā nesen, lai gan ir cilvēki, kuri ēdienkartē bieži iekļauj šādas sulas.

Vis­as svai­gi spies­tās su­las sa­tur bio­lo­ģis­ki ak­tī­vas vie­las, kas lab­vē­lī­gi ie­dar­bo­jas uz kuņ­ģa – zar­nu trak­tu un pie­da­lās viel­mai­ņas pro­ce­sos. Svai­gi spies­tas su­las no aug­ļiem un dār­ze­ņiem jā­prot sa­ga­ta­vot un arī dzert. Ja to da­ra pa­rei­zi, ar mē­ru un re­gu­lā­ri, tad or­ga­nisms at­ve­se­ļo­jas un no tā tiek iz­va­dī­tas kai­tī­gās šlak­vie­las.

PA­DO­MI

* Svai­gi spies­tas su­las jā­ga­ta­vo pirms lie­to­ša­nas, jo pēc pār­is mi­nū­tēm bio­lo­ģis­ki ak­tī­vās vie­las sāk iet zu­du­mā, iz­ņē­mums ir bie­šu su­la.

* Su­la jā­dzer 30 līdz 40 mi­nū­tes pirms ēša­nas, tad tā būs vēr­tī­gā­ka, jo or­ga­nisms to ātr­i uz­sūks un tā ie­kļau­sies bio­ķī­mis­ka­jos pro­ce­sos. Pēc ēdien­rei­zes su­lu la­bāk ne­dzert, jo tad tā, sa­jau­co­ties ar ēdie­nu (it īpa­ši aug­ļu su­la), sek­mēs gā­zu vei­do­ša­nos zar­nu trak­tā.

* Su­lu vis­la­bāk dzert ar sal­mi­ņu, bet pēc tam pa­ska­lot mu­tē. Su­lā ir daudz or­ga­nis­ko skāb­ju, kas pa­da­ra mīk­stā­ku zo­bu emal­ju. Tie­ši tā­pēc sto­ma­to­lo­gi pēc su­lu dzer­ša­nas ne­ie­sa­ka tī­rīt zo­bus.

* Dār­ze­ņu su­las, iz­ņe­mot to­mā­tu, nav ie­tei­cams dzert lie­lā dau­dzu­mā. Tām liet­de­rī­gi pie­vie­not aug­ļu su­lu, pie­mē­ram, ābo­lu.

* Pie bie­šu su­las vē­lams or­ga­nis­mu pie­ra­di­nāt pa­kā­pe­nis­ki, sā­kot to dzert ne­lie­lā dau­dzu­mā, at­šķai­dī­tu ar ūde­ni.

* Aug­ļu su­las, kas sa­tur kau­li­ņus (ķir­šu, plūm­ju, ap­ri­ko­žu un per­si­ku), nav ie­tei­cams sa­jaukt ar ci­tām su­lām.

* Ogu un aug­ļu, ku­ros ir sēk­li­ņas (ābo­lu, vīn­ogu, jāņ­ogu), su­las la­bi sa­jau­cas ar ci­tām. Pie­mē­ram, ābo­lu su­la lie­lis­ki sa­der ar dār­ze­ņu su­lām – bur­kā­nu, bie­šu un kā­pos­tu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais