Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Siltumakumulējošās krāsnis

© publicitātes

Katru gadu, tuvojoties apkures sezonai, aktuāli kļūst jautājumi par pieaugošajām apkures, gāzes un elektrības izmaksām.

Tiek plānoti izdevumi ziemas mēnešiem. Nevilšus rodas jautājums, vai iespējams kaut ko mainīt, lai izdevumus samazinātu? Protams, ir iespējams, izvēloties lētāku un izdevīgāku apkures veidu.

Izdevīga apkure

Lai pateiktu, kāda apkure ir izdevīga tieši manam mājoklim, jāņem vērā daudzi faktori: ēkas kvadratūra, plānojums, pieejamie apkures veidi un to izmaksas. Skaidrs, ka visizdevīgākais apkures veids būs tas, kas pieejams mūsu valstī, no kura piegādēm un cenu izmaiņām neesam atkarīgi. Turklāt, kura siltumu ir iespējams regulēt pašam, kad un cik nepieciešams. Un vissvarīgākais jautājums: cik maksās apkure gadā? Šai summai ir jāietver izdevumi – kurinamā patēriņs, apkopes izdevumi, detaļu nomaiņa, ja tāda nepieciešama.

Skandināvu piemērs māca, ka mūsu klimatam un dabas resursiem piemērotākā ir malkas apkure. Savukārt viens no efektīvākajiem malkas apkures veidiem privātmājām un dzīvokļiem ir siltumu akumulējošas malkas krāsnis, tās izmantojot gan kā pamata apkuri, gan kā papildu apkures veidu.

Kurināšana reizi dienā

Siltumakumulējošām krāsnīm ir vajadzīgs diezgan liels svars, vismaz 800 līdz 900 kilogramu, lai būtu iespējams nodrošināt siltuma uzkrāšanos krāsnī un pakāpenisku izdalīšanos telpā vismaz 20 līdz 24 stundu garumā. Krāsns siltumakumulējošā masa dos iespēju kurināt krāsni vienu reizi diennaktī, bet telpai saglabāt vienmērīgu temperatūru visu diennakti. Svars arī nosaka galvenās prasības krāsns uzstādīšanai. Mājā vai dzīvoklī ir nepieciešams armēta betona pamats un ēkas konstrukcijas, kas šo svaru iztur. Ja iepriekš jau ir bijusi podiņu krāsns vai plīts, kā arī, ja tas ir ēkas 1. stāvs, tad šajā vietā droši varēs montēt arī mūsdienīgu siltumakumulējošu krāsni. Krāsnij ir nepieciešams skurstenis, kas ir iztīrīts un labā stāvoklī. Oderējumi skurstenim nav nepieciešami, jo izplūdes gāzes siltumakumulējošām krāsnīm ir karstas.

Kas ir efektīva un kvalitatīva krāsns

Krāšņu piedāvājums Latvijā ir diezgan plašs. Tās ir gan vietējā ražojuma krāsnis, gan importētas no ārvalstīm, kā arī mūrnieku mūrētās krāsnis. Svarīgākās lietas ir šādas:

Materiāls, no kura mūrēta krāsns; tas var būt dabisks akmens, keramika vai krāsns ķieģeļi, bet šim materiālam ir jāiztur augsta temperatūra; tas nedrīkst plaisāt vai deformēties; tam arī jāiztur neskaitāmi sasilšanas un atdzišanas cikli.

Kvalificēts meistars un garantija krāsnij nodrošinās to, ka arī pēc vairākiem gadiem un gadu desmitiem krāsns kalpos tikpat labi kā pirmajā gadā.

Krāsns efektivitāti nosaka pēc energoefektivitātes koeficienta (KPD). Labai krāsnij tas ir 80–85%. Šis rādītājs noteiks, cik liela daļa siltuma no sadedzinātās malkas paliks telpā un cik daudz izskries caur skursteni.

Kalpošanas laiku noteiks katram no krāšņu materiāliem, kā arī krāsnij kopumā. Metāls un čuguns ir visīsāko laiku kalpojošie materiāli, īpaši ja tie ir tiešā saskarē ar uguni (vidēji 5– 15 gadi). Podiņu, keramikas un akmens krāsnis, pareizi ekspluatējot, kalpo vairākām paaudzēm.

Pasaulē un Eiropā pieprasītākās krāsnis, kas ir populāras arī Latvijā, ir Somijas koncerna Tulikivi krāsnis. Tulikivi ir lielākais siltumakumulējošo krāšņu ražotājs pasaulē, kas piedāvā siltumakumulējošas ziepjakmens un keramikas krāsnis. Tās ir atzītas un pieprasītas visā Eiropā savas drošības, ilgmūžības un efektivitātes dēļ.

***

NODERĪGI

• Tulikivi piedāvā bezmaksas konsultācijas objektā jebkurā

Latvijas vietā. Iepriekšējs pieraksts.

• Pieejami vairāk nekā 100 modeļi.

• Tulikivi krāsnis uzsilst ar vienu klēpi malkas 2–3 stundu laikā, un uztur siltumu telpā līdz 36 stundām.

• Krāsns atmaksājas 2–4 gadu laikā, salīdzinot ar citiem apkures veidiem.

• Garantija – 5 gadi, bet krāsns kalpos arī jūsu mazbērniem.

• Tulikivi krāsnis kā papildu apkure ievērojami samazina pamatapkures izmaksas.

• Krāsns dos siltumu un radīs omulību arī tad, ja gadīsies elektrības vai gāzes padeves pārrāvumi.

• Krāsni uzmūrē bez maksas 1–2 dienu laikā.

• Veic veco krāšņu demontāžu un vietas sagatavošanu jaunas krāsns uzstādīšanai.

• Konsultē un uzstāda piemērotāko un izdevīgako dūmvadu.