Mātes piens ir kā simfoniskais orķestris, kurā pirmo vijoli spēlē ūdens, taču instrumentu ir daudz un katrs no tiem neaizvietojams – sākot no olbaltumvielām, laktozes un lipīdiem, līdz prebiotiķiem, imūnglobīnam un baktērijām. Krāšņā orķestra diriģents – mamma. Katrai pilītei sastāvot no tūkstošiem vielu molekulu, mammas piens, kā zinātnieki – piena pētnieki atzīst, ir sarežģītākais un noslēpumainākais šķidrums pasaulē. Kāpēc, barojot zēnus, mammu pienā ir par 25 % vairāk kaloriju nekā, zīdot meitenes, kāpēc tā sastāvs mainās katrā zīdīšanas reizē, kā arī ar citiem pārsteidzošiem atklājumiem par mātes pienu dalās Mātes piena pētniecības nozares direktors Nutricia Research zinātnes centrā Nīderlandē Bernds Štāls.
Dinamisks un nemitīgi mainīgs
Lai nodrošinātu bērniņu ar pašu nepieciešamāko, orķestra instrumenti jeb mātes piena sastāva proporcijas nepārtraukti mainās. Mammas piens pielāgojas mazuļa vecumam un zīdīšanas stadijai, turklāt to ietekmē ne tikai māmiņas dzīvesveids un uztura paradumi, bet arī mazuļa veselības stāvoklis. “Tas ir patiešām apbrīnojami - pielāgojoties bērniņam, mātes piena sastāvs mainās katrā zīdīšanas reizē. Vienas mammas piens no rīta būs citādāks nekā tās pašas mammas piens vakarā. Arī labo baktēriju “pirkstu nospiedums”, ko māmiņa sniedz caur savu pienu, ir unikāls,” stāsta Bernds Štāls (Bernd Stahl), Mātes piena pētniecības nozares direktors Nutricia Research zinātnes centrā, kurā mātes piens tiek pētīts jau vairāk nekā 40 gadu.