Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Atbrīvoties no utīm bez panikas un kaunināšanas

© depositphotos.com

2.lapa

Kā pedikulozi novērst

Konstatējot utis kādam no ģimenes locekļiem, pedikulozes pārbaude noteikti jāveic arī visiem pārējiem. Ja tiek atrastas utis un/vai gnīdas, nepieciešams konsultēties ar ģimenes ārstu vai aptiekāru par piemērotākajiem preparātiem šo parazītu likvidēšanai. Dažādi mājas līdzekļi, ko cilvēki lieto utu iznīcināšanai, piemēram, tējas koka vai anīsa ēteriskā eļļā, maltas dzērvenes, eļļa vai sviests, var izrādīties neefektīvi. Eksperti brīdina neķerties pie tādām vielām kā petroleja, benzīns vai sadzīvē izmantojamie insekticīdi - tas var būt bīstami veselībai. Aptiekās pieejami dažādi efektīvi preparāti, kas palīdz atbrīvoties no utīm, daļa no tiem - jau pirmajā lietošanas reizē. Līdzekļi šampūnu, aerosolu, gēlu un šķīdumu formā savā starpā atšķiras ar darbīgajām vielām. Permetrīnu saturošie līdzekļi darbojas kā insekticīdi. Atutošanas līdzekļos sastopams arī dimetikons - silikoneļļa, kurai ir virsmas aktīvās īpašības. Matos iesmidzinātais dimetikons iekļūst uts elpošanas sistēmā, uts organismā tiek bloķēta gaisa piekļuve, un parazīts nosmok. Tā kā dimetikons bloķē arī gnīdu elpošanas atveres, tas novērš oliņu perēšanu un to tālāko attīstību par galvas utīm. Efektīvs un jau kopš seniem laikiem pazīstams ir arī čemeriņu ūdens, kam priekšroku varētu dot tie, kuri vēlas utu apkarošanai lietot dabisku augu izcelsmes līdzekli. Piesardzība atutošanas līdzekļa izvēlē nepieciešama grūtniecēm un pavisam maziem bērniem.

Tā kā atutošanas līdzekļi turpina darboties arī pēc to izskalošanas no matiem, vajadzētu izlaist vismaz divas dienas līdz nākamajai matu mazgāšanai. Tāpat 2-3 turpmākajās nedēļās vienreiz dienā matus var ķemmēt ar īpašu utu ķemmi, kas arī nopērkama aptiekā un reizēm tiek piedāvāta komplektā ar pretpedikulozes šampūniem vai aerosoliem. Ķemmes smalkie un cits pie cita blīvi novietotie zariņi palīdz ātrāk matus atbrīvot no iznīcinātajām utīm.

Pēc procedūras veikšanas nepieciešama rūpīga atkārtota galvas ādas un matu pārbaude. Ja utis aizvien redzamas pēc 7-9 dienām, tad saskaņā ar norādēm preparāta instrukcijā līdzeklis jālieto atkārtoti. Ja arī tad nav izdevies tikt no utīm vaļā, jāvēršas pie dermatologa individuāla ārstēšanās plāna izveidei.

Lai problēmas neatkārtotos

Ja kādam bērnam skolā vai bērnudārzā konstatē utis, iestādes vadībai jārīkojas saskaņā ar normatīvo aktu prasībām un jāveic profilakses pasākumi, kā arī jāskaidro šie jautājumi bērniem un vecākiem.

Ir pieņemts pieprasīt, lai utainais audzēknis paliek mājās, līdz problēma tiek novērsta un matos vairs nav nevienas gnīdas. Tiesa gan, pēdējā laikā, piemēram, Amerikas Pediatru asociācija iesaka šo noteikumu mīkstināt, ļaujot bērnam atgriezties skolā pēc tam, kad uzsākta pedikulozes ārstēšana. Protams, telpas ir attiecīgi jāuzkopj, lai ārējā vidē nesaglabātos utu oliņas, taču nav vajadzīga profesionāla dezinfekcija ar ķīmisku līdzekļu izsmidzināšanu. Vēl lielāka uzmanība jāpievērš pedikulozes profilaksei ģimenē. Diemžēl utis līdzcilvēku starpā izplatās ļoti ātri, un to īpaši veicina paradums lietot kopīgas ķemmes un matu sukas.

Pedikulozes profilakse ģimenē:

* Katram ģimenes loceklim jāiegādājas atsevišķi matu kopšanas piederumi.

* Matu sukas un ķemmes jāizmērcē verdošā ūdenī vismaz 10 minūtes.

* Pēc matu apstrādes ar pretpedikulozes līdzekli jāuzvelk tīrs apģērbs, bet viss apģērbs un gultas veļa, kas izmantota utu invāzijas laikā, jāmazgā veļas mašīnā vismaz 60 ˚C temperatūrā. Arī žāvēšana jāveic maksimāli karstā gaisā.

* Cepures, šalles un virsdrēbes ķīmiski jāiztīra vai jāglabā slēgtā plastmasas maisā divas nedēļas.

* Jāatceras arī par matu aksesuāriem, ķiverēm, austiņām un citiem priekšmetiem, kas skāruši galvu pēdējā laikā. Šos priekšmetus var hermētiski noslēgtā plastikāta maisiņā uz nakti ievietot saldētavā vai arī hermētiski noslēgtus turēt istabas temperatūrā vismaz divas nedēļas.

* Ņemot vērā, ka cilvēkam dienā izkrīt aptuveni 50-100 matu, rūpīgi jāiztīra arī mēbeles, auto sēdekļi, grīda un paklāji.