5.lapa
Kaltētas baravikas
NEPIECIEŠAMS:
neierobežots daudzums baraviku, beku vai citu stobriņsēņu
PAGATAVOŠANA: kaltēšanai izmanto tikai nepāraugušas, jaunas un cietas sēnes. Mazās sēnes kaltē veselas, lielākās sadala uz pusēm vai četrās daļās. Sēnes pirms kaltēšanas nemazgā, tikai notīra. Kātiņus atdala no cepurītes: ja tie jauni un nebojāti, kaltē atsevišķi, sagrieztus 1 - 2 cm biezās ripās. Notīrītās sēnes saver uz auklas vai diega un kaltē virs plīts vai cepeškrāsnī. Kaltēšanas sākumā temperatūra nav augstāka par 50 grādiem, pēc 3 - 5 stundām to paaugstina līdz 75 grādiem, vēl pēc 3 - 5 stundām temperatūru atkal pazemina. Sēnes ir izkaltētas, kad tās var locīt, var pārlauzt, bet tās nedrūp. Uzglabā sausā vietā slēgtos traukos. Izmanto zupu garšas uzlabošanai, mērcēm, gaļas sautējumiem. Pareizi kaltētās sēnēs uzturvielu ir daudz vairāk nekā sālītajās vai marinētajās.