Kā izvēlēties labāko Jāņu sieru svētku galdam?

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

5.lapa

Siera otrā dzīve.

Ja Jāņu siera svētku laikā sagādāts tik daudz, ka līgotāji nav varējuši to visu apēst, savukārt pašam pēc svētkiem siers vairs īsti neiet pie dūšas, Jāņu sieru var pārvērst garšīgos pēcsvētku ēdienos. Siera šķēles var apcept uz pannas - siera virskārta izveidos kraukšķīgu garoziņu, bet vidus kļūs kūstošs un šādi pagatavot siers var pilnībā aizstāt gaļu kādā no pēcsvētku ēdienreizēm. Ja ir vēlme, siera šķēles var panēt un gatavot līdzīgi karbonādēm. Tāpat Jāņu sieru var sagriezt vai ierīvēt salātos - tas salātiem piešķirs patīkamu sātīgumu, bet pikantu ēdienu cienītāji var izmēģināt marinētu Jāņu sieru. Siers jāsagriež kubiņos, jāsaliek burkā, jāpārlej ar olīveļļu, pievienojot ķiplokus, mazliet citrona sulas, piparus, timiānu vai citas iemīļotas garšvielas. Šādi pagatavots siers pēc nedēļas vai divām būs ieguvis jaunas garšas nianses un kļuvis par delikatesi, ar ko papildināt svaigus salātus vai uzkodas.