Kā izvēlēties labāko Jāņu sieru svētku galdam?

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

4.lapa

Ko ēst kopā ar sieru?

Jāņu siers ir sātīgs ēdiens, ko līgotāji labprāt ēd vienu pašu, tomēr, lai labāk izjustu siera garšas nianses, to var baudīt kopā ar dažādiem citiem ēdieniem. Sieru var ēst kopa ar svaigiem dārzeņiem, papildināt ar plānu sviesta kārtiņu, medus karotīti vai izvēlēties kādu neparastāku piedevu. Ekskluzīvas garšas nianses siers iegūs, ja to pasniegsim kopā ar lāceņu ievārījumu, svaigām zemenēm vai baudīsim kopā ar garšīgu kafiju. Protams, neiztrūkstoša Jāņu nakts klasika ir siers, kas papildināts ar alu vai dabīgi raudzētu kvasu. Eiropeisku siera baudīšanas tradīciju piekritēji Jāņu sieru, protams, var baudīt arī kopā ar dažādiem vīniem.

Ēdot svaigo Jāņu sieru gan jāatceras, ka siers ir piesātināto tauku avots, tāpēc, ja vien domājam par savu veselību un izskatu, pat Jāņu nakts skurbumā nevajadzētu ēst negausīgi daudz, turklāt siers noteikti nebūs vienīgais, ko vēlēsimies baudīt, aizvadot gada īsāko nakti. Svētku galdā noteikti būs arī pīrāgi, kūpinājumi, cūkgaļas ēdieni, alus un daudz visa kā cita, tāpēc līgojot uzņemsim pārāk daudz kaloriju. Siera sastāvā ir diezgan daudz sāls, kas var pastiprināt slāpju sajūtu - ja to remdēsim vienīgi ar alu, varam iekļūt apburtajā lokā, jo alus, savukārt, veicina apetīti. Ne jau velti mūsu senču Jāņu nakts tradīcijas paredz daudz dziedāt un dejot, lēkt pāri ugunskuram, doties naksnīgās pastaigās paparžu laukos un visādi citādi baudīt Saulgriežu nakts burvību. Ja nu līgošana galvenokārt paredzēta pie bagātīgi klāta galda, svarīgi ik pa laikam slāpes veldzēt arī ar tīru ūdeni un pēc svētkiem izvēlēties vieglāku maltīti.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais