Eksperta padoms: Kādu vīnu izvēlēties dāmu ballītei, kādu grila vakaram

© F64 Photo Agency

Piemājas pagalmā grilēta gaļa, krāsnī cepti dārzeņi, zivju zupa vai svaigie salāti - cik daudzpusīgi ir ēdieni, tik daudzpusīgs spēj būt sārtvīns. Lai gan visbiežāk, izvēloties piemērotāko vīnu maltītei, izvēle krīt par labu kādam jau baudītam sarkanvīnam vai baltvīnam, der atcerēties arī par Rosé jeb sārtvīniem, it īpaši tagad - vasarā, kad ir īstais laiks atklāt vīna baudīšanas sezonu. Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iepazīstina ar vairākiem klasiskiem, bet atšķirīgiem Rosé stila vīniem un iesaka, ar kādiem ēdieniem kopā baudīti tie būs vislielākajā harmonijā.

Atsvaidzinošs un aromātisks, rotaļīgs gan savās nokrāsās, gan arī garšas intensitātēs - tik dažāds un noslēpumains ir rosē, kas arvien biežāk savas atsvaidzinošās un vieglās struktūras, arī dzīvespriecīgākās krāsas dēļ konkurē ar baltvīnu un sarkanvīnu.

F64 Photo Agency

No persiku un flamingo līdz pat spilgti rozā - sārtvīna 50 nokrāsas

Aprakstot baltvīnus vai sarkanvīnus, tiek izmantotas 8 - 10 dažādas nokrāsas, toties sārtvīnu krāsu palete sastāv no vismaz 50 dažādiem Rosé toņiem, kas ir apbrīnojami. Sākot no gaišas persiku nokrāsas un maigi rozā flamingo toņa, pēc desmitiem viegli rozā krāsu parādās oranžīgie toņi, tad arvien košākie, un tā tas turpinās līdz košam fuksijas tonim, violeti sārtām konfekšu nokrāsām un līdz pat spilgti rozā. Rozā vīna nokrāsa mainās no gada uz gadu, no ražotāja uz ražotāju, no šķirnes uz šķirni. Vīna krāsa ir atkarīga no vīnogu miziņām, nevis no sulas, kā arī no vīna darināšanas procesa.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā